”En masterexamen i statistik gör dig betydligt mer attraktiv på arbetsmarknaden”
Efterfrågan på statistiker blir allt större, säger Hugo Sjöqvist.
Statistikern Hugo Sjöqvist ingår en forskargrupp på Karolinska institutet som kartlägger riskfaktorer och arbetar förebyggande mot psykisk ohälsa, som till exempel självmord och depression.
– Min expertis som statistiker är viktig och uppskattad, säger han.
Hugo Sjöqvist kommer från Täby utanför Stockholm och valde att läsa både Kandidatprogrammet i statistik och Masterprogrammet i tillämpad statistik vid Örebro universitet. Efter ett år som statistiker på konsultföretag började han jobba som statistiker i ett forskarteam på Karolinska institutet.
Vad gör en statistiker på jobbet?
– Jag är biostatistiker och ingår i en forskargrupp som fokuserar på att kartlägga och förstå riskfaktorer kopplade till psykiatrin, som till exempel självmord, autism, ADHD och depression. Min roll är att arbeta tillsammans med forskare, doktorander och mastersstudenter och stötta dem med statistiska metoder och tillämpningar. Jag undervisar också epidemiologi- mastersstudenter i biostatistik.
Vad är det bästa med att jobba som statistiker?
– Som statistiker kan man jobba med allt från data eller metodutveckling till undervisning, det är väldigt brett. Det jag gillar med mitt jobb är att man aldrig jobbar ensam, utan tillsammans med andra människor som har olika professionella bakgrunder. Jag upplever att min expertis verkligen bidrar. Det är ett väldigt tacksamt jobb att vara statistiker och jag tycker att min roll är uppskattad.
Hur ser arbetsmarknaden ut för statistiker?
– Statistiker är en bristvara, det utbildas inte tillräckligt många för att kunna ersätta de som går i pension. Just nu sker ju också en digitalisering där vi har gått från att jobba med papper till att ha gigantiska servrar med data, så efterfrågan på statistiker blir allt större. Nästan varenda person som jag läste med under min studietid fick jobb som var relevant till deras utbildning väldigt fort. En masterexamen gör dig dessutom betydligt mer attraktiv på arbetsmarknaden.
Varför ska man ta en master i statistik?
– Under masterprogrammet går man in på djupet och bygger upp en förståelse för hur sådant du lärt dig på kandidatprogrammet fungerar. Du får kunskaper som gör att du på egen hand kan gå vidare och lära dig mer. Det leder till ett mer självständigt tänkande och att man får förutsättningar att utvecklas bättre i en professionell arbetsmiljö.
Hur var det att plugga vid Örebro universitet?
– Jag gillar Örebro universitet! Allt är nära på campus och du får bra stöd när det gäller allt från att hitta bostad till att få råd från studievägledare eller hjälp av lärarna. Örebro som stad är inte jättestor, men det är en del av charmen. Jag hann med en del studentliv, men under masterutbildningen jobbade jag som amanuens och hade en timanställning i en forskargrupp samtidigt, så då fanns det inte lika mycket tid för nöjen.
Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat