Biologiprogrammet, 180 hp

Starttermin: Hösten 2025 (kommande)

Är du intresserad av biologi och vill arbeta med frågor som bidrar till bättre hälsa för människor och djur? Vill du lära dig utveckla biologiska innovationer och verka för ett miljösmart samhälle? Då ska du läsa Biologiprogrammet vid Örebro universitet.

Studenter i laboratorium
Anmälan öppnar 2025-03-17

Genom att fylla i min e-postadress ovan godkänner jag att ni använder och lagrar min e-postadress i syfte att påminna mig när anmälan öppnar, och att adressen därefter raderas. Om programmet inte kommer att erbjudas godkänner jag även att ni skickar mig information om detta. Skicka e-post till marknadsforing@oru.se om du vill bli borttagen från denna tjänst. Läs hela villkorstexten här

Behörighet

Grundläggande behörighet samt Biologi 2, Fysik 1a eller 1b1+1b2, Kemi 2 och Matematik 3b eller Matematik 3c eller Matematik C.

Biologiprogrammet passar dig som vill gå en utbildning som öppnar för många olika karriärvägar inom områden som livsvetenskaper (Life Science) och hållbar utveckling. Med en examen från vårt program kan du exempelvis jobba som laboratorieingenjör på sjukhus eller inom läkemedelsindustrin, produktutvecklare av ”smarta livsmedel”, tjänsteperson med tillsyn på exempelvis Naturvårdsverket eller som miljökonsult.

Under utbildningen lär du dig bland annat om biologiska processer hos människor, växter och djur och om hur gifter kan skada organ och vävnader. Du läser om uppfinningar som främjat hälsa och miljö och får chans att presentera en egen biologisk innovation. Dessutom studerar du biologin bakom klimatförändringar och miljöhot. Du introduceras till biologisk kriminalteknik där du lär dig om DNA-spår och identifiering av rester från människor, växter och djur. Du har goda möjligheter att göra en utbytestermin eller skriva det avslutande examensarbetet utomlands.

Efter tre års studier får du en naturvetenskaplig kandidatexamen inom huvudområdet biologi. Kurserna har en tydlig koppling till aktuell forskning och våra studenter uppskattar mixen av teori och praktiska inslag i laboratoriet. Våra studenter upplever även en god gemenskap och nära kontakt med lärarna. Vårt mål är att utbilda dig till en kunnig biolog där du efter avslutad utbildning har mycket goda möjligheter till jobb både i Sverige och utomlands, alternativt fortsatta studier på masternivå och därefter forskarnivå.

Utbildningsplan Biologiprogrammet, 180 hp

Termin 1
Du introduceras till biologi med fokus på evolution, biologisk mångfald och ekosystem. Du lär dig om hur människans organ fungerar och om anatomiska likheter och skillnader hos djur och växter. Terminen avslutas med studier i utvecklingsbiologi där du exempelvis läser om hur ett befruktat ägg utvecklas och växer.

Termin 2
Du läser om hur arvsmassa är uppbyggd och hur informationsflöden sker i celler. Dessutom lär du dig om mikroorganismer, djur- och växtceller och vad som kan påverka deras utveckling. Du får testa cellodling i laboratoriet. I slutet av terminen läser du om biologiska upptäckter och hur dessa har lett till framsteg för hälsan och miljön och du får möjlighet att presentera en egen biologisk innovationsidé.

Termin 3
Terminen startar med en kurs i toxikologi där du lär dig om hur kemiska och biologiska ämnen kan skada människor, djur och växter. Du får även grundläggande kunskaper i kemi för att öka din förståelse för biologiska processer.

Termin 4
Du lär dig om bioinformatik vilket är datorbaserade metoder som kan hantera stora mängder information om biologiskt material, exempelvis DNA. Metoderna kräver viss matematisk kunskap och du läser därför samtidigt matematik på halvfart. Därefter studerar du biologin bakom miljöhot och klimatförändringar samt biologisk kriminalteknik där du lär dig om DNA-spår och att identifiera rester från människor, djur och växter.

Termin 5
Denna termin fördjupar du dig i hur biologi kan tillämpas för att lösa miljöfrågor och utveckla livsmedel. Du lär dig om människans immunsystem och om biologin hos bakterier och virus och hur de orsakar smittor. Du får även kunskap om hur miljöfaktorer bidrar till uppkomst och överföring av smittosamma sjukdomar. Terminen avslutas med en kurs om professionell utveckling med fokus på kommunikation.

Termin 6
Utbildningen avslutas med kurser i experimentell design och biologiska modellsystem där du väljer en projektplan och förbereder dig för det avslutande självständiga arbetet. Ditt självständiga arbete kan du göra på universitetet eller på ett företag i Sverige eller utomlands.

Behörighet: Grundläggande behörighet samt Biologi 2, Fysik 1a eller 1b1+1b2, Kemi 2 och Matematik 3b eller Matematik 3c eller Matematik C.

Antagningspoäng: Sök antagningsstatistik på uhr.se

Programmet ges: Höstterminen 2025

Studietakt: Heltid

Nivå: Grundnivå

Antal platser: 20

Urval: Betyg 66%, Högskoleprov 34%

Studieort: Örebro

Institution: Institutionen för naturvetenskap och teknik

Examen: Naturvetenskaplig kandidatexamen

Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs normalt på svenska, men undervisning på engelska kan förekomma.

Anmälningskod ORU-59501

Biologiprogrammet leder till många spännande och möjliga karriärvägar. Du kan exempelvis jobba som:

- laboratorieingenjör inom hälsa och sjukvård
- forensisk laborant
- kvalitetssäkrare av exempelvis läkemedel och livsmedel
- produktutvecklare av ”smarta” livsmedel
- konsult inom läkemedelsindustrin
- handläggare/utredare inom vattenvård och miljöskydd
- tjänsteperson med planering, rådgivning och tillsyn inom offentlig sektor
- forskare vid universitet och forskningsinstitut eller inom industrin
- projektledare

Möjliga arbetsgivare är exempelvis läkemedelsföretag, offentlig sektor som Nationellt forensiskt centrum, Naturvårdsverket och Livsmedelsverket, hälso- och sjukvård, universitet, verksamheter inom bioteknik och medicinteknik, privata företag samt konsultföretag.

Biologiprogrammet ger också grund för fortsatta studier på masterprogram och därefter forskarutbildning för en akademisk karriär. Vid Örebro universitet pågår spännande forskning inom bland annat ”smart” mat, probiotika, vaccin- och läkemedelsutveckling samt antibiotikaresistens.

Efterfrågan är stor på biologer med den kompetens som du får från vårt biologiprogram. Framtiden spås därför vara ljus gällande jobbmöjligheter med konkurrenskraftiga löner. För mer specifik information om löner kan du vända dig till den fackliga organisationen Naturvetarna.

Till våra studievägledare kan du vända dig med frågor som rör ämnen, kurser, program och arbetsmarknad. Det kan till exempel vara frågor om behörighet, antagningspoäng, programmens och kursernas inriktning och innehåll, hur du lägger upp dina studier, examen med mera. Våra studievägledare kan även informera om tillgodoräknande, studieuppehåll samt studieavbrott. En studievägledare har tystnadsplikt.

Om du har frågor om boende, introduktionen eller vad du måste göra innan din studiestart, gå då in på sidan Välkommen ny student.

Studievägledare: Jennifer Månsson

Telefon: 019 303000 (växel)

E-post: studievagledning.nt@oru.se

Biologi är läran om levande organismer och dess processer. Det är ett av de mest mångsidiga områdena och inkluderar evolution, genetik, ekologi, medicin, mikrobiologi, cellbiologi, fysiologi, zoologi, molekylärbiologi, akvatisk biologi och växtbiologi.

Några av de aktuella ämnena inom biologi är: 

  • CRISPR (populärt kallad gensaxen) [JP1] och genteknik[JP2] 
  • Epidemiologi av infektionssjukdomar
  • Klimatförändring
  • Cancerbiologi
  • Biologisk mångfald och utrotningshotade arter
  • Syntetisk biologi
  • Systembiologi
  • Beräkningsbiologi
  • Bioteknik
  • Utvecklingsbiologi
  • Epigenetik

Biologiprogrammet erbjuder en stark grundutbildning inom biologins huvudområden och innehåller praktiska övningar i aktuella metoder. Dessutom har du möjlighet att själv utforma och specialisera din utbildning när du kommit fram till vilka ämnen som intresserar dig. Vi erbjuder dig även en utbildning med god gemenskap och nära kontakt med lärarna.

Efter tre års heltidsstudier på biologiprogrammet får du en kandidatexamen i biologi vilket ger dig breda jobbmöjligheter. Du kan också välja att studera vidare till en master i Sverige eller utomlands.

Det finns möjlighet att studera utomlands under den första terminen år tre. Örebro universitet har ERASMUS-avtal med många universitet i Europa och även avtal med universitet i andra världsdelar. 

Exempel på jobb som du kan få som biolog är:

  • Laboratoriespecialist
  • Miljökonsult
  • Projektledare 
  • Tekniker inom vattenhantering (dricks- och avloppsvatten).
  • Laboratorieingenjör
  • Försäljningsspecialist inom biologi, miljö och molekylärbiologi
  • Specialist på teknisk utrustning i biologi
  • Kvalitetskontrollspecialist inom livsmedelsproduktion och matmikrobiologi

Biologiprogrammet innehåller kurser som täcker biologins huvudområden inklusive:

  • evolution
  • biologisk mångfald
  • cell- och molekylärbiologi
  • fysiologi
  • utvecklingsbiologi
  • mikrobiologi
  • immunologi
  • kriminalteknisk biologi
  • tillämpad biologi
  • toxikologi (läran om gifter)
  • miljöbiologi
  • biologiska modellsystem

Programmet innehåller även utbildning i analytiska och molekylära metoder samt i de beräkningsmetoder som används inom biologi.

Du hittar en beskrivning av programmet genom att klicka på följande länk: Utbildningsplan - Biologiprogrammet, 180 hp

De flesta kurser på biologiprogrammet innehåller praktiska moment där du får träna på aktuella metoder och tekniker. Det finns också möjlighet att arbeta som amanuens och hjälpa till praktiskt vid lektioner. Dessutom är det slutliga examensarbetet inriktat på praktisk laboratorieutbildning inom ett forskningslabb.

Biologiprogrammet ger grundläggande behörighet till masterprogram. Flexibiliteten i programmet tillåter dig att anpassa din utbildning för att uppfylla den särskilda behörigheten för de flesta mastersprogrammen i biologi. Du kan exempelvis ta en extra kurs inom kemi eller en miljövetenskaplig kurs.

Ja, all litteratur är på engelska och en hel del av kurserna ges på engelska. Vi har många internationella lärare och i senare årskurser kan det tillkomma utbytesstudenter som deltar i undervisningen. Det kan kännas lite ovant i början, men du kommer in i det snabbt.

Nyheter om programmet

Amanda Zandberg

”Biologiprogrammet är både omväxlande och roligt”

Barndomsdrömmen om att bli valforskare förde Amanda Zandberg till Biologiprogrammet vid Örebro universitet. En utbildning som hon nu vet öppnar för många möjligheter. "Vaccin, gifter, bakterier, genteknik, ekologi – nästan allt verkar intressant att jobba med", säger hon.

Amra Fredholm står i ett labb

” Jag fick jobb som biolog i samma veva som jag tog examen”

Amra Fredholm läste biologi vid Örebro universitet och jobbar idag på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
– Jag började läsa kemi, men upptäckte snabbt att det var biologi som var min stora passion.

Mattias Djurstedt

Biologistudent testar ny odlingsteknik i Indonesien

Närproducerad fisk som är både ekologiskt och ekonomiskt hållbar – det är Mattias Djurstedts vision för sitt framtida bolag Närke Green Fish AB. Mattias är student på Biovetenskapliga programmet med inriktning mot entreprenörskap (numera Biologiprogrammet) och genomför delar av sitt examensarbete i Indonesien.

Tre studenter som pluggar vid Örebro universitet

Plugga i Örebro

Studentlivet är mycket mer än bara studier. Läs om hur det är att plugga i Örebro och mer som hör till livet som student.

En student öppnar dörren till sin lägenhet.

Hitta studentboende

Korridor, inneboende eller egen lägenhet. Det finns flera sätt du kan bo som student. Här har vi samlat tips och råd för hur du skaffar din studentbostad.