”Att jobba som sjuksköterska är aldrig tråkigt”
Cecilia Sixtensson har jobbat som sjuksköterska på akuten i Örebro sedan hon tog examen från Sjuksköterskeprogrammet. Nu jobbar hon på ambulansen.
Cecilia Sixtensson fick jobb som sjuksköterska på akutmottagningen vid Universitetssjukhuset i Örebro redan innan hon tagit examen.
– Variationen är den stora tjusningen, mitt arbete är aldrig tråkigt, säger hon.
Vad gör en sjuksköterska på jobbet?
– Jobbar man på en avdelning på sjukhuset vet man oftast ganska väl vad man ska göra, men som sjuksköterska på akuten vet jag aldrig i förväg hur mitt pass kommer att bli. Vi jobbar i team, och ibland är jag med kirurgen, andra nätter med ortopeden eller på medicin. Jag trivs jättebra med det och tycker att just variationen är den största tjusningen med jobbet. Det blir aldrig tråkigt! Jag jobbar natt och går på mitt pass klockan 21.30 på kvällen. Då får jag rapport om de patienter som väntar, och sedan är det bara att börja jobba med bedömningar, provtagning, undersökningar och att slussa patienter vidare i vårdkedjan. Vi prioriterar utifrån symptom och hur allvarligt sjuk patienten är.
Vad är det bästa med att jobba som sjuksköterska?
– Jag tycker att det är kul att träffa så många olika människor. En stor tjusning med jobbet är att man får använda hela sitt spektrum av mänskliga förmågor när det gäller att prata med folk. Alla är olika och upplever och tolkar saker på olika sätt. Jag tycker också att det är väldigt roligt att göra olika praktiska moment, som att sätta kateter, ta prover, assistera vid ingrepp, vara med och sätta gips eller suturera, alltså sy ihop sår.
När blir jobbet som sjuksköterska svårt?
– När det är hög belastning och man upplever att man inte räcker till. Speciellt nu under coronapandemin har det varit extremt pressat. Jag började jobba i juni 2020, mitt under pandemin. Inte nog med att jag var ny på jobbet, jag skulle även förhålla mig till rutiner och förhållningssätt som förändrades hela tiden. Det var utmanande, men det var bara att ta en dag i taget och försöka landa i yrkesrollen.
Är du rädd för att bli smittad av till exempel coronaviruset?
– Nej, vi är så noga med att följa alla rutiner som finns, både när det gäller hygien, kläder och skyddsutrustning.
Vilka egenskaper är viktiga för den som vill bli sjuksköterska?
– Man måste tycka om att jobba med människor. Vi träffar verkligen folk ur alla samhällsskikt som befinner sig i olika grader av sjukdom, så det är bra att vara en ”people person”. Det underlättar också om man tycker att det verkar spännande med medicintekniska saker och att till exempel sätta infarter. Som sjuksköterska kan man jobba på många olika ställen, så man behöver aldrig vara rädd för att fastna. Det är enkelt att få variation.
Vad har du haft mest nytta av från Sjuksköterskeprogrammet?
– Något jag verkligen har tagit med mig är vikten av att vara källkritisk och kunskapen om hur man tar reda på fakta som är sann och vetenskapligt belagd. Det är något som känns väldigt viktigt i dessa tider av desinformation och halvsanningar.
Hur var det att läsa Sjuksköterskeprogrammet på Örebro universitet?
– Jag var 36 år när jag började studera och trodde att jag skulle vara äldst, men det var jag inte. Jag ser ingen nackdel med att börja studera lite senare i livet, det är en fördel att vara trygg i sig själv och ha fötterna på jorden. Örebro universitet är ju lite mindre, så det blir mer personligt – man lär känna alla som jobbar runtomkring. Jag var dessutom programrådsrepresentant och representerade min termin i praktiska frågor som handlar om utbildningen och VFU:n, vilket gav en bra inblick och många kontakter som jag har glädje av idag.
Hur ser arbetsmarknaden ut för sjuksköterskor?
– Man kan välja och vraka – just nu är det stor efterfrågan på sjuksköterskor. Det går knappt en vecka utan att jag får förfrågningar på LinkedIn om olika jobb. Jag tycker att den som har ett intresse för att jobba med människor och tycker att till exempel anatomi är roligt ska söka till Sjuksköterskeprogrammet.
Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat