– Jag tycker att jag har ett väldigt intressant jobb samtidigt som vårt arbete också är av stor betydelse vid rättegångar och brottsutredningar, säger Carl Remmer som arbetar på Nationellt forensiskt centrum i Linköping.
Han valde analysvetenskapliga programmet i kemi med inriktning mot forensik för att det lät spännande att utföra analyser som kan koppla spår, som fingeravtryck och DNA, till brott. Att utbildningen dessutom innehåller många praktiska moment i form av laborationer var ett stort plus.
– Just laboratorievana, som jag fick under utbildningen, är något jag har haft nytta av i arbetslivet.
Ett misstag kan leda till att bevismaterialet förstörs
Fingeravtrycksgruppen som Carl tillhör arbetar med att framkalla fingeravtryck från olika typer av material som papper, plast, glas och metall. Arbetet kräver stor noggrannhet. Ett misstag i hanteringen kan leda till att bevismaterialet blir förstört.
– Vi använder oss av ungefär femton olika kemiska metoder för att framkalla avtryck. Sedan säkras fynden och skickas vidare till en fotograf.
Hela processen kan ta upp till en vecka och oftast arbetar man med flera ärenden parallellt. Det är ett självständigt arbete, vilket passar Carl.
– Vi vet aldrig vilken typ av material vi får, och rör det sig om ett stort och otympligt föremål får vi en utmaning, säger han.
Våga prova
Direkt efter studierna vid Örebro universitet sökte Carl lediga tjänster på Nationellt forensiskt centrum. Valet föll på fingeravtrycksgruppen efter en lång rekryteringsprocess som bestod av både intervjuer och ett lämplighetstest.
– Sedan följde en halvårslång internutbildning. Under den tiden fick jag under handledning lära mig att utföra jobbet på testmaterial.
Nu har det snart gått två år sedan Carl fick sitt drömjobb och hans bästa tips till alla som funderar på att läsa analysvetenskapliga programmet i kemi med inriktning mot forensik är att våga testa. Och han talar av egen erfarenhet.
– Låter det intressant så är det bara att söka utbildningen. Jag kan inte säga att kemi var mitt favoritämne under gymnasietiden men det är naturligtvis bra om man har ett visst intresse. Själv började jag läsa ekonomi först men insåg snabbt att det inte var något för mig.
Ta chansen att läsa utomlands
En annan värdefull erfarenhet från studietiden var utbytesterminen i Glasgow i Skottland, säger Carl.
– Att tillbringa en termin utomlands är något jag skulle rekommendera alla som får möjlighet. I Glasgow läste jag kurser som inte finns i Sverige och att prova på att bo i ett annat land är kul.
Själv har han planer på att i framtiden kanske byta arbetsuppgifter. Utvecklingsområden är många för en person med bred utbildning inom kemi och biologi.
– Jag vet att jag vill fortsätta arbeta på Nationellt forensiskt centrum, men om det sedan blir med fingeravtryck eller någonting annat vet jag ännu inte riktigt. Det får tiden utvisa.
Text: Jasenka Dobric