Vad är uppdragsutbildning?
Uppdragsutbildning är utbildning som sker på uppdrag av en arbetsgivare mot en avgift. Den som köper utbildningen är uppdragsgivare och utser vilka som ska delta. Utbildningen kan vara allt ifrån en kortare kurs till ett helt paket av kurser under en längre tid.
Vem får köpa uppdragsutbildning?
En arbetsgivare (juridisk person) kan köpa uppdragsutbildning för sin personal. Utbildningen ska ha betydelse för deltagarens arbete hos arbetsgivaren. Privatpersoner får inte köpa platser i en uppdragsutbildning, däremot har företag (dock ej enskild firma) och andra organisationer rätt att göra det.
Kan jag som privatperson köpa en utbildning?
Nej, det är endast arbetsgivare/juridiska personer som kan köpa en uppdragsutbildning. Som privatperson kan du i alltid söka till lärosätets ordinarie kurser och program.
Vem får delta i uppdragsutbildning?
Den organisationen som beställer kursen beslutar om vem som ska delta. Vanligtvis är det en arbetsgivare som köper någon form av kompetensutveckling till sina anställda.
Behöver man ha studerat på universitet tidigare för att få gå en uppdragsutbildning?
Generellt behöver man inte ha studerat på högskola tidigare. Men i enstaka kurser kan det behövas förkunskaper som man tillägnat sig genom tidigare högskole- eller universitetsstudier.
Kan man få akademiska poäng?
Ja, många kurser ger akademiska poäng efter godkänd examination. Vid examinationen ställs samma krav som i den akademiska grundutbildningen. Av kursbeviset kommer det framgå att kursen är en uppdragsutbildning.
Hur många studietimmar krävs för en kurs?
En kurs kanske inte alltid innehåller många föreläsningstillfällen men som deltagare får man räkna med att lägga ner en del timmar på självstudier. Varje 1,5hp motsvarar en veckas heltidsstudier på universitetet.
Sker all utbildning på Örebro universitet?
I våra skräddarsydda utbildningar har uppdragsgivaren i många fall möjlighet att påverka var uppdragsutbildningen ska genomföras. Det kan vara på Örebro universitet eller i uppdragsgivarens egna lokaler. Det går också att välja om utbildningarna ska genomföras i seminarieform, ges som en workshop eller som distansutbildning via internet.
Ska vi skriva avtal?
Uppdragsgivaren (företaget, kommun, landsting eller dylikt) och universitetet avtalar om vad som ska gälla för uppdragsutbildningen; vad den ska innehålla, när, var och hur den ska genomföras, för hur många personer och till vilket pris. Det dokumenteras i ett avtal som ett skriftligt förtydligande av vad man kommit överens om.
Vad är skillnader och likheter mellan uppdragsutbildning och ordinarie högskoleutbildning?
Uppdragsutbildningar kan vara skräddarsydda utifrån arbetsgivarens önskemål eller ha samma innehåll som i de ordinarie utbildningarna. Det går även att samläsa kurser med övriga studenter, det vill säga med de som sökt och antagits till en högskoleutbildning. När det gäller kvalitetskrav har vi lika höga krav på en poänggivande uppdragsutbildning som på en ordinarie utbildning.