Dokumentation
För varje beslut i ett betygsärende ska det upprättas en handling som visar dagen för beslutet, beslutets innehåll och vem som har fattat beslutet. I de fall andra lärare utöver examinator har varit delaktiga i rättningen ska det framgå att dessa (med namn) har varit med vid den slutliga handläggningen utan att delta i avgörandet. (21 § myndighetsförordning) Betygsbeslutet ska dokumenteras i en pappershandling eller som en elektronisk handling (2 kap. 3 § tryckfrihetsförordningen).
Dokumentation vid muntlig examination och vid fullgörande av obligatoriska moment ska ske på sådant sätt att misstag eller osäkerhet avseende studentens prestation vid examinationstillfället inte uppstår. Betygsbeslutet ska skrivas på svenska (10 § språklag).
Expediering
En student ska underrättas om betygsbeslut. Det ska alltid ske skriftligt om studenten begär det (33 § förvaltningslagen).
På universitetet sker normalt expediering av betygsbeslut genom publicering på universitetets webbplats för studentinformation (Studenttjänster) samt genom e-post till berörd student. Vid expedieringen ska det framgå att en eventuell begäran om rättelse eller omprövning av betygsbeslutet bör vara skriftlig och ställd till examinator. Det bör även framgå att i de fall studenten avser att begära rättelse eller omprövning av betygsbeslutet (och examinationssvaret inte har lämnats ut digitalt), är det bättre för studenten att hämta en kopia av examinationssvaret och låta det inlämnade examinationssvaret i original behållas av universitetet till dess att beslut om rättelse eller omprövning är fattat. (Prorektorsbeslut Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå, 2022-03-15, ORU 2022/01508)
Rätten att begära rättelse eller omprövning kan inte begränsas med hänvisning till att studenten hämtat ut sitt examinationssvar i original, och inte heller med hänvisning till att lång tid förflutit sedan beslutet fattades.
Motivering
Ett beslut ska innehålla de skäl som har bestämt utgången. Om bedömning av prestation skett efter tydliga (eller fastställda) kriterier som klargör hur bedömning skett, kan dock skälen utelämnas. Har skälen utelämnats, bör universitetet på begäran av studenten om möjligt upplysa om skälen i efterhand. (32 § förvaltningslagen)
Efter varje examination ska som regel en examinationsgenomgång erbjudas studenterna. Denna bör genomföras senast fyra veckor efter den dag som examinationen genomfördes och mer än två veckor före omexaminationen. Datum ska meddelas studenterna senast vid ordinarie examinationstillfälle. Vid beslut om förlängd rättningstid ska examinationsgenomgång erbjudas studenterna senast en vecka efter den förlängda rättningstidens utgång. Examinationsgenomgång hålls av examinator alternativt annan ansvarig lärare. Om inte examinationsgenomgång genomförs ska lösningsförslag eller motsvarande kommentarer lämnas till studenterna skriftligt eller muntligt. (Prorektorsbeslut Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå, 2022-03-15, ORU 2022/01508)