“Inget brott är det andra likt – som utredare måste du tänka själv”
"Jag är extremt nöjd med både utbildningen, universitetet och staden Örebro", säger Omaima Al-Rubaye som gick Kriminologiprogrammet vid Örebro universitet.
Som brottsutredare hos Polismyndigheten möter Omaima Al-Rubaye både brottsoffer, misstänkta och vittnen.
– Mitt arbete är många gånger utmanande – och kreativt, berättar hon.
Här kan du läsa mer om Kriminologiprogrammet vid Örebro universitet.
Vad gör en utredare hos polisen?
– Jag utreder olika typer av brott. Det kan vara allt ifrån mängdbrott som misshandel, ofredande, olaga hot eller stöld till grövre brott, våld i nära relationer, penningtvätt och finansiella utredningar. Mitt jobb går ut på att utreda om brott har begåtts och i så fall av vem, hur, när och varför. Jag jobbar också med att säkra bevis. Målet är att kunna visa en fullständig förundersökning för åklagare. Jag är också polisaspirantinstruktör, vilket innebär att jag instruerar och senare bedömer polisaspiranter under deras tid hos oss.
Hur trivs du på jobbet?
– Jag trivs väldigt bra! Det är många saker som gör jobbet roligt, till exempel att jag jobbar med både människor och samhällsviktiga frågor. Arbetsuppgifterna är väldigt varierande och inget ärende är det andra likt. Många gånger är arbetet utmanande, vilket jag tycker är väldigt roligt. Det finns ingen mall eller något facit, utan du måste tänka själv och det finns utrymme för kreativitet. Allra roligast är det när jag känner att mitt arbete ger resultat – och när jag får höra att jag gör ett bra intryck.
Hur var det att gå Kriminologiprogrammet vid Örebro universitet?
– Jag lockades av att Kriminologiprogrammet vid Örebro universitet är så nischat på brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Jag är extremt nöjd med både utbildningen, universitetet och staden Örebro, det var en superbra tid. Jag minns bland annat när vi fick implementera brottspreventiva åtgärder i utsatta området, det är något jag haft nytta av i arbetet. Praktiken var också väldigt värdefull. Jag gjorde min praktik hos polisen i Globen och det glömmer jag aldrig, den erfarenheten har varit extremt bra att ha med sig i bagaget.
Vilken nytta har du av det du lärde dig på Kriminologiprogrammet vid Örebro universitet?
– Jag har nytta av min utbildning både privat och i arbetslivet. Den har gjort mig mer kritisk och ifrågasättande till vad jag hör, ser eller läser. Jag upplever också att jag har en förståelse för och en kunskap om komplexiteten av kriminalitet, vilket ger perspektiv och underlättar när jag möter misstänkta. I vardagen använder jag de kunskaper jag fått om brottsprevention till exempel när det handlar om hur vi jobbar med att öka tryggheten och minska utsattheten för personer som lever under skydd.
Vad har du för råd till den som är nyfiken på att bli kriminolog?
– Kriminologiprogrammet blir alltmer populärt och vi efterfrågas även på arbetsmarknaden. Mitt tips är att jobba extra under studietiden eller somrarna, det underlättar när det är dags att söka jobb. Den som är intresserad av komplexiteten i kriminalitet, brottsförebyggande arbete och av att bidra till att öka tryggheten i vårt samhälle ska definitivt söka till Kriminologiprogrammet!
Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat