Bestämda arbetstider, ordentliga pauser och ett vettig arbetsmiljö. Här bjuder Örebro universitets studenter på sina tio bästa tips för hur du lyckas med de digitala studierna:
1. Sätt upp bestämda arbetstider som du också följer. När du pluggar hemifrån är det viktigt att kunna sätta stopp och säga ”slut för idag”. Se också till att avsätta tid för lunch så att du får en ordentlig paus.
2. Gå en promenad innan dagens första och efter dagens sista föreläsning. Det blir en tydlig markering av arbetsdagens start och slut och skapar en känsla av normalitet. Markaskogen som ligger bakom universitetet är fantastisk för promenader.
3. Hitta en vettig arbetsplats. Det är frestande att titta på föreläsningar från sängen eller i soffan, men det är lättare att koncentrera sig om du sitter vid ett bord.
4. Fixa dig så att det känns som att du ska gå till universitetet. Gå inte i pyjamas hela dagen. Lista gärna dina mål för dagen och bocka av allt eftersom.
5. Tänd ljus för att skapa en mysig arbetsmiljö när du sitter och pluggar. Byt gärna miljö ibland för att få variation, att gå till ett café eller bibliotek i närheten av där du bor kan göra mycket för motivationen. Om du bor trångt och studerar hemma kan det vara bra att plocka undan pluggsaker när arbetsdagen är slut, så att du slipper se alla grejer.
6. Be att få power point-presentationen innan föreläsningen. På så vis kan du anteckna direkt i presentationen och du riskerar inte att bli avbruten när läraren plötsligt byter bild innan du har skrivit färdigt.
7. Låt webbkameran vara påslagen. Vet du med dig att du har svårt för att låta bli mobilen eller lätt blir distraherad under föreläsningarna är det ett effektivt sätt att skärpa till sig eftersom läraren ser vad du gör.
8. Var inte rädd för att ställa frågor om du inte förstår. Lärarna brukar ha förståelse, även om det innebär att de blir avbrutna. Använd chatten om du tycker att det känns läskigt att ställa frågor rakt ut. Du kan antingen skriva så att alla ser, eller i en privat chatt till läraren.
9. Utnyttja bensträckaren. Gå runt i lägenheten, stretcha, böj på nacken, drick ett glas vatten – eller ta lite frisk luft! När du själv styr din tid, prova att plugga i intervaller. 45 minuter plugg följs av fem minuter paus, och så vidare.
10. Skriv en lista på vad du ska göra under dagen och bocka av eftersom. Och glöm inte att ha lite roligt också. Du kan till exempel ha Zoom-häng med dina kurskamrater – och försök att inte bara prata plugg!