This page in English

Studenthälsan

Ett par händer som håller i ett rött trähjärta i

Välkommen till Studenthälsan! Vi finns här för dig som är student, att hjälpa dig med problem som är kopplade till studentlivet. Det kan till exempel handla om stress, ångest, nedstämdhet, alkohol eller andra saker som kan göra studentlivet svårt och utmanande. Vi erbjuder bland annat trivselaktiviteter, workshops och individuellt samtalsstöd – allt för att du ska kunna må bra och få en balanserad studietid.

Vi på Studenthälsan tar emot dig som studerar vid alla campus som tillhör Örebro universitet. Allt vi erbjuder är kostnadsfritt och personalen på Studenthälsan består av kuratorer som alla har tystnadsplikt. Vi finns här både för dig som studerar på våra campus och för dig som studerar på distans.

En person i suddigt format och en annan person som man ser händerna på som håller ihop händerna.

Boka stödsamtal

Mellan 20 december fram till och med 1 januari kommer Studenthälsan inte erbjuda några stödsamtal. Från och med 2 januari kommer det åter finnas tider på bokningssidan.

Nya tider släpps kontinuerligt.
Upplever du oro, stress, ångest eller andra negativa känslor som påverkar dina studier?

Välkommen att boka en tid hos en av våra kuratorer på Studenthälsan.

Vi lyssnar på dig och kan bidra med verktyg och material som ger strategier för att kunna må bra under din studietid vid Örebro universitet.

Logga för studenthälsa.se

studenthälsa.se

En webbsida för dig som student att lära sig mer om hur man tar hand om sig själv.

Studenthälsans logga och en text som står studenthälsans aktiviteter.

Anmälan - Aktiviteter

På Studenthälsan erbjuder vi olika aktiviteter för att du som student ska få möjlighet att koppla av från dina studier. Alla våra aktiviteter är kostnadsfria.

Studenthälsan erbjuder stödsamtal till samtliga studenter vid Örebro Universitet. Känner du dig stressad, nedstämd, orolig eller har andra symtom på psykisk ohälsa och det är kopplat till din studiesituation är du välkommen att boka en tid hos oss. 

I vissa fall kan du behöva vända dig till andra vårdenheter än Studenthälsan. Detta gäller till exempel om:

- Dina svårigheter inte är studierelaterade.
- Du vet att du behöver träffa en läkare för att få medicin eller sjukskrivning.
- Du vill bli utredd för adhd, autism eller dyslexi.
- Du vill få en bedömning för eventuell psykoterapi eller en längre samtalsbehandling.
Då bör du i första hand kontakta din vårdcentral.

Vid akuta psykiska besvär bör du kontakta psykiatrins akutmottagning.

Om du är osäker på vart du kan vända dig är du välkommen att kontakta Studenthälsan för rådgivning.  


Diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier samt kränkande särbehandling

Är du student och utsatts för diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling erbjuder Studenthälsan stödsamtal. Du bokar enkelt en tid på hemsidan. 

Det finns möjlighet att anmäla ovanstående och i den processen kan du få stöttning av Örebro studentkår, besök deras hemsida. Vill du göra det själv hittar du information här.

Jag har blivit sjuk - vad kan jag göra då?

Om du blir sjuk har även studenter rätt till sjukpenning från Försäkringskassan. Skulle du bli sjuk och inte kan fullfölja dina studier bör du sjukskriva dig. Nedan följer ett par länkar som kan ge dig mer information om hur du går tillväga:


Jag behöver ta ett studieuppehåll - vad gör jag då?

Om du önskar att ta ett studieuppehåll rekommenderar vi att du kontaktar din studievägledare för att få mer information om hur du går tillväga. Här kan du hitta kontaktuppgifter till din studievägledare.

Nedan följer olika länkar med information kring studieuppehåll och studieavbrott.


 

Det finns flera organisationer och föreningar som erbjuder olika typer av stöd. Det kostar ingenting och du kan vara helt anonym. Du kan nå bland annat Kvinnofridslinjen eller Självmordslinjen. 

Besök 1177 här och ta del av listan.


Om dina svårigheter inte är studierelaterade eller om du vet att du behöver träffa en läkare för att få medicin eller sjukskrivning behöver du i första hand kontakta din vårdcentral. Till vårdcentralen vänder du dig också om du vill bli utredd för exempelvis ADHD eller autism, eller få en bedömning för eventuell psykoterapi / längre samtalsbehandling.


Om du haft en vårdkontakt på din tidigare hemort och nyligen flyttat för studier på Örebro universitet bör du bli remitterad till motsvarande vård för fortsatt behandling där du bor nu. Studenthälsan tar inte emot remisser och kan inte heller skriva ut eller förnya recept på läkemedel.


Om du vill veta mer kring mindfulness, hur du hanterar stress/ångest finns det bra appar till din smarttelefon att ladda hem gratis. Besök din butik där du införskaffar appar eller kontakta Studenthälsan som kan ge dig mer information.


Vid akuta psykiska besvär bör du kontakta psykiatrins akutmottagning telefon:
019-602 56 00


 

Vi som jobbar på Studenthälsan

Synneve Otterbeck

Synneve Otterbeck Befattning: Kurator Organisation: Studentavdelningen

Profilsida: Synneve Otterbeck

E-post: c3lubmV2ZS5vdHRlcmJlY2s7b3J1LnNl

Telefon: 019 302326

Rum: L1241

Synneve Otterbeck

Samuel Sparrow

Samuel Sparrow Befattning: Kurator Organisation: Studentavdelningen

Profilsida: Samuel Sparrow

E-post: c2FtdWVsLnNwYXJyb3c7b3J1LnNl

Telefon: 019 303393

Rum: L1239

Samuel Sparrow