Mikrobiota i hälsa och sjukdom, 7,5 hp
Mikrobiomets sammansättning och funktion är förknippad med hälsa och sjukdom och är känd för att modifieras av faktorer som kost, mediciner och miljö. Syftet med denna kurs är att introducera studenterna till grundläggande och avancerade begrepp i studiet av mikrobiomet och hur det regleras. Den kombinerar teori och praktik för att ge förståelse för mikrobiomets komplexitet i samband med variationer på grund av näring, inflammation, åldrande och västerländska livsstilsfaktorer, för att nämna några exempel. Det kommer att omfatta övervakning av förändringar i mikrobiomet i hälsa och sjukdom samt mekanistisk och fysiologisk förståelse av tarmmikrober, mikrober-mikrober, mikrober-tarminteraktioner. Kursen kommer också att behandla dynamiken i mikrobiomets fluktuationer under livet, effekten av probiotika och prebiotika och det potentiella resultatet i ett dysfunktionellt mikrobiom, så kallad dysbios.
Studenterna kommer att lära sig om mikrobiomdataanalyser med fokus på frågor som, vem är det och vad gör de? Dataanalyserna kommer att omfatta metagenomik i tarmar och 16S rDNA-sekvensering, sammansättnings- och funktionsanalyser samt användning av databaser.
Denna kurs kan läsas tillsammans med en parallell kurs om precisionsnutrition (Precisionsnutrition: Individuella kostresponsers påverkan på hälsa och välbefinnande, 7,5 hp).
Kursen ingår också som modul i kursen Precisionsmedicin och hälsa: Nutrition, mikrobiom, translationella aspekter och bioinformatik, 30 hp.
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (A1N)
Institution
Institutionen för medicinska vetenskaper
Kursen ges vid följande tillfällen
-
Förkunskapskrav: 180 hp på grundnivå, varav 60 högskolepoäng i biologi, biokemi, biomedicin, kemi, medicin eller motsvarande. Dessutom krävs Engelska 6 eller Engelska B.
Urval: Antal avklarade högskolepoäng tagna senast sista anmälningsdag (TPAV)
Anmälningskod: ORU-V8003