Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet, 60 hp

Starttermin: Hösten 2025 (öppen)

Vill du arbeta som kurator inom hälso- och sjukvården och stödja patienter och deras närstående vid sjukdom, skada, sorg eller trauman? Då ska du välja Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet. Som Hälso- och sjukvårdskurator genomför du kvalificerat socialt och psykosocialt arbete med patienter och närstående i nära samverkan med andra yrkesgrupper. Programmet är legitimationsgrundande och en vidareutbildning för dig med socionomexamen.

En vårdpersonal har ett samtal med en patient.
Öppen för anmälan Anmäl dig nu

Behörighet

Socionomexamen (inklusive ett självständigt arbete om 15 högskolepoäng) samt minst ett års yrkeslivserfarenhet som socionom på minst halvtid efter avlagd socionomexamen. Dessutom krävs Svenska 3/Svenska B och Engelska 6/Engelska B.

Som Hälso- och sjukvårdskurator arbetar du med att bedöma behov av samt genomföra och följa upp sociala och psykosociala stöd- och behandlingsinsatser för patienter och deras närstående. Du erbjuder psykosocialt stöd, ofta under pågående medicinsk behandling eller rehabilitering och hjälper till att hantera de känslomässiga, sociala och praktiska frågor som kan uppstå till följd av en sjukdom eller skada. Du har ofta även en samordnande funktion mellan vården och andra samhällsaktörer för att säkerställa en holistisk vårdplan.

Programmet är en vidareutbildning för dig som har en socionomexamen och minst ett års yrkeslivserfarenhet. Utbildningen ges på avancerad nivå och leder till en yrkesexamen som hälso- och sjukvårdskurator. Den som erhållit Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen kan efter avslutad utbildning ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen.

Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet ger dig som socionom en möjlighet till specialisering och att bredda dina framtida karriärvägar. Utbildningen sker i nära samverkan med yrkesverksamma kuratorer inom hälso- och sjukvården. Under utbildningen fördjupar du dina kunskaper om sociala och psykosociala faktorers betydelse för hälsa och ohälsa, om juridiska och etiska frågeställningar inom hälso- och sjukvården samt om sorg, kriser, förluster och trauman. I utbildningen ingår en verksamhetsförlagd kurs där du som studerande utvecklar din förmåga att under kvalificerad handledning delta i det kliniska psykosociala arbetet inom något av hälso- och sjukvårdens olika verksamhetsområden.

Utbildningsplan Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet, 60 hp

Marie Jogestål

”Äntligen en möjlighet för socionomer att specialisera sig”

Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet vid Örebro universitet är perfekt för socionomer med arbetslivserfarenhet som vill fördjupa sig och utvecklas i sin yrkesroll. Det menar Marie Jogestål, som efter många år i arbetslivet hittade ny inspiration – och fick upp ögonen för forskning.
– Jag har alltid drivits av en nyfikenhet att lära mig nya saker och utvecklas, säger hon.

Maja Ekeroth

”Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet ger mig en trygg grund att stå på”

Maja Ekeroth har arbetat i äldreomsorgen och vikarierande som kurator på USÖ. Nu läser hon Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet för att stärka sina kunskaper och kunna ansöka om legitimation.

En hälso- och sjukvårdskurator i sjukhuskläder kliver ur en hiss i sjukhusmiljö.

”Att jobba som hälso- och sjukvårdskurator är fantastiskt”

Elisabet Skeppner är hälso- och sjukvårdskurator på Universitetssjukhuset i Örebro och har specialiserat sig på cancerpatienter.
– Att drabbas av en sjukdom påverkar inte bara kroppen utan även din psykiska hälsa och dina relationer. Som kurator bidrar jag till ett helhetsperspektiv, säger hon.

Ulrika Rundberg.

"Jag känner varje vecka att jag verkligen gör nytta"

Som hälso- och sjukvårdskurator inom psykiatrin ansvarar Ulrika Rundberg för behandlingen av barn och unga med ätstörningar.
– Det är jätteroligt att följa patienternas resa mot ett tillfrisknande, säger hon.

Ingrid Thermaenius.

”Hälso- och sjukvårdskuratorn är en viktig pusselbit i teamet”

Som hälso- och sjukvårdskurator inom habilitering stöttar Ingrid Thermaenius patienter med allt från samtalsstöd till råd och stöd kring samhällsfrågor.
– Att vi arbetar i team är en enorm styrka, säger hon.

Tre studenter som pluggar vid Örebro universitet

Plugga i Örebro

Studentlivet är mycket mer än bara studier. Läs om hur det är att plugga i Örebro och mer som hör till livet som student.

En student öppnar dörren till sin lägenhet.

Hitta studentboende

Korridor, inneboende eller egen lägenhet. Det finns flera sätt du kan bo som student. Här har vi samlat tips och råd för hur du skaffar din studentbostad.