Hur värderas risk- och skyddsfaktorer och på vilket sätt analyseras allt material inför ett förslag till beslut? Hur formuleras behovsmålen i vårdplanen och på vilket sätt kan dessa följas dessa upp under insatsens gång?
Att låta syfte och frågeställningar ligga till grund för det beslut som ska fattas i en social utredning kan tyckas självklart – men detta är ofta lättare sagt än gjort. Örebro universitet erbjuder en utbildning i utformandet av en social utredning/beslutsunderlag med en grundlig genomgång av olika typer av risk- och skyddsfaktorer – med fokus på hur materialet kan analyseras inför förslag till beslut.
Praktiska exempel på hur syfte/frågeställningar formuleras, betydelsen av, och hur, man värderar risk- och skyddsfaktorer, hur man bygger upp en enkel men kvalificerad argumentation i analysen, samt hur man utformar realistiska och uppföljningsbara behandlings-/behovsmål ges stort utrymme under utbildningsdagarna.
Om så önskas finns även möjlighet att få en inblick i vilka krav handläggaren bör kunna ställa på en genomförandeplan och månadsrapport, för att på bästa sätt ska kunna följa hur en beställd insats/placering fortlöper.
Kursen ges av Jürgen Degner, socionom, fil.dr. och lektor i socialt arbete vid Institutionen för beteende-, social- och rättsvetenskap (BSR), vid Örebro universitet. Degner är för närvarande (åren 2022–2024) tjänstledig på deltid från Örebro universitet och är anställd i ett projekt i Örebro kommun som verksamhetsutvecklare.