Lärarutbildning vid Örebro universitet

Samverka med lärarutbildningen kring VFU?

Musikhögskolan och studenter

Är du yrkesverksam i en förskola eller skola i Örebro region? Har ni i er verksamhet funderat på att ta emot VFU-studenter? Här hittar du information om hur du går tillväga för att starta samverka kring VFU med Örebro universitet.

Vissa menar att ett av samhällets viktigaste jobb är att utbilda barn och ungdomar. För att klara det viktiga uppdraget behövs yrkesskickliga och kunniga förskollärare och lärare. Detta arbete är ett gemensamt åtagande för oss vid lärarutbildningen och för er ute i verksamheterna. Tillsammans skapar vi förutsättningarna för en lärarutbildning med hög kvalitet!

För att skapa goda lärmiljöer för våra studenter är den formella grunden för  samverkan kring VFU olika avtal utifrån ett antal kvalitetetskriterier. Dessa avtal reglerar ansvar och villkor och är ett stöd för det gemensamma arbetet med VFU.

 Här nedan finns information om avtal, villkor och tillvägagångssätt för att börja samverka kring VFU.

Här är de avtal som i nuläget reglerar samverkan kring VFU:

  • Ramavtal - skrivs mellan Örebro universitet och skolhuvudmannen. Det är ett avtal som reglerar avtalsparternas ansvar och villkor för samverkan kring VFU. Ramavtalet är grunden för samverkan kring VFU. 
  • Tilläggsavtal om utökad samverkan genom övningsförskola/övningsskola - tilläggsavtal till ramavtal som skrivs efter en ansökan och anger att den sökande verksamheten antas som övningsförskola/övningsskola. OBS! Ett giltigt ramavtal behöver finnas.
  • Överenskommelse om särskilda placeringar/placeringar för KPU - skrivs för varje tillfälle där placeringar sker i verksamheter vars skolhuvudmän ännu ej skrivit ramavtal. Det kan t.ex. vara utanför ordinarie placeringsområde/hemort vid t.ex. KPU. 

Vårt ansvar som utbildningsanordnare är att tillhanda goda lärmiljöer för våra studenter. För att lärarutbildningen ska hålla en hög kvalitet ställs olika krav på utbildningsmiljön vid VFU. Som tidigare nämnt kan en skolhuvudman välja att ta emot studenter enligt ramavtal samt skriva tilläggsavtal om övningsförskola/övningsskola för vissa av sina verksamheter.

Det gäller dock delvis olika kvalitetskrav för förskolor och skolor som är övningsförskolor och övningsskolor. Enligt förordning (2021:1335) om utbildning till lärare och förskollärare ska Örebro universitet använda sig av övningsförskolor/övningsskolor i VFU. Nedan  återfinns de viktigaste kvalitetskraven:

Allmänna krav för alla verksamheter som tar emot VFU-studenter:

  • Samverkan - de verksamheter som tar emot VFU-studenter ska ha en aktiv samverkan med Örebro universitet (ORU). Detta sker t.ex. genom att skolhuvudmannen avsätter tid för VFU-samordnare i sina verksamheter som löpande har kontakt med ORU och att VFU-handledare kan delta i olika träffar och utbildningsinsatser.  
  • Kompetens - de förskollärare och lärare som handleder VFU-studenter ska vara behöriga för aktuellt stadium och ha handledarutbildning. Det är önskvärt att VFU-handledare bedömts vara särskilt yrkesskickliga, men inte nödvändigt.
  • Bredd - I den utsträckning det är möjligt ska den verksamhetsförlagda utbildningen förläggas inom verksamheter med olika förutsättningar. 

Särskilda krav för övningsförskolor/övningsskolor:

  • Samverkan - för övningsförskolor/övningsskolor gäller dessutom att det sker en fördjupad samverkan i form av insikt i/deltagande i praktiknära forsknings- och utvecklingsprojekt så att de i sin tur kan ge studenterna en inblick i praktiknära forskning. 
  • Kompetens - för övningsförskolor/övningsskolor gäller dessutom att VFU-handledare bedömts vara särskilt yrkesskickliga (t.ex. förstelärare).
  • Koncentration - för övningsförskolor/övningsskolor gäller dessutom att VFU-studenter ska koncentreras vid de verksamheter som tar emot för VFU. Ett riktmärke är ca 8 studenter per övningsförskola/övningsförskoleområde/övningsskola/övningssskoleområde.
  • Kontinuitet - för övningsförskolor/övningsskolor gäller att övningsförskolor och övningsskolor ska kunna erbjuda återplacering för ”sina” VFU-studenter. 
  • Organisation - övningsförskolor och övningsskolor ska ha en ledning, organisation och undervisning samt ett kvalitets- och utvecklingsarbete som håller god kvalitet. Organisationen för VFU ska vara så beskaffad att det finns så många lärare eller förskollärare som är handledare så att var och en av dem endast handleder ett fåtal lärar- eller förskollärarstudenter. Ett riktmärke är att en VFU-handledare handleder max 2 studenter/kurs/delkurs.

Så här går ni till väga för att börja samverka:

Skolhuvudman:

  1. Skriv ramavtal (se länk till avtal nedan.). Ramavtalet ska undertecknas av den i er organisation som har delegation/mandat att ingå avtal för skolhuvudmannen. Två (2) av er underskrivna exemplar av ramavtalet ska skickas i original per post till: Örebro universitet, Lärarutbildningens kansli, 701 82 Örebro.   
  2. Ev. påbörja ansökningsprocess för de av era verksamheter som önskar bli övningsförskola/övningsskola - se nedan.
  3. Börja ta emot studenter utifrån träffad överenskommelse.

Verksamhet som är intresserad av att bli övningsförskola/övningsskola:

  1. Läs på om kraven (se ovan)
  2. Fyll i ansökan och skriv under (ansökningsblankett hittar ni nedan). Ansökan skickas per post till: Örebro universitet, Lärarutbildningens kansli, 701 82 Örebro eller scannas in och skickas via e-post till: ovningsskola.lararprogram@oru.se
  3. Invänta besked. 
  4. Vid godkänd ansökan kommer ni att erbjudas introduktionsutbildningar och/eller informationsinsatser skräddarsydda utifrån era behov.
  5. Börja ta emot studenter utifrån träffad överenskommelse.

Har ni frågor eller behöver hjälp med ansökan, så tveka inte att kontakta oss! Ni når oss via epost: ovningsskola.lararprogram@oru.se eller via kontaktuppgifterna nedan.

Kontakt

Anders Hallman

Anders Hallman Befattning: Verksamhetsutvecklare Organisation: Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

Profilsida: Anders Hallman

E-post: YW5kZXJzLmhhbGxtYW47b3J1LnNl

Telefon: 019 302153

Rum: F209

Anders Hallman