”Kunskap om kris och risk blir allt viktigare på arbetsmarknaden”

För den som är intresserad av att arbeta med säkerhet, krisberedskap och riskhantering är framtidsutsikterna goda, enligt Eva Barrera Glader.
Att hantera kriser kräver både planering och snabba beslut.
– De första timmarna finns ofta väldigt lite information, men vi måste ändå agera. Det är en utmaning, säger Eva Barrera Glader, säkerhetssamordnare på Örebro kommun.
Vill du undersöka, förstå och jobba med dagens stora risker, kriser och samhällsutmaningar i alla delar av samhället? Läs om Kandidatprogrammet i samhällsanalys vid Örebro universitet.
Som säkerhetssamordnare på Örebro kommun har Eva Barrera Glader uppdraget att bygga en robust och förberedd kommun. Hennes team arbetar både centralt och på förvaltningsnivå med att skapa rutiner och förutsättningar för att hantera allt från naturkatastrofer till händelser och samhällsstörningar.
– Vårt arbete handlar om att samordna insatser, både inom kommunen och tillsammans med andra myndigheter som länsstyrelsen, polisen och räddningstjänsten. Vi rör oss mellan strategiskt planeringsarbete och operativa insatser när något händer, berättar hon.
Skjutningen på Risbergska förändrade vardagen
När en kris inträffar handlar det om att snabbt få en fungerande samordning på plats.
– Under de första timmarna finns ofta väldigt lite information, men vi måste ändå agera. Att kunna hantera stress och fatta beslut på bristfälligt underlag är en viktig del av jobbet.
Trots att det gått mer än en månad sedan skjutningen på Risbergska skolan präglar händelsen fortfarande det dagliga arbetet.
– Det har varit fullt fokus på omhändertagande och samordning, både inom kommunen och med andra aktörer. Här gäller det att förstå sin organisation och sitt uppdrag – och att tänka både kortsiktigt och långsiktigt på samma gång.
Vad är svårast vid en sådan kris?
– Det är nog väldigt individuellt. För vissa kan det vara att hantera stress, för andra mer emotionellt. Men det blir också ett enormt engagemang, det såg vi också under pandemin och vid skogsbränderna 2018. Det är väldigt givande att se den omtanke man har om varandra, säger Eva Barrera Glader.
Växande behov av kunskap om kriser
För den som är intresserad av att arbeta med säkerhet, krisberedskap och riskhantering är framtidsutsikterna goda.
– Det säkerhetspolitiska läget i världen har förändrats, klimatförändringar påverkar riskbilden och vi ser ökade krav när vi rustar upp inom totalförsvaret. Det gör att det finns ett högre tryck efter den här kunskapen, säger Eva Barrera Glader.
God analysförmåga och kunskap om hur samhället fungerar är några av de kompetenser som är användbara.
– Man måste veta hur offentlig förvaltning fungerar och kunna analysera vilka risker och kriser som kan uppstå. Nyfikenhet är också bra, för att förstå och lära sig att man är en del av en helhet. Allt annat lär du dig med tiden.
Givande att få bidra till samhället
Eva Barrera Glader har själv en bakgrund som statsvetare och betonar att vägen till en roll inom säkerhetsområdet kan gå via olika yrken. Samhällsanalytiker är ett exempel.
– Jag började som kommunsekreterare, och det gav mig en bra grund till de yrkesroller jag haft efteråt. Att förstå offentlig förvaltning är en fördel, så man ska inte vara rädd för att testa olika roller, säger hon.
Hon ser yrket som en möjlighet att verkligen bidra till samhället.
– En kommun är en häftig organisation. Den finns med oss överallt och hela tiden, från livets start via familjecentral och öppna förskolan genom skolor och arbetsliv till äldreboendet och livets sista andetag. Det är otroligt givande att tillsammans lägga pusslet för hur det ska fungera här och nu – men också i framtiden, för kommande generationer, säger Eva Barrera Glader.
Text och foto: Anna Lorentzon