This page in English

Laboratoriesäkerhetshandboken

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Undersökningar av arbetsmiljön är underlag för riskbedömningarna. Genom att synliggöra och granska alla de faktorer som kan spela en roll för en viss risk skapar du bättre förutsättningar för att kunna bedöma hur allvarlig risken är.

Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) består av ett antal aktiviteter. Riskbedömning är steg två i den centrala aktivitetskedja som föreskrifterna ställer krav på.

Den centrala aktivitetskedjan består av att:

  1. undersöka arbetsmiljön;
  2. bedöma risker;
  3. vidta åtgärder;
  4. kontrollera åtgärderna.

Det finns flera fördelar med att göra riskbedömningar. Det grundläggande är att de ska leda till rätt åtgärder, men också att de hjälper till att prioritera bland åtgärderna. De allvarligaste riskerna ska åtgärdas först. För att riskbedömningar och de andra delarna i den centrala aktivitetskedjan ska fungera på bästa sätt behöver du även genomföra andra aktiviteter. Reglerna om det systematiska arbetsmiljöarbetet ställer bland annat krav på att det finns: tydliga rutiner för alla aktiviteter i det systematiska arbetsmiljöarbetet, kunskaper och kompetens för arbetsmiljöarbetet, en fördelning av arbetsmiljöuppgifterna i verksamheten, och ett samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare.