”Du kan jobba som allt från matkonsult till matproducent – hela livsmedelskedjan behöver folk”
En examen i miljövetenskap med inriktning mot hållbarhet utgör en grund som leder till många möjligheter, säger Carolin Vallgren.
Som matkonsult på Hushållningssällskapet jobbar Carolin Vallgren för att främja lokal matproduktion och öka kunskapen om hållbar mat.
– Kriget i Ukraina och klimatförändringarna har fått fler att inse att vi inte kan ta maten för givet, säger hon.
Berätta om ditt arbete!
– Jag jobbar som matkonsult och projektledare på Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten. Det innebär att jag jobbar för svensk livsmedelsproduktion och konsumtion på massa olika sätt! Jag jobbar till exempel för att möjliggöra för att vår lokala matproduktion ska finnas kvar och utvecklas, och med att öka kunskapen om hållbar matkonsumtion och matproduktion.
Vad är det bästa med att jobba som matkonsulent?
– Det är ett varierat jobb med många möjligheter utifrån intresse och såklart behov. Jag trivs som bäst när jag får planera och genomföra insatser inom områden som verkligen intresserar mig, såsom mat och barn eller lokal livsmedelsförsäljning. Mat är ju mer aktuellt än någonsin, ur så många olika aspekter. Det handlar bland annat om folkhälsa, gastronomi, klimat och andra hållbarhetsfrågor, och beredskap. Kriget och klimatförändringarna har fått fler att inse att vi inte kan ta maten för givet.
Vilken nytta har du av din utbildning från Örebro universitet?
– Förutom kontakter och kunskap om olika aktörer inom branschen så har jag såklart fått med mig en bred kunskap om mat som hjälper mig i arbetet.
Hur skulle du beskriva Örebro som studentstad?
– Jag älskar Örebro. Det är en så fin, kulturell, mångfaldig stad med närhet till naturen och bra roliga aktiviteter. Under min studietid provade jag på många nya fritidsintressen, allt från capoeira, pole fitness, crossfit och salsa till drejning och meditation. Jag tycker också om Örebro mycket för att det finns så mycket aktiviteter och aktörer kring mat. Har man intresset är det ganska lätt att skapa sig ett värdefullt kontaktnät inom branschen.
Hur lätt eller svårt har det varit för dig att få jobb?
– Jag har fått de flesta av mina jobb via kontakter och spontanansökningar. Bara ett av mina jobb har varit en utannonserad tjänst, så mitt tips är att ta kontakt med företag och organisationer man tycker verkar intressanta och presentera dig. Det brukar uppskattas! Så gick det till även denna gång.
Vad har du för tips till den som funderar på att söka till Miljövetenskapligt program, hållbara livsmedelssystem?
– Trivs man med jobb som är breda och ger möjlighet att själv skapa sin egen väg så är detta en superrelevant och aktuell utbildning att gå. Det gäller att vara lite kreativ när det kommer till att söka jobb. Har du utbildningen som grund att stå på är ju möjligheterna stora, både utifrån ens intresse, hur man är som person och i vilka sammanhang man trivs. Du kan ju bli allt från matkonsult till matproducent! Hela livsmedelskedjan behöver folk och jag tror som sagt att det är bra att själv ta kontakt i stället för att vänta på att en passande, intressant annons kommer ut.
Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat