Tips för att lyckas med digitala distansstudier
Här följer några enkla tips för att underlätta skärmundervisningen.
1) Ha på webbkameran så att läraren och dina kurskamrater kan se dig
Under en föreläsning eller ett seminarium kan du se dina kurskamrater, vilket underlättar kommunikationen. Detta är även viktigt vid digital undervisning. Genom att ha på kameran kan övriga deltagare se ansiktsuttryck och kroppsspråk.
2) Men ha alltid avstängd mikrofon när du inte pratar själv
Det är viktigt att minimera störande ljud. Stäng därför av mikrofonen när du inte pratar själv. I både Zoom och Blackboard Collaborate kan du slå av mikrofonen.
3) Kontrollera din bakgrund och ditt ljus
Bilden anpassar sig automatiskt efter ett snittvärde på ljuset i rummet. Om du sätter dig framför ett fönster när solen skiner in kommer du att bli väldigt mörk i ansiktet. Det beror på att kamerans bländare arbetar för att fönstren inte ska se för ljusa ut.
Sätt dig istället så att fönstren inte syns i bild, men använd gärna ljuset från fönstren. Om du sitter en bit ifrån och låter fönsterljuset komma från sidan, så blir det ofta en bra bild.
När du har på webbkameran bjuder du in kurskamrater och lärare till ditt hem. Tänk på vad du visar upp bakom dig i webbkameran. Hålls undervisningen i Zoom kan du välja en annan bakgrund genom att klicka i ”Choose virtual background” under kamerasymbolen.
4) Begär ordet när du ska prata eller använd chatten
I både Zoom och Blackboard Collaborate finns en hand-symbol som du kan trycka på när du vill ha ordet. Om alla deltagare begär ordet minskar risken att man pratar i munnen på varandra. Om du inte vill prata inför alla går det även bra att använda chatten i Zoom eller Blackboard Collaborate. Du kan välja hela gruppen eller vilka du vill chatta med.
5) Putsa linsen
Det är väldigt lätt att det kommer damm och smuts på en kameralins. Ta som vana att försiktigt rengöra linsen på din bärbara dator och mobilen då och då. En putsduk för glasögon funkar fint för att få bort löst damm.
6) Vett och etikett
Lärande är ett samspel mellan alla parter och det är viktigt att vi upplever att det finns verkliga personer på andra sidan skärmen, även när vi möts digitalt. Alla deltagare under ett undervisningstillfälle behöver få återkoppling — en nickning, ett leende, ett ögonkast. Det är viktigt att alla deltagare deltar och bidrar till högre kvalitet i undervisningen. I ett möte har alltid båda parter ett ansvar för att mötet ska bli bra och därför är det viktigt att vi kan se och höra varandra. Det här behovet är särskilt viktigt när vi möts i mindre eller halvstora grupper.
Har du skäl att inte aktivt delta eller inte ha din kamera igång, prata med din lärare. Tänk också på att vara klädd som om du skulle delta i undervisning på campus och tänk på vad du filmar i din bakgrund.