”Byggingenjörsyrket är en perfekt kombination av kreativitet och siffror”
"Jag gillar det kreativa, att få vara med och skapa något, från ritning till färdig produkt", säger Viktoria Henriksson.
Som byggingenjör på Skanska varvar Viktoria Henriksson kontorsarbete med att vara ute på byggarbetsplatser och kvalitetssäkra produktionen.
– Jag är spindeln i nätet och känner verkligen att jag bidrar till att skapa ett bättre samhälle.
Varför ville du studera till byggingenjör?
– Jag hade jobbat i fyra år innan jag började studera och var nyfiken på att lära mig nya saker. Det kändes viktigt att hitta ett jobb där man kan vara med och påverka samhället och gör något betydelsefullt. Jag blev inspirerad av några tjejkompisar som hade läst till byggingenjörer och tycker att det är en perfekt blandning mellan siffror och kreativt arbete.
Hur var det att läsa programmet Högskoleingenjör, Byggteknik på Örebro universitet?
– Det var roligt och lärorikt. Jag trodde att det skulle ta evigheter, men tiden gick väldigt fort. Utbildningen gav verkligen en bra grund att stå på. Jag hade läst tekniskt basår innan och upplevde att det gick väldigt bra med till exempel matten, trots att det inte varit ett favoritämne tidigare. När man är intresserad av något är det lättare att få ett bra resultat.
Vad tycker du om Örebro universitet?
– Det fanns väldigt mycket aktiviteter som man kunde ta del av och jag fick kompisar under studietiden som jag kommer att ha kvar resten av livet. Jag bodde redan i Örebro när jag började plugga, men när jag kom upp till campus var det som att det öppnade sig en helt ny, egen stad i Örebro, det var en riktig wow-upplevelse.
Vad gör du idag?
– Jag jobbar som mättekniker inom produktionen på Skanska väg och anläggning. Jag fick jobb som timanställd redan under sista året av utbildningen och skrev också mitt examensarbete åt Skanska. Idag jobbar jag med att kvalitetssäkra det vi bygger med hjälp av inmätning, utsättning och uppbyggnad av modeller för mängdregleringar och för maskiner. Jag är lite som spindeln i nätet och stöttar även i projektering, tekniska frågor, ekonomi och planering som berör projektet. Det kan handla om allt från VA till infrastruktur som vägar, broar och parker som vi bygger. Just nu skapar jag modeller för att sedan kunna gå ut i produktion och markera var nya belysningsfundament ska sitta.
Vad är det roligaste med att vara byggingenjör?
– Att ingen dag är den andra lik och att jag träffar och samarbetar med många personer. Jag gillar det kreativa, att få vara med och skapa något, från ritning till färdig produkt. Ena dagen ser man ett hål, nästa dag växer det fram något verkligt. Man får följa hur alla siffor och ritningar som arbetas fram vid datorn växer fram till ett fysiskt resultat. Det är så mycket i vår omgivning som vi tar för givet som bara ska finnas där – jag känner verkligen att jag bidrar till att skapa ett bättre samhälle.
Vilka tycker du ska läsa till högskoleingenjör inom byggteknik?
– Man måste gilla problemlösning, som ingenjör jobbar man med att lösa matematiska eller tekniska problem. Det är också en fördel om man gillar att träffa människor och att ha många bollar luften. Jag hade inga tidigare erfarenheter inom byggproduktion, men med ett stort intresse och engagemang lär man sig mycket med tiden. När jag pluggade förstod jag inte hur bred den här utbildningen är, det finns verkligen tusen vägar att välja mellan när man kommer ut i arbetslivet.
Hur ser arbetsmarknaden ut för högskoleingenjörer inom byggteknik?
– Byggsvängen går ju lite upp och ner, men det kommer alltid att finnas behov av att bygga – eller bygga om – saker. Det kommer alltid att finnas jobb.
Vad har du för tips till blivande eller nuvarande studenter?
– Ta vara på tiden, den går så fort. Första terminen kan vara tuff, innan man hittar rätt studieteknik och lär sig hur det fungerar. Ge det lite tid! Ta gärna kontakt med arbetsgivare redan under studietiden och fråga om du får komma på studiebesök. Att jobba extra eller skriva examensarbete åt ett företag är också bra. Det är alltid nyttigt att tidigt komma ut och prata med dem som är i branschen, så att du kan skapa dig en bild av vad jobbet innebär och satsa dina kort rätt när du kommer ut.
Text: Anna Lorentzon
Foto: Emma Alenbrand