Kvalitetsutveckling I, distans, 7,5 hp

Kursen vänder sig främst till yrkesverksamma och syftet med den är att utveckla en förståelse för hur en verksamhet kan arbeta för att kunna leverera bättre till sina kunder eller motsvarande och samtidigt öka sin lönsamhet. Detta sker genom att ge baskunskaper om kvalitetsutveckling ur ett helhetsperspektiv, där tonvikten ligger på en förståelse för hur kvalitetsledningssystem, kvalitetskultur och processorientering lägger grunden för det förbättringsarbete som är målet med dessa.

Effekten av väl fungerande kvalitetsledningssystem i en verksamhet kan inte överskattas. För att kunna bygga ett levande kvalitetsledningssystem behöver förutsättningar och resurser skapas av verksamhetens högsta ledning. Av vikt är även att organisationen har en gedigen förståelse för hur olika delar i verksamheten samverkar för att leverera affärs- eller verksamhetsidé. Detta underlättas genom processkartläggning vilket även ökar möjligheterna för medarbetare att få samma syn på processerna och hur man tillsammans kan skapa värde. En integrering av flera ledningssystem ökar möjligheten ytterligare för ett holistiskt arbetssätt där även tex arbetsmiljöarbete integreras.

Först när grunderna lagts är det meningsfullt att arbeta med ständiga förbättringar i ett systematiskt förbättringsarbete och det görs genom att använda olika systematiska kvalitetsverktyg. Detta för att se till att den förbättring som sker verkligen blir en bestående förbättring, i kvalitetsledningssystemet och i verksamheten.

För att öka lärandet ingår förutom en hemtentamen även ett antal inlämningsuppgifter i grupp. Detta ger goda möjligheter att tillsammans med andra studenter reflektera över samt vrida och vända på olika frågeställningar i kursen.

Fördjupning

Grundnivå, kursens fördjupning för generell examen kan inte klassificeras (GXX)

Institution

Institutionen för naturvetenskap och teknik

Kursen ges vid följande tillfällen

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet.

Urval: Betyg/högskoleprov/akademiska poäng

Övrigt: Distanskurs med kommunikation via den digitala lärplattformen BB Learn. Inga obligatoriska träffar på campus, men en obligatorisk digital träff.

Kursplan

Anmälningskod: ORU-H5644