Checklista för nya studenter

Två studenter pratar med varandra i biblioteket.

Hur hittar jag mitt schema? Var ser jag vilken kurslitteratur jag behöver? Det är bara några av de frågorna du kan ha som ny student. Här har vi samlat det mesta du behöver veta innan du börjar studera på Örebro universitet.

Antagning, registering och CSN

Grattis till din antagning på Örebro universitet! För att behålla din plats måste du tacka ja till den. Om du inte tackar ja i tid kommer du att förlora din plats. Du hittar när du senast måste tacka ja till din plats på antagning.se. Tacka ja till din plats på antagning.se.

När du har tackat ja till din plats behöver du registrera dig på utbildningen för att behålla platsen. Registreringen öppnar måndag två veckor innan kursen börjar och stänger måndagen veckan innan kursen börjar.

Information om registrering får du via e-post. Håll koll på skräpposten så inte mailet hamnat där. Du kan även se aktuella datum för registrering via länken. Du registrerar dig på din utbildning här.

Har du blivit antagen efter att registreringsperioden stängt? Då behöver du få hjälp med din registrering. Kontakta den person som meddelade dig om din antagning för hjälp. 

När du registrerar dig skapar du samtidigt ett ORU-konto. ORU-kontot är personligt och du använder det under din studietid. Här kan du aktivera ditt ORU-konto.  

Som studerande är du CSN-berättigad och kan ansöka om studiemedel. Du behöver ansöka i god tid innan studierna påbörjas. Du ansöker om studiemedel på csn.se

Plugg och undervisning

Schemat för din kurs ska vara klart och publicerat senast fyra veckor innan kursstart.

Efter att du har registrerat dig hittar du ditt schema när du loggar in i studenttjänster. 

Du kan också söka efter scheman i Kronox genom att skriva programmets namn, kursens namn eller anmälningskoden i sökfältet. Observera att schemat kan förändras under kursens gång. Här kan du söka efter ditt schema i Kronox

När du har registrerat dig och skapat ett ORU-konto så kan du logga in på Studenttjänster. I tjänsten kan du bland annat se ditt schema, dina studieresultat och anmäla dig till tentamen. Du hittar Studenttjänster genom att logga in i toppen av webbsidan på oru.se.

BB learn är universitets läroplattform där det publiceras kursmaterial och kursinformation. Innan din första föreläsning kan det vara bra att bekanta dig med plattformen. Du loggar in med ditt ORU-konto via Studenttjänster. 

När du börjar studera kan det bara bra att ha en dator. Det finns datorsalar som studenter har tillgång till och du kan låna en dator för att skriva tentamen. Vi skulle dock rekommendera dig att ta med en egen dator för inlämningar och dylikt.

Studieguide

Att skriva akademiskt, ha din första tentamen och ta ansvar för eget lärande är oftast något helt nytt. Vi har samlat information i en studieguide som du som ny student bör läsa. Till studieguiden.  

Studieteknik

Att ansvara för sina studier, finna studieteknik och planera upp sin tid som student kan också vara en utmaning. Vi erbjuder tips, stöttning och råd hur du som student kan tänka kring studieteknik. Till tips och råd kring studieteknik.  

Som student på Örebro universitet får du tillgång till gratis WiFi som heter eduroam. Du kan nå eduroam vid andra lärosäten, järnvägsstationer med mera. Här hittar du mer information om hur du ansluter till WiFi.

Örebro universitet inför obligatorisk multifaktorautentisering (MFA) för alla användare med ett ORU-konto, för ökad säkerhet i våra system och tjänster.

Klicka här för att läsa instruktionerna om hur du aktiverar MFA.

Kurslitteratur

I kursplanen för din kurs finns information om litteraturen längst ner på sidan - där hittar du antingen en direkt lista över den kurslitteratur du behöver, eller instruktioner om var du kan hitta litteraturlistan.

I vissa fall hänvisar kursplanen till ett separat dokument som bara blir tillgängligt efter att du har registrerat dig på kursen. Om detta gäller för dig behöver du vänta tills registreringen är klar för att få tillgång till litteraturlistan.

Hur hittar jag kursplanen?

Om du är registrerad på kursen:

Logga in på Studenttjänster och klicka på knappen Kursplaner. Där hittar du kursplanen för din kurs. Logga in på Studenttjänster här.

Om du inte är registrerad ännu:

  1. Börja med att ta reda på vilka kurser som ingår i din utbildning. Om du läser ett program hittar du detta i utbildningsplanen för ditt program. Sök utbildningsplaner här.
  2. När du vet vilka kurser du ska läsa första terminen, kan du söka fram respektive kursplan. Sök kursplaner här.

Det finns olika sätt att få tag på kurslitteratur. 

Om du har en läsnedsättning på grund av en funktionsnedsättning som gör att du behöver tillgång till talböcker via Legimus behöver du kontakta talbok@oru.se i god tid innan kursstart. Det kan ta upp till 12 veckor för att få en bok inläst om den behöver beställas.

Bostad

För att få en lägenhet via det kommunala bostadsbolaget ÖBO behöver du stå i bostadskö och samla poäng. Det är gratis att stå i bostadskön och du kan ställa dig i kön innan du söker utbildning.

Ställ dig i bostadskö på obo.se.

Det finns många privata hyresvärdar i Örebro som hyr ut lägenheter. Hör av dig till någon av dem och anmäl ditt intresse.

Hitta alla privata hyresvärdar i Örebro via Örebro kommuns hemsida.

Om du ska studera på Restaurang- och hotellhögskolan och med det vill bo i Grythyttan hittar du mer information om hur du får en lägenhet här:

Vill veta mer om boende, bostadsgarantin eller akutboende så kan du läsa mer om det här. Läs mer om studentboende i Örebro och Grythyttan.

Folkbokför dig på din nya adress via Skatteverkets hemsida. När du folkbokfört dig i Örebro län så kan du hämta ut Örebrogåvan. Örebrogåvan är ett presentkort på 600 kronor som du kan använda i city.

Läs mer om Örebrogåvan här.

Skaffa en hemförsäkring hos valfritt försäkringsbolag. En hemförsäkring krävs för att du ska kunna få ersättning vid exempelvis inbrott, vattenskada eller brand.

Introduktionen och studentlivet

Bli medlem i Örebro studentkår via appen Hitract för att kunna delta på studiesociala aktiviteter och introduktionen. Att bli medlem i Örebro studentkår kostar:

  • 250 kronor för en termin
  • 300 kronor för två terminer  
  • 750 kronor för sex terminer

Läs mer om att bli medlem i Örebro studentkår här.

Delta på introduktionen som anordnas för dig som är ny student. Örebro universitet anordnar den akademiska introduktionen som är gratis. Örebro studentkår tillsammans med kårsektionerna anordnar den studiesociala introduktionen.  

Läs mer om den akademiska introduktionen här.  
Läs mer om den studiesociala introduktionen här.

Alla program och kurser vid Örebro universitet är uppdelade i nio kårsektioner som drivs av ideellt engagerade studenter. Alla kårsektioner anordnas studiesociala aktiviteter, har ett eget sektionsrum och är en del av den studiesociala introduktionen. Hitta vilken kårsektion du tillhör här

  • Var en aktiv medlem i din kårsektion och lär känna andra medlemmar, gå på aktiviteter, häng i sektionsrummet eller sök till ett utskott. 
  • Jobba ett pass på Örebro Kårhus för att lära känna folk från andra kårsektioner och få förmåner att nyttja när du inte jobbar.
  • Gå med i en förening. Det finns föreningar inom det mesta och hittar du ingen förening som passar dig kan du alltid starta en egen. Håll utkik efter föreningar i Hitract, i Facebook-gruppen “Dom kallar oss studenter” eller på anslagstavlor på campus.

Hitta ditt campus

Campus Örebro är universitets största campus och här håller de flesta utbildningarna  till.

Läs mer om Campus Örebro

Om du ska studera läkarprogrammet, kulinarisk kock och måltidskreatör eller sommelier och måltidskreatör kommer du inte studera på campus Örebro, utan campus USÖ och campus Grythyttan.

Campus USÖ ligger vid Universitetssjukhuset i Örebro och här studerar du som ska läsa läkarprogrammet.

Läs mer om Campus USÖ

Campus Grythyttan är en del av Restaurang- och Hotellhögskolan och ligger i Hällefors kommun. Här studerar de studenter som läser programmen kulinarisk kock och måltidskreatör eller sommelier och måltidskreatör huvuddelen av sin undervisning.

Läs mer om Campus Grythyttan

Ta dig runt på campus

Som student på Örebro universitet får du ett personligt universitetskort. Du behöver kortet för att få tillträde till universitetets lokaler när entréerna är låsta, när du ska låna böcker eller låna utrustning vid IT-service. Detta kort använder du även för att få tillträde till respektive intuitions datorsalar och labbsalar.

Du kan hämta ut ditt universitetskort på ditt närmsta campusbibliotek. Studerar du på campus Örebro kan du också besöka Infocenter eller IT-service för att hämta ditt kort. Du aktiverar kortet i Studenttjänster under knappen Universitetskortet. 

Du som studerar på distans eller inte har möjlighet att hämta ett kort, kan istället beställa ett universitetskort här

För att hitta på campus kan du ladda ner appen MazeMap. MazeMap är en interaktiv karta där du kan fylla i vilken sal du ska till, se den snabbaste vägen dit och lång tid det tar att gå. Appen hjälper dig till rätt hus, rum och sal. Du kan ladda ner appen på din mobil. 

Ta dig runt i Örebro

Örebro är en bra cykelstad där det är enkelt och smidigt att cykla mellan city och campus. Därför tipsar vi om att du införskaffar dig en cykel när du flyttar hit.

Ladda ner Länstrafiken Örebro's app för att kunna åka kollektivt i staden. I appen kan du se stationer, tidtabeller och köpa biljetter.

Appar och sociala medier

På Facebook finns gruppen “Dom kallar oss studenter” vilket är ett nätverk för studenter och blivande studenter vid Örebro universitet. Där ställer studenter frågor om exempelvis boende, om någon har kurslitteratur att sälja eller efterlyser kommande klasskamrater. Gå med i “Dom kallar oss studenter” här

Hitract är en app som används av studenter vid Örebro universitet. I appen kan du bland annat ansöka om medlemskap i Örebro studentkår, din kårsektion och i föreningar. Du kan ladda ner appen på din mobil och skapa ett konto. 

Som student blir du automatiskt erbjuden ett Mecenatkort. Mecenatkortet ger dig rabatter och erbjudanden från tusentals företag. Du kan ladda ner appen på din mobil och skapa ett konto.

Örebro universitet har officiella konton på både Instagram och TikTok. På kontona får du både viktig och rolig information om vad som händer vid Örebro universitet. 
Följ universitetet på Instagram
Följ universitetet på TikTok.