”En masterexamen i statistik gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden”
”Statistiker behövs i alla branscher”, säger Jacob Kasche som jobbar som metodstatistiker på SCB.
En masterutbildning i statistik öppnar för mer avancerade arbetsuppgifter hos attraktiva arbetsgivare. Jacob Kasche är metodstatistiker på Statistiska centralbyrån (SCB) och utforskar hur ”big data” och AI kan användas för att skapa bättre arbetsmarknadsstatistik i framtiden.
– För mig var det först under masterprogrammet som alla lösa trådar knöts ihop och jag kunde förstå de större sammanhangen, säger han.
Läs mer om Masterprogram i statistik, statistik modellering och data science vid Örebro universitet.
Det har aldrig funnits så mycket data i världen som nu. Mellan 2010 ökade mängden data i världen med 5000 procent, enligt forskningsinstitutet Rise. Och bara under 2022 producerade mänskligheten mer data på bara ett år än under hela internets livstid på drygt 30 år.
Det gör att efterfrågan på människor med kunskap att förstå och kunna tolka stora mängder data är större än någonsin.
– På SCB är vårt uppdrag att förse samhället med statistik som går att lita på. Med tanke på all information som vi har tillgång till idag blir det allt viktigare att kunna avgöra vad som är en bra källa. Det kan bli väldigt rörigt annars – och svårt för beslutsfattare och myndigheter att fatta kloka beslut framåt, säger Jacob Kasche.
Utvecklar metoder för framtidens statistik
Han jobbar vid SCB:s huvudkontor i Örebro och ingår i ett team som har i uppdrag att utveckla nya metoder för att framtidens arbetsmarknadsstatistik ska bli ännu mer träffsäker.
– Vi tittar bland annat på nya datakällor, som till exempel data från jobbportaler eller mobilnätet. Det handlar om att samla in data som inte är skapad för statistiska ändamål, men som ändå kan användas till att göra vår statistik effektivare, berättar han.
Jacob Kasche är också med i ett team som utforskar hur SCB kan jobba med AI och machine learning som metoder. Ett område där utvecklingen går snabbt framåt – och som känns både meningsfullt och utmanande.
– Här på SCB kan du göra väldigt mycket olika saker och växa inom organisationen. För mig är det kul att få vara på en metodsektion där vi ägnar oss åt det lite mer teoretiska. Det finns så mycket data, det är som en sandlåda med massa olika typer av data som man kan leka runt med. Just nu befinner jag mig i ett litet hörn på SCB och det finns så mycket mer att utforska framåt.
Masterprogrammet gav en större förståelse
Han är nöjd över sitt beslut att bygga på grundutbildningen med en masterexamen. Något som är en förutsättning för att han ska kunna jobba med det han gör idag.
– Jag lärde mig som allra mest på masterutbildningen. Alla lösa trådar knöts ihop och jag kunde förstå de större sammanhangen. Det gav en förståelse för allt det som finns bakom formlerna man ser i statistiken. Jag ville förstå allt jag gör, och inte bara göra.
På SCB har Jacob Kasche också fått möjlighet att åka till Bryssel och delta i Hackaton. En fem dagar lång tävling där statistikbyråer från hela Europa tävlande mot varandra i programmering.
– Det var väldigt roligt och utmanande. Och intensivt – vi satt kvar ganska mycket längre än kontorstimmarna. Det är en av de saker som är roligt med SCB också. Här finns så många likasinnade som verkligen är engagerade och intresserade av det vi jobbar med.
Vad har du för tips till den som funderar på att ta en masterexamen i statistik?
– Sök! Det kommer att vara värt det. Du får så mycket mer kunskap och förståelse – och du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden. Även den som har jobbat några år har stor nytta av att få färsk kunskap om hantering av stora mängder data och machine learning, till exempel.
Text och foto: Anna Lorentzon
Läs mer: Fördjupat samarbete mellan SCB och Örebro universitet