"Jag drivs av att leda och motivera min arbetsgrupp att nå resultat"
Utbildningen till civilingenjör bjöd på många tillfällen och bra möjligheter till kontakt med företag och framtida arbetsgivare, berättar Daniel Mirza som idag är global projektledare på Ericsson.
Daniel Mirza läste Civilingenjörsprogrammet, industriell ekonomi vid Örebro universitet och fick jobb som global projektledare på Ericsson direkt efter examen.
– Det är verkligen superkul att komma ut på arbetsmarknaden och tillämpa sina teoretiska kunskaper i praktiken, säger han.
Din jobbtitel är Global Project Manager på Ericsson. Vad innebär det?
– Det innebär att jag är en projektledare, framför allt inom system och IT, som jobbar globalt och har kontakt med nästan alla Ericssonkontor i världen. Jag ansvarar för att mina projekt genomförs i tid och till den kostnad som är budgeterad. Utöver detta leder jag och motiverar arbetsgruppen som består av personer med olika kompetenser, till exempel programmerare och testingenjörer. En projektledares arbetsuppgifter varierar från projekt till projekt. Dock är de övergripande arbetsuppgifterna att planera, organisera och styra projektet i rätt riktning med alla projektmedlemmar ombord – och se till att alla har rätt förståelse av syftet med projektet.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Min roll innebär ständig action och ingen dag är den andra lik. Det roligaste är dock att arbeta med framtidens teknik som kommer förändra mycket i samhället.
Är det inte svårt att vara nyutexaminerad och direkt få en ledarroll?
– Jag har haft en suverän mentor på Ericsson som investerat i min utveckling och redan under studietiden deltog jag dessutom i Örebro universitets mentorskapsprogram ”Mentor Match”, vilket jag kan rekommendera alla studenter att söka till. Jag fick en mentor med ledarbakgrund, som verkligen har hjälpt mig att stärka mina ledaregenskaper och utvecklats som ledare. Vi har fortfarande kontakt med varandra, vilket ger mig ständig vägledning framåt. Utöver detta har jag också arbetat extra som projektledare under min studietid, vilket gett mig erfarenhet.
Hur var det att studera på Civilingenjörsprogrammet, industriell ekonomi vid Örebro universitet?
– Jag är jättenöjd och tycker att civilingenjörsutbildningen var väldigt välplanerad och genomtänkt. Många kurser från studietiden kan appliceras i min vardag, exempelvis processutveckling och innovation, projektledning, teknologiledning och kvalitetsutveckling i produktionsprocesser etc. Utbildningen var även arbetsförberedande på så sätt att vi lärde oss att ta ansvar, hålla deadlines och även vara strukturerad och organiserad i sina studier. Alla dessa färdigheter använder jag dagligen. Utöver detta kan jag nämna att utbildningen inte alltid var en dans på rosor, utan stundtals pressande. Mitt tips är att inte glömma vikten av teamwork: att jobba i team tillsammans med kurskamrater är nyckeln till ett bättre resultat.
Vilka tycker du ska välja Civilingenjörsprogrammet, industriell ekonomi?
– Är du intresserad av både teknik och ekonomi, brinner för att åstadkomma förändringar i samhället och vill bidra till en bättre framtid för kommande generationer, då ska du söka till Civilingenjörsprogrammet, industriell ekonomi. Det är en väldigt omfattande utbildning som ger en bred ingång till arbetsmarknaden.
Varför ska man välja Örebro universitet?
– Jag tycker verkligen att Örebro universitet är ett socialt universitet, här finns många sektioner man kan ansluta sig till för att delta i aktiviteter och göra studietiden mer äventyrlig. Många tillfällen och bra möjligheter till kontakt med företag och framtida arbetsgivare är en annan anledning att välja Örebro universitet. Dessutom uppskattade jag att våra kursansvariga alltid fanns tillgängliga för frågor, och vi hade övningslektioner tillsammans med studenter i högre årskurser (amanuenser) som gav extra hjälp under utbildningen.
Vad har du för tips till blivande – och nuvarande – studenter?
– Delta i mentorskapsprogrammet och skaffa en mentor! En mentor kan vara en väg ut i arbetslivet – och också ge dig goda referenser när du söker jobb. Gå med i sektionen och se till att skapa ett bra gäng omkring dig, det kommer att gynna er alla. Passa också på att stärka ditt CV med arbetslivserfarenhet redan under studietiden, det är väldigt viktigt när man ska ut i arbetslivet. Jag hade jobbat som både projektledare, labbtekniker, amanuens och lagerarbetare/maskinoperatör och försökte ständigt stärka mitt CV inför framtiden.
Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat