Det här läser du (ungefärlig fördelning)
Förskollärarprogrammet är 3.5 år (210 hp) och leder till en förskollärarexamen på grundnivå, som ger dig behörighet att undervisa i förskola och förskoleklass. Här nedan kan du ta del av vad du läser under de olika terminerna.
Termin 1
Programmets första termin läser du bland annat om pedagogiskt ledarskap, sociala relationer, utbildningens historia, organisation och demokratiuppdrag samt barns utveckling och lärande. Du är dessutom ute på fem veckors VFU.
Termin 2
Under denna termin läser du kurser inom det förskolepedagogiska området. Terminen inleds med fokus på barns lek, utveckling, omsorg och lärande. Därefter fortsätter den med kurser om barns rörelse och hälsa samt barns möte med naturvetenskap, teknik och bildskapande.
Termin 3
Även denna termin innehåller kurser inom det förskolepedagogiska området. Här fortsätter du läsa om barns möte med naturvetenskap, teknik och bildskapande. Vidare läser du kurser om musik, rytmik och drama, barns matematiklärande, samt barns språk och kommunikation
Termin 4
Ledarskap och konflikthantering, specialpedagogik samt dokumentation, utvärdering och utvecklingsarbete är det centrala innehållet denna termin. Du är dessutom ute på fem veckors VFU.
Termin 5
Första delen av terminen behandlar samverkan med vårdnadshavare. Sedan läser du om kritisk pedagogik kopplat till frågor om mångfald, värden och normer i förskolan samt om mat, hälsa och hållbar utveckling. Du är dessutom ute på fem veckors VFU.
Termin 6
Denna termin läser du fördjupande kurser om förskollärares arbete med naturvetenskap, teknik och skapande verksamhet samt barns språk och kommunikation. Terminen avslutas med en fördjupande kurs om förskollärares professionsblivande. Du är dessutom ute på fem veckors VFU.
Termin 7
Sista terminen på programmet läser du om läroplansteori och didaktik samt vetenskapsteori och forskningsmetod för att sedan avsluta din utbildning med att skriva ett självständigt arbete.