Fusk och disciplinärenden
Som student eller doktorand är du skyldig att hålla dig till de regelverk som styr verksamheten vid Örebro universitet. Det innebär bland annat att fusk och störande av verksamhet kan leda till disciplinära åtgärder, som till exempel en varning eller avstängning. Den här sidan innehåller information om vad disciplinärenden är för något och riktar sig till dig som är intresserad av frågorna eller som fått veta att du har blivit anmäld.
Vad menas med fusk och plagiat?
Plagiat kan jämföras med stöld och är att använda andras arbeten, exempelvis texter från böcker eller Internet, diagram, tabeller eller datorprogram, och få texten eller arbetet att framstå som sin egen produkt. När du vill använda dig av någon annans text eller arbete ska därför källan alltid anges korrekt. Det är därför aldrig tillåtet att lämna in någon annans text i sitt eget namn.
Fusk är när man med otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när en studieprestation på annat sätt ska bedömas och regleras genom 10 kap 1 § högskoleförordningen.
Det här är en disciplinåtgärd
Enligt högskoleförordningen har universitetet en skyldighet att göra en utredning om en student misstänks ha gjort något otillåtet i sina akademiska studier. I 10 kap 1 § högskoleförordningen anges de otillåtna händelser som kan leda till att universitetet ingriper med disciplinära (bestraffande) åtgärder. Dessa kan förenklat delas in i misstanke om vilseledande (”fuskfall”), störandefall och trakasserier.
Vilka instruktioner gäller egentligen?
Det är inte ovanligt att studenter är osäkra på vilka regler som gäller för exempelvis en examinerande uppgift eller en tentamen. Det är speciellt vanligt vid hemtentamen och andra hemuppgifter såsom uppsatser och laborationer, men även vid salstentamina kan det finnas oklarheter. Det är du som student som ansvarar för att ta till dig av de regler som finns på kursen.
Är du osäker på vad som gäller i just din situation, kontakta kursansvarige innan examinationen genomförs. Gör det helst skriftligen, exempelvis via e-post, så att du i efterhand kan visa vilken information du har fått.
Konsekvenser
Om en student, efter anmälan och efterföljande utredning, anses ha gjort något otillåtet och därför fälls för disciplinöverträdelse är de möjliga konsekvenserna varning eller avstängning. Om det inte går att utreda vad som hänt eller om det studenten misstänks för inte bryter mot reglerna kommer ärendet istället att avskrivas.
Oavsett utgången av ett disciplinärende tar disciplinnämnden aldrig ställning till om en uppgift ska godkännas eller behöver göras om, det ansvaret ligger helt hos examinator.
Beslut om varning
Ett beslut om varning innebär att studenten har fällts för en disciplinförseelse men att det av olika anledningar inte bedöms som nödvändigt med en sådan ingripande påföljd som avstängning. Huvudregeln är dock att avstängning är den normala påföljden för överträdelse av reglerna.
En varning innebär att studenten får fortsätta sina studier som vanligt.
Beslut om avstängning
Ett beslut om avstängning innebär även det att studenten har fällts för en disciplinförseelse men att agerandet är av ett sådant slag, nivå eller omfattning att det inte är tillräckligt med en varning.
Vid en avstängning får studenten inte delta i undervisning, examination eller annan verksamhet inom ramen för utbildningen vid universitetet. Ibland kan även studenten förbjudas att vistas på campusområdet och/eller annan plats som universitet bestämmer över. En avstängning löper normalt i en sammanhängande period men det är möjligt att dela upp avstängningen i två eller fler perioder, dock sammanlagt högst sex månader.
Ärendet avskrivs
Att ett ärende avskrivs betyder att det inte kommer att utredas något mer, inga fler frågor kommer att ställas från jurist, rektor eller disciplinnämnd. Det kommer heller inte bli någon konsekvens för det studenten har misstänkts för och studenten får fortsätta sina studier som vanligt.
Det är dock fortfarande upp till läraren/examinator om en eventuell uppgift ska godkännas eller behöver göras om.