Att leda och utveckla en människovårdande verksamhet kräver många olika kunskaper och färdigheter. Några av nyckelkomponenterna är ledarskap och implementering av beslut och åtgärder.
En central utmaning är förstås att de beslut som fattas på ledningsnivå får återverkning på alla nivåer i organisationen. Det är också viktigt att skapa en struktur som ökar graden av samstämmighet i personalgruppen – oavsett om det är olika personalkategorier på samma arbetsplats.
Utgångspunkten för dessa föreläsnings- och seminariedagar är att utifrån forskning diskutera ledarskapets villkor från både ett organisations-, lednings-, personal- och klientperspektiv.
Detta innefattar bland annat hur beslut involverar och kommuniceras till personal samt hur olika dokument, som exempelvis genomförande- och behandlingsplaner, hänger ihop från ledning och styrning, till personalens samsyn kring behandlingsinnehåll och den aktuella insatsen.
Vikten av att skapa tydliga utvecklingsmål för både verksamhet, personal och klienter kommer att ges stort utrymme under dessa dagar.
Kursen ges av Jürgen Degner, socionom, fil.dr. och lektor i socialt arbete vid Institutionen för beteende-, social- och rättsvetenskap (BSR), vid Örebro universitet. Degner är för närvarande (åren 2022–2024) tjänstledig på deltid från Örebro universitet och är anställd i ett projekt i Örebro kommun som verksamhetsutvecklare.