Studera på distans

Kvinnlig student som sitter och studerar själv framför stora fönster

Distansundervisning kan ske helt utan att studenter och lärare någonsin möts i samma rum eller att man bara möts några enstaka gånger. Allra vanligast är att distansundervisning sker digitalt. Oavsett hur just din utbildning är utformad finner du här verktyg och tips för att du ska lyckas med dina distansstudier.

Checklista

Steg 1: Viktigt att göra innan terminsstart

För att behålla din plats måste du tacka ja till det program eller den kurs du har sökt och blivit antagen till. Detta gör du efter att du fått ditt antagningsbesked. Om du inte tackar ja inom tidsramen kommer du att förlora din plats.

Tacka ja till din plats på antagning.se

Efter att du har tackat ja till din plats på en utbildning måste du också registrera dig på den. Registreringsperioden är i regel öppen först ett par veckor innan utbildningen börjar men om du inte registrerar dig inom angiven tid så förlorar du din studieplats. 

Har du blivit antagen efter att registreringsperioden för din utbildning stängt? Då behöver du få hjälp för att bli registrerad. Kontakta den person som meddelade dig om din antagning så hjälper de dig!

Här hittar du information om när registreringsperioden är öppen för just din utbildning.

Steg 2: Förbered dig inför dina studier

Studenttjänster

I Studenttjänster hittar du information som rör din utbildning och studiesituation. När du har registrerat dig på din utbildning kan du bland annat se ditt schema, din kursplan med litteraturlista, dina studieresultat, anmäla dig till tentamen och skriva ut intyg i Studenttjänster. Du loggar in med ditt ORU-konto.

Logga in i Studenttjänster

Bb Learn

Innan du har din första föreläsning kan det vara bra att du bekantar dig med Bb Learn. Bb Learn är universitetets lärplattform där din institution och dina lärare publicerar kursmaterial och kursinformation. Det finns även möjlighet för kommunikation mellan lärare och studenter. Du loggar in med ditt ORU-konto.

Till Bb Learn

Schemat för din kurs ska vara klart och publicerat senast fyra veckor innan kursstart. Du kan söka efter ditt schema i Kronox genom att skriva exempelvis programmets namn, kursens namn eller anmälningskoden i sökfältet. Observera att ditt schema kan förändras under kursens gång, exempelvis vid salsbyte eller inställda föreläsningar. Därför är det bra om du håller dig uppdaterad på schemat med jämna mellanrum.

Sök efter ditt schema

Om du ska studera ett program

Ditt program är uppdelat i flera kurser. Varje kurs har en egen kursplan med en lista över kurslitteratur för just den kursen. Det första du måste göra är att ta reda på vilken kurs du ska läsa kommande termin. Du kan se vilken ordning kurserna läses i din utbildningsplan. Utbildningsplanen hittar du genom att söka efter ditt program på Örebro universitets hemsida. 

Hitta ditt programs utbildningsplan

Nu när du vet vad kursen du ska läsa kommande termin heter så behöver du söka efter kursplanen för den här kursen. Längst ner i kursplanen ser du nämligen vilken kurslitteratur du behöver införskaffa. Du hittar din kursplan på Studenttjänster när du har registrerat dig eller så kan du söka efter din kursplan på länken under nästa rubrik.


Om du ska studera en fristående kurs

Varje kurs har en kursplan som bestämmer vad kursen ska innehålla, hur den ska examineras och vilken kurslitteratur som behövs. Du som ska läsa en fristående kurs kan söka efter kursplanen genom länken nedan. Du hittar kurslitteraturen längst ner i kursplanen. 

Sök efter din kursplan


Var hittar jag kurslitteratur?

Det finns flera olika sätt att få tag på kurslitteratur. Det vanligaste är att köpa kurslitteratur via olika hemsidor, exempelvis Adlibris eller Bokus, låna böckerna från Örebro universitetsbibliotek eller köpa begagnad litteratur från exempelvis Campusbokhandeln. I Facebookgruppen Dom kallar oss studenter så kan du se annonser från studenter som säljer sin kurslitteratur och du kan även lägga upp egna annonser.

Örebro universitetsbibliotek

Campusbokhandeln Örebro


Inläst kurslitteratur för dig med läsnedsättning

Om du har en läsnedsättning på grund av en funktionsnedsättning som gör att du behöver tillgång till talböcker via Legimus behöver du kontakta talbok@oru.se i god tid innan kursstart.

Observera att det kan ta upp till 12 veckor att få en bok inläst om den behöver beställas. 

I studieguiden hittar du information som är viktig att känna till oavsett vilken kurs eller vilket program du går. Vad räknas som fusk egentligen och var kan du vända dig för hjälp med akademiska texter?

Till din studieguide

Om du har frågor om studier vid Örebro kan du gå med i Facebookgruppen "Dom kallar oss studenter". Det är ett nätverk för studenter och blivande studenter vid Örebro universitet. Du kan ställa frågor om exempelvis någon har kurslitteratur att sälja eller kanske vill du efterlysa kommande klasskamrater?

Det är dessutom vanligt att universitetet delar med sig av information om exempelvis öppna föreläsningar, aktiviteter eller nyheter som berör dig som student. Samma information hittar du självklart också på vår hemsida.

Gå med i "Dom kallar oss studenter"

Steg 3: Hitta din studieteknik

Distansstudier ställer extra stora krav på att ha god planering och bra självdisciplin. Det kan vara svårt att studera helt på egen hand. Använd därför kursens kursrum i Bb Learn för att få kontakt med andra som läser kursen och diskutera och samarbeta kring studierna. 

Här hittar du tips och råd som kan hjälpa dig i dina studier. Med hjälp av dem kan du förbättra kvalitén på dina studier och göra det enklare att nå goda resultat.

Studieteknik

Bestämda arbetstider, ordentliga pauser och ett vettig arbetsmiljö. Här bjuder Örebro universitets studenter på sina tio bästa tips för hur du lyckas med de digitala studierna:

1. Sätt upp bestämda arbetstider som du också följer. När du pluggar hemifrån är det viktigt att kunna sätta stopp och säga ”slut för idag”. Se också till att avsätta tid för lunch så att du får en ordentlig paus.

2. Gå en promenad innan dagens första och efter dagens sista föreläsning. Det blir en tydlig markering av arbetsdagens start och slut och skapar en känsla av normalitet. Markaskogen som ligger bakom universitetet är fantastisk för promenader.

3. Hitta en vettig arbetsplats. Det är frestande att titta på föreläsningar från sängen eller i soffan, men det är lättare att koncentrera sig om du sitter vid ett bord.

4. Fixa dig så att det känns som att du ska gå till universitetet. Gå inte i pyjamas hela dagen. Lista gärna dina mål för dagen och bocka av allt eftersom.

5. Tänd ljus för att skapa en mysig arbetsmiljö när du sitter och pluggar. Byt gärna miljö ibland för att få variation, att gå till ett café eller bibliotek i närheten av där du bor kan göra mycket för motivationen. Om du bor trångt och studerar hemma kan det vara bra att plocka undan pluggsaker när arbetsdagen är slut, så att du slipper se alla grejer. 

6. Be att få power point-presentationen innan föreläsningen. På så vis kan du anteckna direkt i presentationen och du riskerar inte att bli avbruten när läraren plötsligt byter bild innan du har skrivit färdigt.

7. Låt webbkameran vara påslagen. Vet du med dig att du har svårt för att låta bli mobilen eller lätt blir distraherad under föreläsningarna är det ett effektivt sätt att skärpa till sig eftersom läraren ser vad du gör.

8. Var inte rädd för att ställa frågor om du inte förstår. Lärarna brukar ha förståelse, även om det innebär att de blir avbrutna. Använd chatten om du tycker att det känns läskigt att ställa frågor rakt ut. Du kan antingen skriva så att alla ser, eller i en privat chatt till läraren.

9. Utnyttja bensträckaren. Gå runt i lägenheten, stretcha, böj på nacken, drick ett glas vatten – eller ta lite frisk luft! När du själv styr din tid, prova att plugga i intervaller. 45 minuter plugg följs av fem minuter paus, och så vidare.

10. Skriv en lista på vad du ska göra under dagen och bocka av eftersom. Och glöm inte att ha lite roligt också. Du kan till exempel ha Zoom-häng med dina kurskamrater – och försök att inte bara prata plugg!

 

Är du ny till digatal undervisning? Här följer några enkla tips och riktlinjer för att underlätta skärmundervisningen.

Etikett vid distansstudier