”Att vara aktiv i studentkåren ger fördelar när du söker jobb”

Kristin Törnqvist.

Ett engagemang i Örebro studentkår sticker ut i cv:t, enligt Kristin Törnqvist.

I två år har Kristin Törnqvist varit ett av Örebro studentkårs ansikten utåt. Nu lämnar hon universitetet för att jobba nära politiken i Lekebergs kommun.
– Jag märker att min erfarenhet från Örebro studentkår är otroligt värdefull på arbetsmarknaden. Alla studenter borde ta chansen att engagera sig och prova på ett förtroendeuppdrag under sin studietid, säger hon.

Som student på programmet Offentlig förvaltning och ledning vid Örebro universitet engagerade sig Kristin Törnqvist i introduktionen för sektionen Corax, som organiserar studenter vid Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap. Hon tog examen 2020, precis i början av corona-pandemin, när många arbetsgivare dragit åt svångremmen och stora delar av samhället stängt ned.

– Jag kandiderade till rollen som vice ordförande med ansvar för utbildningspolitiska frågor vid Örebro studentkår både för att jag är intresserad av påverkansfrågor och för att jag såg det som en chans att utvecklas och komma in på arbetsmarknaden, berättar hon.

Tuffa beslut under pandemin

Efter två år som vice ordförande kan Kristin Törnqvist nu konstatera att det har varit en utmanande, utvecklande och lärorik tid.

– Det här är verkligen världens bästa jobb – men jag hade nog haft ännu roligare om det inte hade varit för pandemin. Det har varit så roligt nu i vår när vi äntligen har kunnat träffa våra studenter igen.

Under pandemin tvingades Örebro studentkår till beslut som inte alltid var enkla. Till exempel fick introduktionen genomföras digitalt i stället för på plats på campus.

– Det har varit tufft att veta att vi har studenter som sitter hemma och mår dåligt och som inte har fått samma trygga start på sin studietid som andra. Men de beslut vi har tagit har varit välgrundade utifrån den kunskap vi haft. Vi har lärt oss mycket längs vägen, men vi ångrar ingenting, säger hon.

God dialog med universitetet

Samarbetet med universitetsledningen har varit nära och fungerat väl. Till exempel har studentkåren ingått i den krisledningsgrupp som funnits under pandemin. Representanter från Örebro studentkår finns i många olika nämnder, utskott och råd vid universitetet.

– Vi har en himla bra dialog med både universitetsledningen och medarbetarna på Örebro universitetet. Vi upplever att de verkligen lyssnar på oss och att vi har inflytande i frågor som rör utbildning och studenternas situation, säger Kristin Törnqvist.

Vad har du lärt dig under dina år i Örebro studentkår?

– Jag har vuxit så mycket som person. Att som 22-åring plötsligt ha ansvar för en verksamhet med budget, författningar, verksamhetsplaner och anställda – det är utmanande. Det finaste med vårt jobb är vi möter så många olika människor. Man lär sig att lyssna och att förstå andras perspektiv. Det svåraste är när du måste ta beslut som påverkar folk negativt. Men du lär dig att lita på dig själv, säger hon.

Att ha erfarenhet från föreningslivet och kårverksamheten är en värdefull merit att ha med sig när man söker jobb, enligt Kristin Törnqvist.

– Jag märker att kårengagemanget sticker ut i cv:t och jag har fått många frågor om det när jag har varit på intervjuer. Det är otroligt värdefullt att kunna berätta om hur man hanterar olika typer av människor och agerar i olika situationer. När jag pratar med andra som också haft uppdrag inom studentkåren säger de samma sak: det är tack vare kårengagemanget som man blir kallad på intervju och sedan också får jobbet. Det ger en otrolig bredd i kunskap som gör dig attraktiv för arbetsgivare.

Konflikthantering och samarbetsförmåga – viktiga erfarenheter för cv:t

Även mindre uppdrag inom Örebro studentkår är meriterande, enligt Kristin Törnqvist.

– Att kunna berätta om ett ideellt engagemang visar att du är en engagerad person, som brinner för saker och troligen både är social och framåt. Du får erfarenhet av att samarbeta, planera, hantera konflikter och leda projekt – och har du dessutom suttit i mer formella organ som fakultetsnämnden eller disciplinnämnden  får du värdefull kunskap om hur en myndighet och juridiska processer fungerar i praktiken.

En minister, tre från Örebro studentkåren och en fotograf.

När utbildningsminister Anna Ekström besökte Örebro universitet i vintras stod ett möte med Örebro studentkårs Emilia Malm, Ida Björklund och Kristin Törnqvist på programmet. Mötet dokumenterades av media.

Kårengagemanget ger också ett stort kontaktnät, vilket kan komma till nytta i arbetslivet. Att hantera kriser och uppmärksamhet i media är också något Kristin Törnqvist fått erfarenhet av tack vare kårengagemanget.

– Örebro studentkår har en egen kommunikatör som ger råd och vi har lathundar att följa. Vi har också fått medieträning av Örebro universitets kommunikationschef Sara Arvidson, vilket har varit väldigt värdefullt. Om man värnar om en god dialog är det extra viktigt att kunna uttala sig så att det inte blir fel eller får konsekvenser man inte räknat med. Det här är kunskap som är bra att ha med sig i många typer av jobb.  

Ska jobba med den politiska ledningen

I augusti börjar Kristin Törnqvist sitt nya jobb som utredningssekreterare i Lekebergs kommun. Där kommer hon att jobba med både utredningar och som nämndsekreterare, troligen för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

– Det är klart att det känns lite vemodigt att lämna Örebro studentkår, men jag har förvaltat min position länge nog och tycker att det är dags att lämna över till någon med nya idéer som kan driva verksamheten framåt.

Vad har du för tips till alla nya studenter på Örebro universitet?

–  Engagera dig i Örebro studentkår! Det ger en jättebra möjlighet att växa och utmana dig själv och du kommer att hamna i så många situationer som du aldrig hamnat i annars. Oavsett vilket uppdrag du har kommer du att lära dig om ledarskap och om att bemöta människor. Att driva en verksamhet när man är ung är en möjlighet som alla borde ta – och det är fruktansvärt roligt!

Text: Anna Lorentzon
Foto:
Anna Lorentzon och Jesper Mattsson