Det är skiftbyte på Infektionsavdelning 40 på USÖ och ännu ett arbetspass ska precis starta för Emmy Hellgren. När hon började var hennes plan att stanna på avdelningen ett år. Nu har det gått tre, och hon trivs väldigt bra.
– Här lär man sig lite om allt, och du träffar alla sorters patienter: barn, gamla, cancersjuka, njursjuka och de med psykiska problem. Alla kan få en infektion, säger Emmy Hellgren.
– Det bästa med jobbet är att man träffar en massa människor. Sedan finns det ingen bättre känsla än den glädje jag kan uppleva när jag ser en människa på stan eller i mataffären som lever tack vare den hjälp vi kunnat ge.
Arbetslag som stöttar
Tungt är det då å andra sidan när det inte går så bra, och en människa dör. I det läget är det skönt att ha ett bra arbetslag där de stöttar varandra. Det tycker Emmy det är på avdelningen. Hon uppskattar stämningen och teamkänslan på avdelningen, där alla pratar med varandra och hjälps åt.
– Jag gick samhällsvetenskapligt program på Karolinska gymnasiet. För mig var det smidigt på alla sätt och vis att läsa vidare på Örebro universitet. Jag kunde bo hemma och slippa ta studielån. Och jag var inte redo att flytta hemifrån då.
Första praktikperioden på utbildningen hamnade hon på intensivvårdsavdelningen, IVA, och fattade ingenting.
– Jag fick bland annat vara med om hjärtstopp, men jag kunde för lite för att härleda det jag var med om till någon kunskap. Det var en sak som vi tog upp i programrådet på utbildningen. Vi föreslog att de som inte jobbat inom vården tidigare skulle göra sina första praktikperioder på en medicinavdelning för att samla erfarenhet innan de kom till specialistavdelningar. Den förändringen är genomförd nu.
Hon beskriver sig själv som en social person som vill hjälpa andra. Hon vill även ha kontroll och ansvar, något hon upplever att hon får som sjuksköterska.
En stor del av arbetsuppgifterna handlar om att utföra kontroller på patienterna, dela ut medicin och ge antibiotika. Hon får överlämningar om hur personerna på avdelningen mår och förväntas själv också hålla koll och föra informationen vidare. Och så får hon förstås delta i alla uppgifter på en avdelning med sjuka människor som behöver hjälp med mycket.
Bra med mycket praktik
– Jag är glad att det var mycket praktik på sjuksköterskeutbildningen, både korta och långa. Många kanske skulle tycka att de korta perioderna på två veckor inte kan ge något, men de innebar att vi fick se många olika avdelningar. Det tycker jag var jättebra.
Under utbildningen gillade hon praktikperioden på den psykiatriska intensivvårdsavdelningen, PIVA, allra bäst. Hon jobbade extra där under studierna och fick sedan sitt första jobb efter utbildningen på just PIVA. Det gav henne chans att utvecklas i yrkesrollen på en plats där hon redan kunde rutinerna.
Det finns många utvecklingsområden som sjuksköterska och Emmy Hellgren är redan på gång med vidareutbildning. Hon läser till barnsjuksköterska på halvfart men målet är att fortsätta och bli ambulanssjuksköterska – precis som sin morbror.
Hennes bästa tips till de som funderar på att bli sjuksköterskor är att ta ett sommarjobb inom vården och testa, så att man vet vad man ger sig in på.
– Det är ett otroligt givande jobb och det behövs fler sjuksköterskor.
Text och bild: Cathrine Gustavsson