Information till dig som studerar och har en funktionsnedsättning
För att få stöd från Funka behöver du ha ett intyg på att du har en varaktig funktionsnedsättning som påverkar din studiesituation. Nedan listas exempel på funktionsnedsättningar och tillstånd som studenter kan beviljas stöd för. Därefter beskriver vi några exempel på vilka stöd du kan få här på Örebro universitet.
Exempel på varaktiga funktionsnedsättningar som Funka kan bevilja stöd för:
- dyslexi
- dyskalkyli
- neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF)
- psykisk funktionsnedsättning
- rörelsehinder
- synskada
- hörselskada/döv
- andra sjukdomstillstånd som påverkar studiesituationen
För att ansöka om pedagogiskt stöd krävs att du har en dokumenterad och varaktig funktionsnedsättning. Du som står i kö för en utredning, exempelvis en neuropsykiatrisk utredning, kan också ansöka om pedagogiskt stöd.
Vilket stöd kan du få?
Vilket stöd just du behöver beror på vilket hinder din varaktiga funktionsnedsättning innebär för dig i studierna. Vilken utbildning du går, spelar också stor roll för vilket stöd du kan behöva. Här listar vi några exempel på de stöd som finns. Något eller några av dessa kan bli aktuella för dig.
- Anpassad tentamen kan innebära längre skrivtid, att sitta i en mindre grupp eller att få använda dator.
- Anteckningsstöd innebär att en medstudent antecknar på föreläsningar och du får sedan kopior på anteckningarna.
- Lån av hörseltekniska hjälpmedel kan du låna om du ska ha undervisning i en sal där fast slinga saknas.
- Anpassat kursmaterial kan du få om materialet inte är tillgängligt för dig.
- Teckenspråkstolkning, dövblindtolkning eller skrivtolkning behöver du i god tid kontakta Funka för att ordna. Universitetet har avtal för tolktjänst med leverantörer utanför universitetet.
Tillfällig skada
Enligt Riktlinjer för examination för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (pdf) kan examinationer anpassas för studenter med dokumenterad funktionsnedsättning. Funka beviljar särskilt pedagogiskt stöd för studenter med varaktiga funktionsnedsättningar. Om du har en tillfällig skada eller tillfällig funktionsnedsättning, omfattas du inte av det stöd som beskrivs på den här sidan. Kontakta din institution för frågor om tillfälligt stöd.
Vad kan du göra själv?
Talböcker
Du som har en läsnedsättning kan få din obligatoriska kurslitteratur som talbok. Du laddar ner till din dator, platta eller smartphone. Kontakta talbok@oru.se eller besök universitetsbibliotekets hemsida för att få veta mer.
Talsyntes
Du som är student på Örebro universitet kan ladda ner talsyntesen TorTalk till din egen dator. Information om hur du laddar ner programmet hittar du här.