Musik, kultur och medier, 180 hp

Starttermin: Hösten 2025 (kommande)

Vi är omgivna av musik: i våra hörlurar, i spel och filmer, i affärer och live på alla världens scener. Vill du veta mer om relationerna mellan musik, individ och samhälle? Musik, kultur och medier erbjuder dig kunskaper och verktyg för att undersöka hur och varför musik låter som den gör, hur människor använder musik, och hur musik påverkar människor. Under utbildningen lär du dig om – och får möjlighet att utforska – hur musik och samhälle formar och utvecklar varandra, både historiskt och idag.

Några människor på ett café sedda utifrån ett glasfönster.
Anmälan öppnar 2025-03-17

Genom att fylla i min e-postadress ovan godkänner jag att ni använder och lagrar min e-postadress i syfte att påminna mig när anmälan öppnar, och att adressen därefter raderas. Om programmet inte kommer att erbjudas godkänner jag även att ni skickar mig information om detta. Skicka e-post till marknadsforing@oru.se om du vill bli borttagen från denna tjänst. Läs hela villkorstexten här

Behörighet

Grundläggande behörighet.

Musik, kultur och medier är Musikhögskolans kandidatprogram i musikvetenskap. Utbildningen har en bred, tvärvetenskaplig profil. Under utbildningen får du bekanta dig med ämnen och forskningsinriktningar som musikhistoria, musiketnologi, populärmusikforskning, musiksociologi och musikestetik. Programmet lär dig att undersöka hur musik påverkar och används av människor genom centrala områden som medieteknologiernas utveckling och musikens betydelse för vad vi kallar identitet, till exempel genus, sexualitet, ålder och nationalitet.

Under utbildningen utvecklar du din förmåga att ställa samhällsrelevanta frågor, formulera problem och tillämpa vetenskapliga metoder från det humanistiskt-samhällsvetenskapliga området. Du får läsa och diskutera musikvetenskaplig forskning och själv prova på att arbeta med olika typer av material och analysmetoder.

I Musikhögskolans kreativa miljö skapar du värdefulla nätverk och får en god grund för en framtid inom kulturliv, musikbransch, medier eller forskning.

Utbildningsplan Musik, kultur och medier, 180 hp

Musik, kultur och medier omfattar 180 högskolepoäng (hp) och leder till en kandidatexamen i musikvetenskap. Utbildningen består av följande kurser:

• Musikvetenskap I, 30 högskolepoäng
• Musikvetenskap II, 30 högskolepoäng
• Musikvetenskap III, 30 högskolepoäng
• Musikvetenskap IV, 30 högskolepoäng
• Musikvetenskap V, 30 högskolepoäng
• Musikvetenskap, Självständigt arbete, kandidatkurs, 30 högskolepoäng

Behörighet: Grundläggande behörighet.

Antagningspoäng: Sök antagningsstatistik på uhr.se

Programmet ges: Höstterminen 2025

Studietakt: Heltid

Nivå: Grundnivå

Antal platser: 25

Urval: Betyg 66%, Högskoleprov 34%

Studieort: Örebro

Institution: Musikhögskolan

Examen: Kandidatexamen

Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs normalt på svenska, men undervisning på engelska kan förekomma.

Programansvarig: Nadia Moberg

Anmälningskod ORU-49504

Akademisk kompetens är relevant på en rad olika områden. Som musikvetare bemästrar du akademiska verktyg för kritisk analys, skrivande, läsning och tolkning. Programmet är särskilt relevant för dig som vill jobba inom musikorganisationer och kommersiell eller offentlig kultursektor, med t.ex. projektutveckling, administration, strategiarbete och kommunikation, förvaltning, medie- och produktionsbolag med mera. I kombination med relevant praktik eller vidareutbildning kan du också använda din musikvetenskapliga kompetens som exempelvis journalist. Du får dessutom en gedigen och mångsidig bas för vidare studier och forskning, till exempel på masterprogrammet i musikvetenskap vid Musikhögskolan.

Till våra studievägledare kan du vända dig med frågor som rör ämnen, kurser, program och arbetsmarknad. Det kan till exempel vara frågor om behörighet, antagningspoäng, programmens och kursernas inriktning och innehåll, hur du lägger upp dina studier, examen med mera. Våra studievägledare kan även informera om tillgodoräknande, studieuppehåll samt studieavbrott. En studievägledare har tystnadsplikt.

Om du har frågor om boende, introduktionen eller vad du måste göra innan din studiestart, gå då in på sidan Välkommen ny student.

Studievägledare: Urban Tholén

Telefon: 019 303000 (växel)

E-post: studievagledning.mh@oru.se

Bild på student Alexander Olsson

Möt programstudenten Alexander på sitt tredje år på MKM

Varför sökte du programmet Musik, kultur och medier?

Jag har alltid haft ett stort intresse för musik och varit väldigt intresserad av hur människor påverkas av musik. Programmet kändes perfekt för mig eftersom många av kurserna behandlar områden som musiksociologi, musikpsykologi och musikhistoria, för att nämna några.

Vad är det bästa med ditt program?

Det bästa med programmet, enligt mig, är möjligheten att lära sig mer om musikens roll i samhället samtidigt som man får chansen att träffa andra musikintresserade människor, både inom programmet och bland andra studenter på Musikhögskolan.

Beskriv Örebro universitet med tre ord.

Gemenskap, värme och möjligheter.

Vad tycker du om studentlivet i Örebro?

Studentlivet i Örebro är toppen. Universitet ligger nära city och det finns gott om transportmedel för att ta sig runt. Det finns mycket att göra i staden utanför studierna, vilket ger möjligheter att koppla av och komma bort från studiestressen om så behövs. Jag skulle särskilt rekommendera besök på den gamla biografen Roxy, som har ett spännande och roligt utbud av filmer som visas under veckorna.

Vad har du för framtidsplaner?

Min dröm har alltid varit att jobba inom musikbranschen, och programmet känns som ett bra startskott för att nå dit. Jag siktar på att arbeta för företag som Universal Music Sweden eller Spotify, där mina kunskaper från utbildningen kan komma till stor nytta.

Tips till blivande studenter?

Var medveten om att det är en akademisk utbildning, vilket innebär mycket läsning och egna studier. Jag rekommenderar starkt att du deltar i introduktionen när du börjar, eftersom det erbjuder en gemenskap med andra studenter både på Musikhögskolan och resten av campus. Mitt sista tips är att du ska komma ihåg att du studerar för din egen skull. Ibland kan det kännas tungt och stressigt, men kom ihåg vad som fick dig att söka till programmet från början och vad som motiverat dig. Alla lärare finns där för att hjälpa dig att nå de mål du har satt upp för dig själv!

Fotograf: Urban Tholén

Moa Fröding

Möt alumnen Moa om vägen från drömutbildningen till doktorand

Idag är du doktorand i musikvetenskap, vad innebär det?

Efter kandidat- och masterexamen kan man gå vidare till ytterligare en utbildningsnivå, att studera på forskarnivå. Det kallas för att doktorera eller att vara doktorand. Att genomföra studier på forskarnivå öppnar möjligheter till att bli forskare i framtiden. Skillnaden mellan utbildning på grund- och avancerad nivå är att du som doktorand får lön medan du läser kurser, forskar och skriver en avhandling.

Vad forskar du om?

Min forskning handlar om maktstrukturer inom dansbandskulturen. Jag tittar på frågor som hierarkier, tillhörighet och oskrivna regler. Jag ska bland annat genomföra fältarbete och observera hur det är på dansbandveckorna i Sverige, men också intervjua människor som är aktiva inom dansbandskulturen. 

Hur var det att studera programmet Musik, kultur och medier?
För mig var det helt underbart att studera Musik, kultur och medier. Jag har alltid varit intresserad av musik och människor, och det var precis den relationen utbildningen satte fokus på. Jag fick träffa trevliga och roliga lärare som också älskar musikvetenskap. Även om jag själv spelat och sjungit mycket i mitt liv, var det så spännande att få dyka djupare in i olika perspektiv på musik. Att få förståelse för musik, människa och samhället – och relationerna däremellan. 

Vad gillade du mest med programmet?

Det allra roligaste med programmet var att få träffa lärare och doktorander som är experter på sina egna områden. Ämnesmässigt var nog musikpsykologi och musiksociologi mina favoritområden, eftersom de så tydligt kopplar samman musik och människa. Men generellt sett så var det bästa att få en självklar plats att diskutera frågor som jag älskar och har stort intresse för, och att få nya tankar väckta. 

Har du några råd till nuvarande studenter som vill följa en liknande väg?

Att förstå hur du själv pluggar bäst och utnyttja det för att förbereda dig inför seminarier och examinationer, är mitt främsta tips. Jag skriver till exempel allra bäst mellan 07.00 och 11.00 eftersom jag är morgonpigg, medan andra kanske inte kan börja skriva förrän efter lunch. Att lära sig hur man själv fungerar är därför en bra nyckel för ett fridfullt studentliv. Och prata med andra om vad du pluggar och får lära dig! Musikvetenskap är något som rör alla, inte bara studenter på programmet, även om de kanske inte vet om det (än).

Fotograf: Urban Tholén

Tre studenter som pluggar vid Örebro universitet

Plugga i Örebro

Studentlivet är mycket mer än bara studier. Läs om hur det är att plugga i Örebro och mer som hör till livet som student.

En student öppnar dörren till sin lägenhet.

Hitta studentboende

Korridor, inneboende eller egen lägenhet. Det finns flera sätt du kan bo som student. Här har vi samlat tips och råd för hur du skaffar din studentbostad.