Masterprogram i informatik - ledning och styrning av informationssäkerhet, 120 hp

Starttermin: Hösten 2025 (öppen)

Antalet informationssäkerhetsincidenter och ekonomiska förluster i samband med dessa ökar ständigt. Därför behövs ledning och styrning av informationssäkerhet, som syftar till att skydda informationstillgångar, vilket blir en viktig strategisk fråga.

Två studenter i samtal.
Öppen för anmälan Anmäl dig nu

Behörighet

Examen på examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng, varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning inom något av huvudområdena informatik, datateknik eller företagsekonomi. Dessutom krävs kunskaper motsvarande Engelska kurs 6 eller kurs B från gymnasieskolan.

Att skydda en organisations informationstillgångar i dagens komplexa miljöer är svårt och kräver mer än enbart tekniska färdigheter. För att säkerställa en bred förståelse av vad ledning och styrning av informationssäkerhet i organisationer innebär, erbjuder vårt program kurser som beaktar organisatoriska, tekniska och sociala aspekter av informationssäkerhet.

Under första terminen introduceras informationssäkerhetsområdet och studenterna får en bred förståelse för informationssäkerhet. Andra terminen fokuserar på ledning och styrning av informationssäkerhet, dvs hur man identifierar hot mot organisationens informationstillgångar samt hur man väljer, implementerar och utvärderar åtgärder för att skydda dessa tillgångar. Det andra året syftar till att utveckla avancerad kunskap och färdigheter inom forskning och utredning. Studenterna lär sig att utveckla och kommunicera kunskap inom informationssäkerhetsområde samt ökar deras reflektionsförmåga kring forskning och praktik inom det fältet.

Utbildningen bygger på fallbaserat lärande samt omvänd klassrumspedagogik. Dessa pedagogiska metoder uppmuntrar studenterna till aktivt lärande och utvecklar deras problemlösningsförmåga som är nödvändig för att hantera komplexiteten i ledning och styrning av informationssäkerhet i organisationer. Genom att jobba med fall som utvecklas i samarbete med våra industripartners får studenterna praktisk erfarenhet av informationssäkerhetsområdet.

Utbildningsplan Masterprogram i informatik - ledning och styrning av informationssäkerhet, 120 hp

Under den första terminen inleds programmet med följande fyra kurser: Introduktion till informationssäkerhet (7,5 hp), Introduktion till IT-säkerhet (7,5 hp), Kvalitativa metoder i informatikforskning (7,5 hp) och Regulativa aspekter av informationssäkerhet (7,5 hp).

Den andra och tredje terminen syftar till att bredda studenternas kunskaper inom olika aspekter av informationssäkerhet, inklusive sociala aspekter, tillämpningsområden, kravhantering, och ledning och styrning. Dessa terminer fokuserar också på att utveckla studenternas färdigheter och kunskaper i forskning och utredning inom området ledning och styrning av informationssäkerhets, samt att förbättra deras förmåga att kommunicera den kunskap de har förvärvat.

Under den fjärde terminen avslutas programmet med kursen Uppsats (30 hp), under vilken studenterna genomför ett självständigt arbete.

Behörighet: Examen på examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng, varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning inom något av huvudområdena informatik, datateknik eller företagsekonomi. Dessutom krävs kunskaper motsvarande Engelska kurs 6 eller kurs B från gymnasieskolan.

Antagningspoäng: Sök antagningsstatistik på uhr.se

Programmet ges: Höstterminen 2025

Studietakt: Heltid

Nivå: Avancerad nivå

Antal platser: 13

Urval: Antal högskolepoäng tagna senast sista anmälningsdag

Studieort: Örebro

Institution: Handelshögskolan vid Örebro universitet

Examen: Masterexamen

Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs på engelska.

Programansvarig: Shang Gao

Anmälningskod ORU-M2500

Programmet riktar sig till personer som vill arbeta med ledning och styrning av informationssäkerhet både nationellt eller internationellt; både privat och offentligt. Efter utbildningen kan studenterna arbeta som ledare, rådgivare, handledare och konsulter inom informationssäkerhet.

Till våra studievägledare kan du vända dig med frågor som rör ämnen, kurser, program och arbetsmarknad. Det kan till exempel vara frågor om behörighet, antagningspoäng, programmens och kursernas inriktning och innehåll, hur du lägger upp dina studier, examen med mera. Våra studievägledare kan även informera om tillgodoräknande, studieuppehåll samt studieavbrott. En studievägledare har tystnadsplikt.

Om du har frågor om boende, introduktionen eller vad du måste göra innan din studiestart, gå då in på sidan Välkommen ny student.

Tre studenter som pluggar vid Örebro universitet

Plugga i Örebro

Studentlivet är mycket mer än bara studier. Läs om hur det är att plugga i Örebro och mer som hör till livet som student.

En student öppnar dörren till sin lägenhet.

Hitta studentboende

Korridor, inneboende eller egen lägenhet. Det finns flera sätt du kan bo som student. Här har vi samlat tips och råd för hur du skaffar din studentbostad.