”Det finns ett jättebehov av unga ekonomichefer inom industrin”
Det bästa med att vara civilekonom är att den ena dagen inte är den andra lik, tycker Deniz Muharemi.
Deniz Muharemi läste till civilekonom vid Örebro universitet och har gjort chefskarriär inom industrin. Nu är han CFO för Sigma Polymer Group som omsätter nästan 300 miljoner kronor och har fabriker både i Sverige och utomlands.
– Branschen står inför ett generationsskifte. Det finns stora möjligheter för nyutbildade att få jobb, säger han.
Sigma Polymer Group tillverkar och säljer tekniska komponenter i bland annat gummi, silikon och polyuretan. Bolaget har fabriker i Sverige och Estland, omsätter nästan 300 miljoner kronor och har över 230 anställda.
Här kan du läsa mer om Civilekonomprogrammet vid Örebro universitet.
Hur var det att studera till civilekonom vid Örebro universitet?
– Det var väldigt roligt, jag uppskattade verkligen campuslivet och alla möjligheter att vara aktiv i föreningar. Både faddrar och lärare tog väl hand om oss och utbildningen var strukturerad. Jag valde inriktningen mot företagsekonomi och har haft stor nytta av till exempel kurserna inom ekonomistyrning, skatterätt och den juridiska översiktskursen.
Vad gjorde du efter examen?
– Jag är lyckligt lottad och behövde aldrig söka jobb, utan blev erbjuden en roll som amanuens på Örebro universitet. Efter nästan ett år blev jag uppvaktad av verkstadsföretaget Arvin Meritor (numera Meritor) i Lindesberg, där jag fick gå ett treårigt ledarskapsprogram med internationella perspektiv. När jag var färdig hade jag familj och det kändes inte aktuellt att jobba utomlands, så i stället sökte jag mig till börsnoterade industrikoncernen Trelleborg. Där började jag som produktionscontroller, men fick snabbt allt större ansvarsområden och chefsroller. 2020 köpte jag tillsammans med några kollegor ut tre fabriker från Trelleborg och idag driver vi fyra fabriker som finns i Laxå, Örebro, Gotland och Estland. Vi omsätter nästan 300 miljoner kronor och har runt 250 anställda.
Hur ser en dag på jobbet ut för dig som CFO?
– En stor del av mitt arbete ligger på en strategisk nivå: att få ihop budget och prognoser som är verklighetstrogna och kan styra verksamheten. Men det handlar också om att skapa en medvetenhet kring ekonomi. Alla behöver förstå att vi allihop är med och förbättrar resultatet tillsammans. Ena dagen jobbar jag med budget eller kalkyler, nästa dag kan det handla om lagervärderingar och årsredovisning. Mycket handlar om att skapa effektiva, digitala affärssystem med pålitliga data, som du kan styra verksamheten utifrån.
Vad är det bästa med att jobba som civilekonom?
– Den ena dagen är inte den andra lik. För mig handlar det mycket om ansvarstagande, att ta för sig och inte vänta på att någon ska säga åt dig vad du ska göra, utan våga prova – och ha roligt längs vägen. Man får aldrig sätta sig ned och vara bekväm och bara förvalta.
Hur ser arbetsmarknaden ut för civilekonomer?
– Jag ser ett jättebehov av duktiga ekonomichefer inom industrin. Det blir allt vanligare att frågor om IT och digitalisering hamnar på ekonomichefen. Här finns det finns stora möjligheter för nyutbildade att komma in i branschen och hjälpa företagen att ta nästa steg i utvecklingen.
Varför ska man välja Örebro universitet?
– Örebro är en lagom stor stad där allting finns nära och gemenskapen på Örebro universitet är underbar. Civilekonomprogrammet har dessutom en stark koppling till näringslivet, vilket är positivt. De som utformar utbildningen vet vad det finns för behov på arbetsmarknaden och skräddarsyr utbildningen utifrån vad studenterna behöver kunna när de kommer ut i arbetslivet.
Vad har du för tips till den som funderar på att läsa till civilekonom?
– Det är bra att fundera över vad man tycker är roligt innan man bestämmer sig. Vill jag jobba i finansvärlden eller med statistik eller revision? Se den längre horisonten och se till att ha roligt längs vägen. Är man duktig så hittar man sina vägar och skapar möjligheter.
Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat