20 år med Linje 14: ”Jag önskar att Linje 14 fanns på alla skolor”
”Universitetet kan vara en plats för alla – och ett sätt att nå sina drömmar”, säger Meimuna Farag som idag är en av koordinatorerna för Linje 14.
Som nyanländ åttondeklassare var Meimuna Farag en flitig besökare av Linje 14:s läxhjälp på Vivallaskolan i Örebro. Idag jobbar hon som koordinator för Linje 14 på Örebro universitet.
– Jag vill att alla elever ska våga drömma, säger hon.
I år är det 20 år sedan Linje 14 startade på Vivallaskolan i Örebro. Under hösten turnerar Linje 14 runt till de sex samarbetsskolorna i Örebro kommun för att fira.
– Vi är så glada att få fira tillsammans med både skolelever och alla våra duktiga studentambassadörer. Just mötet mellan studenter och elever är magiskt, säger Madelen Renner, verksamhetskoordinator för Linje 14 vid Örebro universitet.
Emelie Deniz läser på Systemvetenskapliga programmet och gör sitt första pass som studentambassadör idag, när Linje 14 besöker Engelbrektsskolan för att fira.
– Jag är väldigt nöjd med min utbildning och hoppas kunna bidra med en positiv bild om hur det är att läsa på universitetet.
Mohammad Rezai studerar till gymnasieläsare i matematik och idrott. Han gör sin andra termin som studentambassadör i Linje 14.
– För mig som blivande ämneslärare är det bra att få erfarenheter av att jobba med elever. Det är jätteroligt. Jag brinner verkligen för att få bidra till elevernas utveckling.
Vad tror du att Linje 14 betyder för högstadieelever som kanske inte har det så lätt i skolan?
– Jag tror att det motiverar och inspirerar att få höra om våra vägar hit till universitetet har sett ut. Det hade jag önskat att någon berättat för mig när jag var i samma ålder, säger Mohammad Rezai.
Fler bilder från Linje 14:s firande på Engelbrektsskolan
Full koncentration när skoleleverna får fylla i en frågesport.
Alla som deltar i frågesporten vinner en chokladboll.
Den som klarar två träffar i hålet vinner en chokladboll.
Problemlösning genom kluriga pussel engagerar eleverna på Engelbrektsskolan.
Läraren Viktor Pernström hoppas att dagens firande ska få fler elever att delta i läxhjälpen.
Viktor Pernström, lärare i idrott och NO på Engelbrektskolan, uppskattar Linje 14 och berättar att det från och med i höst också finns med en lärare från skolan vid studiestödet, vilket ökat intresset för att delta.
– Vi vet att de elever som går till studiestödet av egen vilja tycker att det är jättebra. Det svåra är att locka de som kanske inte vill. Sådana här happenings kan nog få fler att komma hit, säger han.
Mansuur Ahmed Mohamed i årskurs 9 är en av de elever som brukar gå till Linje 14:s studiestöd.
– Här kan jag utveckla mina kunskaper och höja mina betyg. Det blir enklare på proven, säger han.
Han uppskattar att studentambassadörerna tar sig tid att hjälpa till och tycker att de är bra på att förklara. Och han kan absolut tänka sig att studera på Örebro universitet.
– Jag vill bli ingenjör – eller kanske elektriker, säger Mansuur Ahmed Mohamed.
En av de som är med och arrangerar firandet på skolorna är Meimuna Farag, koordinator för Linje 14. På högstadiet var hon själv en flitig besökare på Linje 14: s läxhjälp på Vivallaskolan i Örebro.
När hon sedan blev student valde hon att engagera sig som studentambassadör och återvända till sin gamla skola för att hjälpa andra. Och nu är hon själv med och planerar verksamheten som anställd på Örebro universitet.
– Linje 14 betydde jättemycket för mig. Här fick jag träffa andra som såg ut som mig och som hade gjort liknande resor. De visste hur det var att komma till ett nytt land och inte kunna språket, berättar hon.
Hur är det att jobba med Linje 14 idag?
– Redan som studentambassadör var det jätteroligt att få komma tillbaka till min gamla skola och motivera elever som var i samma situation som jag varit. Och idag känns Linje 14 viktigare än någonsin.
– Vi jobbar inte bara med studiestöd utan också med motivation och inspiration. Det är så viktigt att alla elever ska våga drömma och att de får höra att allt är möjligt. Universitetet kan vara en plats för alla – och ett sätt att nå sina drömmar. Om jag gjorde det, så kan de också. Jag önskar att vi fick möta alla elever och att Linje 14 fanns på alla skolor, säger Meimuna Farag.
Text: Anna Lorentzon
Foto: Terése Classon Sundh/Anna Lorentzon
Linje 14 – från drömmar till verklighet
Linje 14 är ett samarbete mellan Örebro universitet och Örebro kommun, som startade i Vivalla 2003.
Målet är att få fler elever från studieovana hem att gå vidare till högre studier.
Idag finns Linje 14 på sex högstadieskolor och fyra fritidsgårdar inom Örebro.
Varje år genomförs över 500 aktiviteter där runt 5 000 högstadieelever medverkar.
Omkring 30 studenter från Örebro universitet är aktiva i verksamheten och vägleder och stöttar eleverna i deras skolarbete samt fungerar som förebilder och inspirerar till högre studier.