Lärarutbildning vid Örebro universitet

Vill bli lärare

Maria Bobeck

”Jag vill vara en viktig vuxen för små barn”

Varför sökte du Förskollärarprogrammet?
Jag arbetade under ett år som vikarie i förskolan och blev intresserad av yngre barns utveckling och lärande. När jag mötte andra pedagoger och framförallt barnen kände jag att det är det här jag vill jobba med i framtiden, att få vara en viktig vuxen för barn i ett tidigt stadium i livet.

Jag kommer från Örebro och har studerat här innan jag började på Förskollärarprogrammet. Därför kändes naturligt att välja Örebro universitet i första hand.

Vad är det bästa med ditt program?
Jag har vuxit som människa. En stor fördel med programmet är att vi i ett tidigt skede får komma ut på verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Det är en fantastisk möjlighet att vi får ta del av förskoleverksamheten i praktiken under tiden vi studerar. Det är inte alltid det lättaste att använda teorin i praktiken och det är under VFU:n vi får chansen att verkligen testa oss fram och ägna all tid åt barnen. Samtidigt som vi utvecklas i vår kommande roll som förskollärare.

Beskriv Örebro universitet med tre ord.
Ett lättillgängligt campus.

Vad tycker du om studentlivet i Örebro?
På campus finns så mycket, allt ifrån varierande studiemiljöer, caféer, restauranger, utomhusmiljöer, gym och mycket mer. Jag tycker att Örebro universitet har otroligt bra bussförbindelser till city, det finns ett flertal cykelleder genom hela staden vilket också underlättar.

Universitetet i sig har mycket att erbjuda. Du kan till exempel arbeta som studentambassadör, vilket jag gör. Det innebär kortfattat att jag jobbar som Örebro universitets ansikte utåt och deltar på gymnasiemässor, öppet hus, tar emot studiebesök eller att arbeta med studiehjälp via samverkansprojektet Linje 14.


Vad har du för framtidsplaner?

Jag är intresserad av att arbeta med barn i behov av särskilt stöd, så efter att ha arbetat några år som förskollärare vill jag studera vidare till specialpedagog. Jag vill fördjupa mina kunskaper i att arbeta förebyggande och undanröja hinder och svårigheter i olika lärmiljöer. Det innebär också att göra pedagogiska utredningar som ser till barnets bästa som individ, i gruppen och i organisationen. Men självfallet ligger mitt största fokus just nu på att läsa klart och ta min förskollärarexamen.

Tips till blivande studenter?
Gå med i Facebookgruppen ”Dom kallar oss studenter”. Gå även med i en litteraturgrupp på Facebook där kan du köpa begagnad kurslitteratur och även sälja litteratur. Jag skulle inte minst rekommendera att delta i introduktionen för nya studenter. Du lär känna så många människor, som kanske blir vänner för livet.

Var inte rädd att ställa frågor! Du kommer långt med att ställa den där frågan du själv kanske tycker känns dum. Så fråga på!

Amanda Sandstedt

Som ämneslärare kan Amanda undervisa i flera årskurser

Varför sökte du ämneslärarprogrammet, inriktning svenska och idrott och hälsa?
När jag jobbade som lärarvikarie insåg jag att jag brinner för att arbeta med ungdomar, inspirera och se dem utvecklas. Jag valde ämneslärarprogrammet, inriktning mot gymnasiet, för att få behörighet att undervisa i flera årskurser. Som ämneslärare kan jag undervisa både på högstadiet och gymnasiet. Några av mina favoritämnen under min skolgång var svenska och idrott och hälsa, vilket var en av anledningarna till ämnesvalet. En annan anledning är att jag tycker att svenska språket är intressant och att vara fysiskt aktiv är något som jag värderar högt.

Örebro universitet var mitt förstahandsval för att jag hade hört gott om universitetet från vänner som studerade här. När jag hälsade på dem fastnade jag för staden och universitetet.

Vad är det bästa med ditt program?
Variationen i mina ämnen. Dels för att svenska är en aning mer teoretisk än idrott och hälsa som består av många praktiska moment och dels för att ämnena är uppdelade och utspridda under utbildningen, så vi sträckläser inte ett ämne åt gången.

Beskriv Örebro universitet med tre ord.
Utvecklande, trygghet och gemenskap.

Vad tycker du om studentlivet i Örebro?
Studentlivet erbjuder mycket som bidrar till en rolig studietid. Människors oändliga engagemang, kårsektioner som arrangerar aktiviteter för alla och en härlig gemenskap – det är något jag tycker att studentlivet i Örebro präglas av. Tipsar helt klart Örebro som studentstad!

Vad har du för framtidsplaner?
Som det ser ut just nu planerar jag att resa utomlands på en längre examensresa efter avklarad utbildning. Efter det vill jag arbeta som högstadie- eller gymnasielärare på en skola i mina ämnen.  

Tips till blivande studenter?
Införskaffa en kalender för att strukturera upp plugget och livet, en termos att ha kaffe i under föreläsningar och en cykel eftersom man cyklar främst som student. Det viktigaste av allt är att ta vara på livet som student, det kommer att vara en rolig tid och tiden går fort när man har roligt!

Daniel Berglund

För Daniel är läraryrket ett solklart val

Varför sökte du ämneslärarprogrammet, inriktning svenska och engelska?
Jag hade inte funderat över att bli lärare under majoriteten av min gymnasietid. Men den sista terminen fick jag ett erbjudande från min rektor att hålla en programmeringskurs för niondeklassare.  I och med denna erfarenhet insåg jag hur givande det är att hjälpa och inspirera elever, vilket gjorde läraryrket till ett solklart val. Jag har alltid haft ett intresse för språk och valet av svenska och engelska som ämnen kändes därför naturligt.

Jag sökte Örebro universitet i första hand eftersom jag bott och stormtrivts i Örebro i snart 10 år.

Vad är det bästa med ditt program?
Programmet är uppdelat på ett bra sätt mellan teori och praktik. På universitetet är utbildningen för det mesta teoretisk, men på den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) får man möjlighet att testa och undersöka hur teorin fungerar i praktiken. Vissa teorier som låter bra kan fallera i praktiken, vilket är intressant att undersöka under VFU:n.

Beskriv Örebro universitet med tre ord.
Mångfaldig, utvecklande och växande.

Vad tycker du om studentlivet i Örebro?
Örebro är en mycket bra studentstad med tillgång till nattliv, natur och sport. Staden är lagom stor och har allt man behöver. I och med att universitetet ligger nära stadskärnan är förbindelser med cykel och buss väldigt smidiga. Cykel är det bästa sättet att ta sig runt i Örebro.
 
Vad har du för framtidsplaner?
Efter examen kommer jag främst att söka mig till gymnasieskolan, men jag kan även tänka mig att jobba på högstadiet. Efter hand är tanken att flytta tillbaka till Stockholm där jag är född och uppväxt för att komma närmare släkten och bo i en större stad. Att jobba som lärare gör det också lättare att hitta en arbetsplats vart man än flyttar, eftersom det är lärarbrist i hela landet.

Tips till blivande studenter?
Jag rekommenderar varmt att delta på introduktionen då man får lära känna och ha kul med andra nya studenter. Det är även ett bra sätt att acklimatisera sig till studentlivet och Örebro som studentstad. En cykel är en utmärkt investering eftersom Örebro är en väldigt cykelvänlig stad, med många cykelstråk och pumpar, som förenklar vardagen som student.

Glad student i en lokal på Örebro universitet

Skolan är en plats där alla ges likvärdiga möjligheter

Varför sökte du Ämneslärarprogrammet, inriktning samhällskunskap och historia?
Jag sökte för att skolan inte är som en "vanlig" arbetsplats. Så vitt jag vet så finns det ingen annan plats där människor från alla olika samhällsklasser eller ursprung får mötas på samma villkor under ett och samma tak. En plats där alla ges likvärdiga möjligheter för att utveckla sig själva och varandra. Det är rätt vackert. Att få vara en del av det mötet är något som jag kan tänka mig göra ett bra tag framåt.

Jag sökte Örebro universitet i första hand eftersom jag drogs till närheten som finns här i Örebro. Dels med ett samlat campus så en kan få möjlighet att träffa andra studenter från olika institutioner, men också för att man kan ta sig precis överallt med cykel.

Vad är det bästa med ditt program?
Jag har fått träffa några av de bästa lärarna jag har haft. Det är möten som har inspirerat mig och något som jag kommer bära med mig resten av livet.

Beskriv Örebro universitet med tre ord.
Framåt, lyhört och möjligheter.

Vad tycker du om studentlivet i Örebro?
Liksom universitetet och staden så är studentlivet på gång. Här finns inga anor eller gamla traditioner att luta sig mot; vi skapar vi något nytt istället. Efter introduktionen finns det mängder av forum man kan engagera sig i om en vill, allt från att medverka i Örebrospexet, sitta i en sektionsstyrelse till att jobba på vårt kårhus. Eftersom vi inte är låsta till någon dammig paragraf finns alla möjligheter att hitta på nya grejer. Har du en idé eller ett engagemang så finns det plats för det!

Vad har du för framtidsplaner?
Jag vill arbeta inom skolan på ett eller annat sätt. Något jag fått med mig efter mina möten här på Örebro universitet är att med en lärarexamen är du inte för evigt låst till en kateder. Det finns mycket att göra för skolan, både i och utanför klassrummet.

Tips till blivande studenter?
Förväntningarna på dig som student är jämfört med till exempel gymnasiet lite annorlunda och det ska den vara. Du förväntas ta betydligt mer eget ansvar så en kalender är rätt bra att ha. Men framförallt vill jag uppmana att ta det lugnt! Prova dig fram för att hitta vad som fungerar för dig, vilket inte alltid är helt lätt. Men tro mig – omtentor, det gör vi alla någon gång – man överlever det med. Till sist; köp en cykel och ät lite mer vegetariskt så kan du göra annat för CSN-pengen. I Örebro cyklar du ändå snabbare än bussen och linsgryta är billigt (jättebilligt.)