This page in English

Laboratoriesäkerhetshandboken

Joniserande samt icke-joniserande strålning

Viss verksamhet med strålning kräver tillstånd enligt bland annat strålskyddslagen och lagen om kärnteknisk verksamhet och tillståndspliktiga tekniska anordningar som kan alstra joniserande strålning och yrkesmässigt förvärvas, överlåts, saluförs eller förs in till landet, ska anmälas till Strålsäkerhetsmyndigheten. Exempel på verksamheter med strålning som är tillståndspliktiga är:

Slutna strålkällor med hög aktivitet (HASS)

Verksamhet med joniserande strålning med sluten strålkälla med hög aktivitet, så kallad HASS, är tillståndspliktig. Slutna strålkällor med högaktivitet används exempelvis i utbildning, kalibrering, kontroll, analys och forskningsverksamhet.

Installation och underhåll av tekniska anordningar

Verksamhet med joniserande strålning i form av installation och underhåll av tekniska anordningar som kan alstra joniserande strålning eller på annat sätt fysiskt hantera en teknisk anordning som innehåller ett radioaktivt ämne är tillståndspliktig.

Öppna strålkällor

Verksamhet med joniserande strålning med öppna strålkällor är tillståndspliktig om de har aktivitet överstigande ett visst värde. Värdena framgår i bilagan av författningen SSMFS 2018:2. Öppna strålkällor används inom forsknings- och kontrollverksamhet.

Industriell radiografering

Verksamhet med joniserande strålning med industriell radiografering, det vill säga bildtagning av material för kontroll eller analys – även så kallat oförstörande provning – är tillståndspliktig. För bildtagningen används en teknisk anordning som kan alstra joniserande strålning eller innehåller ett radioaktivt ämne i form av en sluten strålkälla. Radiograferingen benämns öppen eller sluten beroende på utformningen av utrymmet där radiograferingen genomförs.

Starka laserpekare (icke-joniserande strålning)

För att hantera starka laserpekare, det vill säga laserklass 3R, 3B och 4, med en uteffekt över 1 milliwatt (mW), krävs enligt 5 kap. 9 § strålskyddsförordningen tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. Med att hantera avses att inneha, tillverka, köpa, ta emot, använda, sälja, ge bort, låna eller hyra ut eller föra in starka laserpekare till Sverige. Tillstånd ges endast till den som behöver laserpekaren för ett godtagbart ändamål och endast om det kan antas att laserpekaren inte kommer att missbrukas.

Transport av radioaktiva ämnen

För att transportera radioaktiva ämnen i Sverige krävs tillstånd från regeringen eller Strålsäkerhetsmyndigheten. Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer om den som ansöker om tillstånd har kompetens att transportera på ett säkert sätt. Strålsäkerhetsmyndigheten ställer krav på att transporter av radioaktiva ämnen är säkra. Förutom tillstånd enligt lagen om kärnteknisk verksamhet eller strålskyddslagen ska också alla krav enligt lagen om transport av farligt gods vara uppfyllda.

Den som avser att bedriva verksamhet med joniserande eller icke-joniserande strålning som omfattas av dessa föreskrifter, ska anmäla detta till Strålsäkerhetsmyndigheten. Verksamheten får inte påbörjas förrän Strålsäkerhetsmyndigheten har lämnat en bekräftelse på att anmälan har mottagits. Av bekräftelsen framgår hur länge anmälan gäller. Förändringar i verksamheten som rör uppgifterna i anmälan ska snarast meddelas till Strålsäkerhetsmyndigheten. Den som överlåter eller upplåter en strålkälla ska informera mottagaren om att Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter gäller och förvissa sig om att mottagaren har anmält verksamheten eller innehar ett tillstånd enligt strålskyddslagen (2018:396) som omfattar strålkällan.