”Jag har lärt mig att använda statistik i praktiken”
Under sin studietid tog Mohammad Ehtasham Billah emot utmärkelsen ”Global Swede" av Utrikesdepartementet och Svenska institutet. Utmärkelsen delas ut till studenter som utmärkt sig inom området kopplade till innovation och entreprenörskap och visat sig vara goda representanter för både Sverige och det egna landet. Foto: Sofia Nahringbauer
Masterprogrammet i tillämpad statistik är perfekt för dig som vill jobba med riktiga data och lära dig att använda statistik i praktiken, enligt Mohammad Ehtasham Billah. För honom ledde studierna på Örebro universitet till ett jobb som statistiker i näringslivet.
Mohammad Ehtasham Billah är född och uppvuxen i Bangladesh, där han pluggade statistik upp till mastersnivå för att sedan jobba på bank i nästan fem år. Tack vare ett stipendium fick han möjlighet att flytta till Örebro och läsa Masterprogrammet i tillämpad statistik.
– Det var ett stort beslut att flytta till Örebro, men det var det värt. Utbildningen är väldigt bra för den som vill göra karriär som statistiker, dataanalytiker eller ekonom. Det finns många möjligheter att välja karriärväg tack vare att lärarna är öppna för alla möjliga statistikämnen. Som student kan du fördjupa dig i de ämnen som passar den karriär du är intresserad av.
Hur är det att studera vid Örebro universitet?
– Jag gillade verkligen att plugga vid Örebro universitet. Alla internationella studenter fick hjälp av universitet att hitta boende, vilket är väldigt bra eftersom det kan vara svårt att hitta någonstans att bo när man just har flyttat till Sverige. Örebro är mindre än Stockholm, så om man letar efter lugn och ro är Örebro perfekt. Det finns mycket att göra, särskilt om man gillar sport. Jag gillar också att det finns massor av platser där man kan plugga, utan att bli störd av ljud.
Vad jobbar du med idag?
– Jag arbetar på företaget Fortnox AB i Växjö. Fortnox tillhandahåller molnbaserade redovisningstjänster och administrativa tjänster till affärsidkare och redovisningsföretag. Jag jobbar som Insight-analytiker, vilket innebär att jag är statistiker och bearbetar stora mängder data som ska ge kunskap och underlag till datadrivna och statistiskt säkerställda beslut. Det är en trevlig arbetsplats att jobba på och jag gillar att vara här.
På vilket sätt har du nytta av din utbildning från Örebro universitet?
– Mitt arbete har en väldigt stark koppling till mina studier på Masterprogrammet i tillämpad statistik. Att göra statistiska analyser är en del av mitt jobb, och det var också mitt huvudfokus på masterprogrammet. Innan jag började i Örebro var jag inte särskilt duktig på att programmera, men efter utbildningen känner jag mig tryggare med det. I mitt hemland läste jag teoretisk statistik, men på Örebro universitet är studierna mer praktiska. Här har jag lärt mig att implementera statistiska metoder på verkliga data, inte bara att läsa teorier. Sättet att lära sig är väldigt annorlunda jämfört med hur det var vid mitt förra universitet i Bangladesh.
Vem tycker du ska läsa Masterprogrammet i statistik vid Örebro universitet?
– Jag skulle absolut rekommendera Masterprogrammet i tillämpad statistik till alla som är intresserade av att lära sig att använda statistik i praktiken. Nuförtiden är det väldigt viktig att veta hur man jobbar med riktiga data och hur man kan använda de rätta statistiska metoderna för att lösa ett problem. Eftersom många företag och organisationer vill fatta beslut som baserar sig på data och är statistiskt validerade är det mycket värdefullt att ha sådana färdigheter om du vill arbeta som statistiker.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
– Min erfarenhet är att det finns väldigt goda möjligheter till att få jobb efter att ha läst Masterprogrammet i tillämpad statistik. Men man måste förbereda sig inför arbetsmarknaden redan i början av studierna. Till exempel genom att lära sig svenska och läsa jobbannonser för att få en uppfattning om vilken kompetens som efterfrågas av nyutexaminerade statistiker. Att vara duktig på programmering och statistik ger väldigt goda chanser till jobb.
Text: Anna Lorentzon