”Att mötas i musiken – det är det bästa med att undervisa”
”Att spela tillsammans med andra gör också att du utvecklas i ditt eget instrument”, säger Mats Jansson.
Pianisten Mats Jansson spelar på scener över hela världen. Han undervisar också studenter som läser kammarmusik vid Musikhögskolan på Örebro universitet.
– En aktiv fot i båda världarna innebär att vi lärare håller oss à jour med branschen, säger han.
Berätta om din musikaliska karriär!
– Det som präglat mig starkast är den utbildning jag har från musikhögskolor i Hannover, Salzburg och Berlin. Men också alla möten med andra musiker, sångare och orkestrar jag spelat tillsammans med, både här hemma i Sverige och runt om på scener i Europa, USA och Japan. Det är i mötet med andra som man utvecklas – i balansen mellan att anpassa sig till andra utan att förlora sig själv.
Vad är fördelen med att vara aktiv som lärare och musiker samtidigt?
– Alla vi som undervisar i kammarmusik här på Musikhögskolan vid Örebro universitet har en professionell pågående karriär vid sidan av läraryrket. En aktiv fot i båda världarna innebär att vi håller oss à jour med branschen, vilket är bra för att för att kunna handleda, svara på frågor och ge råd till studenter. Det ger också värdefulla kontakter som kan leda till musikaliska samarbeten.
Hur skulle du beskriva det konstnärliga kandidatprogrammet i kammarmusik?
– Det är en modern musikerutbildning, där du framför allt utvecklas på ditt eget instrument – eller i din sång – samtidigt som du utvecklar din förmåga att spela tillsammans med andra. Det är en utbildning med stor bredd och många möjligheter till tillvalskurser. Den öppnar också dörrar till högre utbildning, inte minst internationellt.
Varför ska jag välja att läsa kammarmusik på Musikhögskolan vid Örebro universitet?
– Våra studenter brukar uppskatta att det finns så många möjligheter att spela och hålla konserter, både på och utanför Musikhögskolan. Vi har till exempel ett fint samarbete med Svenska Kammarorkestern, där du får spela tillsammans med professionella musiker. Att förhålla sig till andra musiker gör att du sätter ditt eget kunnande och utveckling i ett annat ljus – det får dig att utveckla både din personlighet och förhållandet till det egna instrumentet. Här på Musikhögskolan i Örebro finns dessutom fantastiska övningsmöjligheter. Våra studenter har tillgång till lokalerna dygnet runt, alla dagar om året.
Hur är du som lärare?
– Jag tror på ärlighet i ett musikaliskt sammanhang och jag vet att feedback är något som våra studenter värderar högt. Undervisning handlar inte bara om att lära någon att spela, utan mitt mål är också att hjälpa varje student att hitta det sätt att arbeta och utvecklas vidare på som fungerar bäst för just honom eller henne. Att möta studenter i musiken – och de samtal som uppstår runt musiken – det är det bästa med att undervisa.
Vad vill du att studenterna ska ta med sig från Musikhögskolan vid Örebro universitet?
– För mig är det viktiga att de får behålla den inspiration, lust och nyfikenhet som fick dem att söka sig till en utbildning i musik. Jag vill att de ska känna att de har utvecklat både den tekniska och den konstnärliga sidan och att de fortsätter att älska det de gör. Oavsett om de väljer att fortsätta som solister, i en orkester eller med kammarmusik, säger Mats Jansson.
Text: Anna Lorentzon
Foto: Henric Daréus
Mats Jansson är pianist och lektor vid Musikhögskolan på Örebro universitet sedan mer än 20 år tillbaka. Han undervisar i piano, kammarmusik och instudering. Läs mer om Mats Jansson.
Här kan du läsa mer om Konstnärligt kandidatprogram, Inriktning Kammarmusik här.