Termin 1
Första terminen läser du om hållbar utveckling utifrån tvärvetenskapliga perspektiv, med inslag från ämnen som företagsekonomi, statskunskap, psykologi och historia. Du lär dig om svenska livsmedelssystem och får följa produkter genom hela systemet via studiebesök och intervjuer med aktörer inom livsmedelsbranschen. Du introduceras också till ämnet livsmedelsvetenskap, med kurser i sensorik och nutrition.
Termin 2
Termin två läser du om livsmedelssystemets miljö och hållbarhetsutmaningar och agroekologi, bland annat om hur biomimetik och AI kan vara verktyg för en omställning mot en hållbar produktion och konsumtion av mat. Du får vara med och utveckla en hållbar trädgård under ett samverkansprojekt.
Termin 3
Du lär dig om växt- och djurprodukters kvalitéer och om nyttiga och skadliga mikrobiella processer i mat. Därefter testas teorier och förädlingsmetoder på riktigt i samverkan med livsmedelsföretag.
Termin 4
Fjärde terminen lär du dig om grundläggande kemi, cellbiologi, toxiologi, kemikaliers effekter på folkhälsan och farliga ämnens kretslopp genom livsmedelssystemet. Därefter breddas utbildningen när du läser om tvärvetenskapliga metoder för miljö- och hållbarhetsanalys samt nationell miljörätt.
Termin 5
Du introduceras till viktiga institutioner för internationellt miljö- och hållbarhetsarbete inom livsmedelsområdet, som EU, WTO och FN. Kurs två fokuserar på hållbar samhällsomställning med inslag av ämnena ekonomi, sociologi, psykologi, statskunskap och historia. Tredje kursen behandlar cirkulär ekonomi, innovation och entreprenörskap. Du kommer både att få arbeta med verkliga fall och i projektform.
Termin 6
Under sista terminen fördjupar du dig inom vetenskapliga metoder för att sedan övergå till en praktikperiod på en arbetsplats där du får möjlighet att knyta kontakter för kommande arbetsliv. Du skriver även ett examensarbete om 15 hp. Terminen avslutas med en kurs inom kommunikation.