Livsmedelshantering för forskningsändamål
Livsmedel definieras som matvara, dryckesvara, njutningsmedel eller annan vara som är avsedd att förtäras av människor med undantag av vara på vilken läkemedelslagen är tillämplig. Hantering av livsmedel för forskningsändamål ska alltid föregås av en skriftlig riskbedömning, i vilken det skall framgå vilka eventuella skyddsåtgärder som ska vidtas för att begränsa kontaminering/risker vid hanteringen. Ansvarig för att riskbedömningar utförs är närmsta chef, men själva riskbedömningen utförs företrädesvis av den som skall utföra hanteringen. Riskbedömningskravet omfattar all hantering, även förvaring, transport och avfall. Livsmedel bör märkas/förpackas på ett sätt som minimerar förväxling med kemiska produkter eller annat biologiskt material. Särskild hänsyn bör även tas till att en obruten kylkedja kan garanteras för produkter i vilka patogena mikroorganismer kan förökas eller gifter kan bildas. För ytterligare information om bl.a. beredning och lagring av livsmedel se Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004, kap 9, §5.