Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet är ett sammanhållet yrkesprogram som ges på avancerad nivå och omfattar 60 högskolepoäng. Socialt arbete är programmets huvudområde. Utbildningen fokuserar på villkor och arbetsmetoder för socialt och psykosocialt arbete med människors hälsa och ohälsa. I samtliga kurser integreras teoretiska kunskaper och forskning med professionsförberedande färdighetsträning. Den studerandes personliga och professionella utveckling är ett återkommande tema i utbildningen, vilket innehåller reflektioner om värderingar och förhållningssätt i relation till yrkesetiska överväganden i yrkesrollen som hälso- och sjukvårdskurator.
Programmet innehåller fem obligatoriska kurser vilka läses i given ordning för att möjliggöra progression.
• Socialt arbete inom hälso- och sjukvården, 15 hp, fokuserar på samspelet mellan hälsa och ohälsa och olika sociala och psykosociala faktorer.
• Organisation, samverkan och juridik, 7,5 hp, behandlar organisatoriska villkor och den rättsliga regleringen inom hälso-och sjukvården samt samverkan.
• Psykosociala insatser och evidensbaserad praktik, 7,5 hp, granskar forskning om psykosociala stöd-, behandlings- och förebyggande insatser inom hälso- och sjukvården och den studerande planerar ett kvalitets- och utvecklingsarbete.
• Yrkesutövande och förhållningssätt som hälso- och sjukvårdskurator, 15 hp, innehåller verksamhetsförlagda studier som hälso- och sjukvårdskurator.
• Självständigt arbete, 15 hp. Det självständiga arbetet ska ha förankring i verksamhetsområdet socialt och psykosocialt arbete inom hälso- och sjukvården.