Behörighet
Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.
Arbetsterapeutprogrammet är för dig som vill jobba med människor som har svårt att klara vardagen på grund av olika typer av funktionsnedsättningar eller aktivitetsbegränsningar och vill hjälpa dem genom rehabiliterande insatser.
En arbetsterapeuts vardag kan se mycket olika ut beroende på arbetsplats och uppdrag. Vissa utgår från individen och får ansvaret att anpassa en persons vardagsmiljö efter dennes behov eller prova ut olika fysiska eller kognitiva hjälpmedel. Andra kan arbeta med tillgänglighet och välmående på en mer samhällelig nivå. Gemensamt är att din roll som arbetsterapeut är väldigt viktig för de personer du hjälper.
Arbetsterapeutprogrammet ger dig både en teoretisk och praktisk grundutbildning. I huvudämnet arbetsterapi lär du dig metoder för hur du kan hjälpa människor klara av sin vardag på ett, för dem, meningsfullt sätt. Kurser med sociologiska, psykologiska och pedagogiska perspektiv förbereder dig också inför mötet med människor i utsatta livssituationer och lär dig hur olika situationer i samhället påverkar människors liv, vardag och hälsa. Utbildningen innehåller även kurser inom områden som medicin, vetenskapsteori och forskningsmetodik, allt för att förbereda dig som student inför din kommande yrkesroll som legitimerad arbetsterapeut.
Under utbildningen ingår det fyra perioder av verksamhetsförlagd utbildning (VFU) där du handleds av legitimerade arbetsterapeuter. Under dessa perioder lär du känna yrket, tillämpar dina kunskaper och utvecklas i yrkesrollen.
Utbildningen leder både till en arbetsterapeutexamen och en kandidatexamen och öppnar upp för fortsatta studier på avancerad nivå.
Utbildningsplan Arbetsterapeutprogrammet, 180 hp