”Jag känner varje vecka att jag verkligen gör nytta”
Ulrika Rundberg trivs med att samarbeta med andra professioner inom vården.
Som hälso- och sjukvårdskurator inom psykiatrin ansvarar Ulrika Rundberg för behandlingen av barn och unga med ätstörningar.
– Det är jätteroligt att följa patienternas resa mot ett tillfrisknande, säger hon.
Ulrika Rundberg jobbar som behandlare på Ätstörningsmottagningen, som är en del av psykiatrin inom Region Örebro län. Hit kommer patienter med ätstörningsproblematik, som till exempel anorexi eller bulimi.
– Eftersom mina patienter är barn och unga upp till 18 år jobbar jag med familjebaserad behandling, där både patienten och föräldrarna är med. Mitt arbete går ut på att motivera och hjälpa ungdomen att våga gå emot sin ångest och göra förändringar som leder till ett tillfrisknande. Jag hjälper också föräldrarna att stötta sina barn att börja äta igen, sluta kräkas eller att träna mindre, berättar hon.
Som kurator ansvarar Ulrika Rundberg för att tillsammans med en sjuksköterska göra bedömningar och sedan lägga upp och utföra en behandling. Kontakten med varje patient blir ofta långvarig.
"Varje person och situation är unik"
– Även om diagnosen kan vara samma är varje person och situation unik. Man får vara kreativ och känna in vad just den här patienten behöver för att komma ur sin sjukdom. Jag känner varje vecka att jag verkligen gör nytta. Det är jätteroligt att följa patienterna på resan mot ett tillfrisknande, att få lära känna dem och se dem utvecklas, säger Ulrika Rundberg.
Arbetet som kurator innebär ett nära samarbete med övriga professioner inom vården, som till exempel läkare, sjuksköterskor, psykologer och dietister. För att bli en bra kurator är det alltså en fördel att gilla att jobba i team.
– Om du tycker om människor, gillar att samtala och kommunicera – och samtidigt är kreativ och bra på att hitta lösningar kommer du trivas med att jobba som hälso- och sjukvårdskurator, säger Ulrika Rundberg.
Text: Anna Lorentzon
Foto: Anette Almqvist