När, var och hur ska du studera?
Hur blir du en bra och effektiv student? En student på universitetet måste ta stort ansvar för sina egna studier, och det kan vara svårt att hitta ett upplägg som passar just dig.
Här får du tips och råd om hur du blir en bättre student. Vi tar bland annat upp när, var och hur du kan plugga, vad du kan göra för att hålla motivationen uppe och hur du undviker prokrastinering.
När och var ska jag plugga?
För att kunna studera så effektivt som möjligt är det viktigt att ta reda på vad som fungerar för just dig. Fundera på hur du brukar plugga och vad som brukar fungerar bra. Se också till att testa lite nya saker då och då. Vi är alla olika, och det finns sällan en lösning som passar alla.
Här är några faktorer som kan påverkar dina självstudier.
Hur ska jag plugga?
Som student på universitetet behöver du ta stort eget ansvar. På de flesta utbildningarna består den schemalagda undervisningen inte av så många timmar i veckan – du förväntas själv kunna planera hur dina veckor ska se ut. Det kan göras på lite olika sätt, men här nedan har du några goda råd.
Motivation
När du är supermotiverad kan studierna kännas enkla, men vad ska du göra om motivationen inte riktigt vill infinna sig? Det finns olika strategier du kan ta till för att bli motiverad, men det kan också vara så att du ibland faktiskt inte lyckas hitta motivationen – och då kan det vara viktigt att köra på ändå. Så kommer det också vara när du sedan kommer ut i arbetslivet – allt kommer inte att vara roligt men även det du tycker är tråkigt behöver göras.
Kom ihåg att alla tappar motivationen då och då, och det är faktiskt helt okej. Men om du hamnar i en situation där du under en längre period inte känt dig motiverad kanske det kan vara läge att fundera på om du verkligen valt rätt. Då kan det vara bra att prata med till exempel en studievägledare.
Här nedan finns några tips på hur du kan hålla motivationen uppe.
Prokrastinering
Prokrastinering är ett problem för många studenter. Att prokrastinera är när du frivilligt skjuter upp något viktigt trots att du vet att det kan få negativa konsekvenser. Prokrastinering inträffar ofta när du ska göra något du tycker är tråkigt, övermäktigt eller något du är orolig att du inte ska göra tillräckligt bra.
Ett sätt att undvika prokrastinering är att planera sin tid och sätta egna deadlines. Det är också bra att öka sitt självförtroende och sluta jämföra sig med andra. Tänk inte att du ska sitta ner och skriva en fantastisk inlämningsuppgift – tänk i stället att du ska sätta dig ner och skriva två sidor – och det spelar ingen roll om det blir bra eller inte. Sedan har du kommit i gång, och då blir det också lättare att fortsätta.
Tips för att komma igång med en uppgift (istället för att prokrastinera)
- Börja med de roliga delarna
- Skriv en första mening. Förhoppningsvis leder till till fler meningar
- Gör listor
- Sätt tydliga mål och delmål
- Ge dig själv en belöning när du nått ett delmål
- Diskutera med någon om det du ska göra
- Sänk kraven på dig själv
- Gör ett schema – planera in både arbetstid och ledighet
- Mät din effektiva studietid – hur många timmar studerar du verkligen per dag?
- Bryt upp det du måste göra i mindre bitar
- Lär känna dina ursäkter. Vilka ursäkter brukar du ta till för att inte göra det du borde göra?
- Testa exempelvis Pomodoramotoden. Sätt timern och plugga intensivt i 25 minuter. Ta fem minuters paus. Gör samma sak igen.