Narkotikaprekursorer
Narkotikaprekursorer delas in i fem kategorier och hantering av dem kräver tillstånd eller registrering av läkemedelsverket. Även import och export av ämnena kräver ett tillstånd vid varje tillfälle. Verksamheten ska också redovisas till Läkemedelsverket efterföljande år.
Kategori 1
Alfa-fenylacetoacetamid (APAA), efedrin, ergometrin, ergotamin, lysergsyra, 1-fenyl-2-propanon, pseudoefedrin, norefedrin, N-acetylantranilsyra, metyl-2-metyl-3-fenyloxiran-2-karboxylat (BMK-metylglycidat), metyl-3-(1,3-bensodioxol-5-yl)-2-metyloxiran-2-karboxylat (PMK-metylglycidat), metyl-alfa-fenylacetoacetat (MAPA), 2-metyl-3-fenyloxiran-2-karboxylsyra (BMK-glycidsyra), 3-(1,3-bensodioxol-5-yl)-2-metyloxiran-2-karboxylsyra (PMK-glycidsyra), 3,4-meylendioxi-fenylpropan-2-on, isosafrol, piperonal, safrol, alfa-fenylacetoacetonitil, klorefedrin, klorpseudoefedrin, 4-anilino-N-fenetylpiperidin (ANPP), N-fenetyl-4-piperidon (NPP).
Kategori 2A
Röd fosfor,ättiksyraanhydrid
Kategori 2B
Antranilsyra, fenylättiksyra, piperidin, kaliumpermanganat
Kategori 3
Aceton, etyleter, metyletylketon, toluen, svavelsyra, saltsyra
Kategori 4
Läkemedel innehållande efedrin (både för människa och för djur), läkemedel innehållande pseudoefedrin (både för människa och för djur).
Notera att även följande omfattas: salter av ämnena (salter av saltsyra och svavelsyra är undantagna) och stereoisomerer av kategori 1 (inte katin). Blandningar eller naturprodukter som innehåller ämnena, såvida de inte är beredda på ett sätt som medför att ämnena inte lätt kan användas eller utvinnas med metoder som är lättillämpliga eller ekonomiskt fördelaktiga. Läkemedel, utom de som finns i kategori 4, omfattas inte. Det gäller läkemedel både för människa och för djur. Tillstånd och registreringar är giltiga ett kalenderår.