”Redan under praktiken kände jag att det här är det bästa jag någonsin gjort”
Läraryrket är ett tryggt val, enligt Louise Nilsson Rundlöf som fick jobb redan under praktiken.
Louise Nilsson Rundlöf läste Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4–6 vid Örebro universitet och jobbar idag på Mellringeskolan i Örebro.
– Mellanstadieåldern är fantastisk! Barnen kan redan läsa och räkna, men är fortfarande fulla av lek och lust att lära, säger hon.
Vad är det bästa med att jobba som lärare?
– Jag älskar när det händer saker och skulle tycka att det vore enformigt att sitta på kontor hela dagarna. Då är läraryrket det bästa jobbet. Som lärare behöver jag ha en struktur, men jag vet aldrig hur min dag ska bli. En elev kanske är ledsen, en annan nervös inför ett prov och en tredje har inte ätit frukost. Jag möts av nya utmaningar varje dag och det tycker jag är kul! Jag har själv alltid känt en stor tillit till mina lärare när jag gick i skolan, att man kan vända sig till dem vid konflikter, mobbning eller om något känns jobbigt hemma. Nu vill jag vill vara den personen!
Hur ser vardagen ut för en lärare?
– På min skola jobbar vi väldigt kollegialt och planerar tillsammans. Vi möts på morgonen och skapar en struktur för dagen, hanterar eventuella sjukdomar och möter sedan upp barnen genom att säga hej med namn till varje elev innan lektionerna startar. Är någon arg eller ledsen så tar vi det direkt. På eftermiddagen, när eleverna har gått hem, har vi tid för planering igen. Jag är också rastvakt två gånger i veckan. Det blir mycket kontakt med föräldrar, mer än vad de flesta tror. Jag försöker jobba förebyggande genom att ha kontakt med föräldrar även när det inte finns några problem, för att bygga goda relationer.
Hur var det att läsa till lärare vid Örebro universitet?
– Utbildningen var jättebra. Vi hade väldigt många engagerade lärare som verkligen brinner för läraryrket och som jag aldrig kommer att glömma. Om inte jag som lärare har ett brinnande intresse, så kommer barnen inte att vilja plugga till exempel matte. Det var också väldigt roligt att gå på seminarium och få chans att prata om olika teorier vi läst och verkligen diskutera tillsammans.
Vad var det bästa med lärarutbildningen?
– För mig har praktiken varit det bästa. Att få testa den kunskap och all forskning vi läst om på riktiga elever, i verkligheten. Det som är bra med Örebro universitet är att man redan första året får gå ut på fem veckors praktik, verksamhetsförlagt utbildning (VFU). Det är jag väldigt tacksam över. Första veckan på praktiken var jag helt matt och full av intryck, andra veckan började jag få in rutin och etablera en relation till eleverna och tredje veckan älskade jag det och kände att det här är det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Hade praktiken varit kortare skulle jag nog inte ha stannat kvar på utbildningen.
Hur ser arbetsmarknaden ut för lärare?
– Läraryrket är ett tryggt val – det kommer alltid att behövas lärare, oavsett hur arbetsmarknaden och konjunkturen ser ut. Jag fick jobb på Mellringeskolan i Örebro redan när jag var där på praktik. Jag gjorde tre av mina fyra VFU-perioder på samma skola, vilket innebar att jag redan kände till skolans värdegrund och vision och hade en relation till både elever och personal, så jag kunde gå in i rollen som lärare på en gång.
Vad tyckte du om att studera i Örebro?
– Jag kommer från Stockholm och valde Örebro i första hand, eftersom jag ville flytta hemifrån. Örebro är en perfekt studentstad, den är liten men har allt man kan önska i form av aktiviteter, studentliv och roliga saker.
Vad har du för tips till den som är nyfiken på att plugga till lärare?
– Testa att vikariera på en skola! Många har en bild av skolan som elev, men du får ett annat perspektiv när du själv står och undervisar. Och ge inte upp i första taget – barn gillar att busa med vikarier. På lärarutbildningen lär du dig allt du behöver veta, så våga söka! När du väl har börjat plugga är mitt tips att hitta bra studiekompisar som du kan plugga och diskutera tillsammans med. Vi hade väldigt mysigt på campus!
Text: Anna Lorentzon
Foto: Marcus Artin