”Att vara lärare är världens bästa yrke”
"Som lärare har man möjlighet att göra stor skillnad och påverka barnen – som ju är vår framtid – i rätt riktning i livet", säger Emma Eliasson..
Emma Eliasson gick Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolan årskurs 1–3 vid Örebro universitet och jobbar idag på Stora Mellösa skola.
– Om du gillar att arbeta med barn och vill ha ett jobb där du ständigt utvecklas och får mycket tillbaka så är läraryrket fantastiskt, säger hon.
Vad är det bästa med att jobba som lärare?
– Jag tycker att jag har världens bästa yrke, jag trivs jättebra både med yrket och med jobbet och tycker att det både är roligt, givande och lärorikt. Det är ett yrke som jag alltid kommer att utvecklas i, oavsett hur många år jag jobbar. En av de bästa sakerna är att jag får så mycket positivt tillbaka från både kollegor, elever och vårdnadshavare. Det är dessutom ett väldigt mångsidigt jobb. Ingen dag är den andra lik.
Vad gör en lärare på jobbet?
– Det handlar framför allt om att planera och sedan genomföra sin undervisning i en elevgrupp. Men det ingår förstås en hel del fostran också. Eleverna ska inte bara få med sig ämnesspecifika kunskaper utan också kunskap om livet och om hur vi är mot varandra. Visst finns det stunder när man får hantera svåra saker, konflikter mellan elever och vårdnadshavare som kanske har en annorlunda syn på hur de vill att saker ska fungera. Men det positiva överväger verkligen! Andra delar som också ingår i läraryrket är olika typer av möten, fortbildning och administrativa uppgifter.
Hur var det att läsa till lärare vid Örebro universitet?
– Jag är jättenöjd med min utbildning på Örebro universitet, de fyra åren gick väldigt fort. Förutom alla ämneskunskaper och didaktiska kunskaper om hur man planerar och strukturerar undervisningen fick jag också ut väldigt mycket av den verksamhetsförlagda utbildningen. Det gav både erfarenhet och konkreta tips och lärdomar att få prova på hur det fungerar i praktiken och träna på allt som läraryrket innebär. Framför allt att möta grupper, att stå som lärare inför en klass och både hålla i undervisning samtidigt som man ska hantera elevgruppen. Det är svårt att träna på sådana saker i skolbänken på universitetet, även om man kan läsa om olika strategier och verktyg.
Hur ser arbetsmarknaden ut för F-3-lärare?
– Det fanns en hel del jobb när jag var färdig, jag sökte olika jobb och gick på sju intervjuer och valde Stora Mellösa skola. Jag kände direkt att här vill jag vara – och jag är kvar fortfarande.
Vad har du för tips till den som funderar på att bli lärare?
– Om du gillar att arbeta med barn och vill ha ett jobb där det händer mycket, där du ständigt utvecklas och får mycket tillbaka så är läraryrket fantastiskt. Det som driver mig är också vetskapen om att man gör någonting för andra – och den här glädjen man ser hos elever när de lyckas och när de lär sig saker. Som lärare har man möjlighet att göra stor skillnad och påverka barnen – som ju är vår framtid – i rätt riktning i livet. Det är ett stort ansvar, men också ett väldigt viktigt ansvar. Våga ge det en chans, du vet inte förrän du har provat om det är rätt yrke för dig!
Varför ska man välja att läsa till lärare just på Örebro universitet?
– Örebro universitet är ett väldigt bra universitet med många kunniga och kompetenta lärare. Jag älskar Örebro som stad också, det är lagom stort och nära till det mesta. Affärer, restauranger, fritidsaktiviteter – nästan allt finns inom cykelavstånd, det är en väldigt praktisk stad att studera i.
Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat