This page in English

Laboratoriesäkerhetshandboken

Bekämpningsmedel

Bekämpningsmedel är kemiska eller biologiska produkter som är till för att förhindra att djur, växter eller mikroorganismer orsakar skada på egendom eller skadar människors eller djurs hälsa. Ett bekämpningsmedel kan vara antingen en biocidprodukt eller ett växtskyddsmedel beroende på vilket användningsområde det har. Arbetsmiljöverket ger tillstånd för användning av bekämpningsmedel för behandling av trä i behörighetsklass 1 AV (ASS). Reglerna finns i föreskrifterna om bekämpningsmedel (AFS 1998:6). För närvarande finns följande träimpregneringsmedel i klass 1 AV: kreosot och impregneringsmedel baserade på koppar och krom, enbart eller tillsammans med fosfor eller bor.

Växtskyddsmedel

Växtskyddsmedel är bekämpningsmedel som används i huvudsak för att skydda växter och växtprodukter inom jordbruk, skogsbruk och trädgårdsbruk. Det kan vara mot svampangrepp, skadedjur eller konkurrerande växter. Vid import eller försäljning av ett växtskyddsmedel (som är kemiskt eller består av mikroorganismer) i Sverige, måste en ansökan om godkännande skickas in till Kemikalieinspektionen. Ett växtskyddsmedel kan bara godkännas nationellt om det verksamma ämnet i medlet först är godkänt inom EU. Vid forskning och utveckling av växtskyddsmedel ska tillstånd ansökas av Kemikalieinspektionen.

Biocidprodukter

Biocidprodukter är alla de bekämpningsmedel som inte är växtskyddsmedel. De biocidprodukter som verkar på kemiskt eller biologiskt sätt omfattas av biocidlagstiftningen. Det kan till exempel vara desinfektionsmedel, myggmedel, träskyddsmedel, råttgift eller en båtbottenfärg. Biocidprodukter som däremot verkar på ett fysiskt eller mekaniskt sätt omfattas inte av reglerna för biocider. En mekanisk råttfälla är ett exempel på en sådan produkt. Vid import, försäljning,överlåtning och användning av en (som är kemiskt eller består av mikroorganismer) biocidprodukt i Sverige, måste en ansökan om godkännande skickas in till Kemikalieinspektionen. Kemikalieinspektionen bedömer om ansökan om godkännande uppfyller kraven i gällande regelverk. Biocidprodukter som regleras av EU:s biocidförordning får användas för forsknings- och utvecklingssyfte utan godkännande förutsatt att de används i enlighet med bestämmelserna i biocidförordningens artikel 56 och om övriga förutsättningar för en dispens är uppfyllda. Om försöket kan innebära ett utsläpp till miljön ska du anmäla användningen i förväg till Kemikalieinspektionen. Det görs via registret R4BP hos Europeiska kemikaliemyndigheten Echa. 

Biologiska bekämpningsmedel

Både biocidprodukter och växtskyddsmedel kan vara biologiska bekämpningsmedel. Vid biologisk bekämpning används ofta naturliga fiender till de skadeorganismer som ska bekämpas. Naturliga fiender kan vara mikroorganismer som bakterier, virus och svampar, eller makroorganismer som nematoder (rundmaskar), insekter eller spindeldjur, så kallade NIS. De organismer som används för biologisk bekämpning lever vanligtvis bara så länge målorganismerna finns kvar. När de biologiska bekämpningsorganismerna dör bryts de snabbt ned i miljön. De skadeorganismer som bekämpas har svårt att bygga upp resistens mot medlet, eftersom verkningsmekanismerna kan vara komplicerade. Ett biologiskt medel är oftast mer specifikt än ett kemiskt, vilket minskar risken för skador på andra organismer än de som ska bekämpas. Biologiska bekämpningsmedel som innehåller nematoder, insekter eller spindeldjur, får inte ha skadliga effekter på ekosystem utanför det område där de används. Därför ska sådana organismer som används för biologisk bekämpning antingen vara naturligt förekommande i svensk miljö, eller sakna förmåga att kunna etablera sig här. Vid försäljning eller användning av ett biologiskt bekämpningsmedel som består av mikroorganismer i Sverige, måste medlet vara godkänt av Kemikalieinspektionen.

Biotekniska organismer

Biotekniska organismer är produkter som består av eller innehåller levande organismer och som har framställts i bekämpningssyfte eller annat tekniskt syfte. Vissa biotekniska organismer kan vara genmodifierade organismer, GMO. Det är olika regler som gäller om den biotekniska organismen består av mikroorganismer eller makroorganismer.

Mikroorganismer som biologiska bekämpningsmedel

Biologiska bekämpningsmedel som består av mikroorganismer ska, på samma sätt som kemiska bekämpningsmedel, vara godkända av Kemikalieinspektionen för att få säljas eller användas. Mikroorganismer som är genetiskt modifierade måste dessutom följa regler för genmodifierade organismer, GMO.

Makroorganismer (NIS) som biologiska bekämpningsmedel

Biologiska bekämpningsmedel som består av nematoder, insekter eller spindeldjur (NIS) behöver sedan den första juli 2016 inte ha ett godkännande för produkten från Kemikalieinspektionen. Däremot behöver den biologiska arten vara godkänd för att få användas som bekämpningsmedel. Det är Naturvårdsverket som ansvarar för att pröva och godkänna de arter av NIS som får användas som biologiska bekämpningsmedel. När en NIS blivit godkänd är det därmed möjligt för alla som önskar att föra in och använda den som bekämpningsmedel. Ett godkännande får förenas med villkor, till exempel att användningen begränsas till växthus av miljöskäl. Ett godkännande kan komma att omprövas om det kommer fram ny information om negativ miljöpåverkan.