Kemikalieavfall
Avfall från kemiska produkter får inte hällas i avloppet eller läggas bland det konventionella avfallet om det innebär hälsofara eller olycksfallsrisker, t.ex. genom frätning, hälsofarlig ång- eller gasbildning, brand eller explosion. Inte heller om produkten orsakar störningar i reningsprocesser eller utgör fara för den yttre miljön. Detta innebär att de flesta kemiska produkter ska omhändertas som kemiskt avfall. Kemiskt avfall får endast omhändertas av företag som har nödvändiga tillstånd från länsstyrelsen.
Ansvaret att avfallet hamnar på rätt plats åligger den som producerar avfallet. Grundregeln är att en kemisk produkt märkt med faropiktogram ska hanteras som farligt avfall, exempelvis giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande, miljöfarligt, smittförande eller brandfarligt (se under rubriken Farligt avfall).
Förvaring (mellanlagring inför destruktion)
Kemiskt avfall förpackas eller försluts i lämpligt kärl/emballage. Vått avfall läggs i hink eller dunk med tättslutande lock, vätska samlas i flaska med tättslutande lock. Behållare ska vara tydligt uppmärkt med innehåll, om möjligt koncentration, avdelning och namn och ställs i särskilda kemikalieskåp i mellanlagringsrum i väntan på att hämtning av riskavfall blivit beställd.
Vid återanvändning av tomma kemikaliekärl för förvaring av restavfall ska kärlen först rengöras för att undvika oönskade kemiska reaktioner, och all gammal märkning måste tas bort så ingen förvirring om innehållet kan uppstå. Avfallskärlen måste vara anpassade till det avfall som ska förvaras i dem. Till exempel ska fluorlösningar inte förvaras i glasflaskor medan starkt oxiderande ämnen t.ex. koncentrerad salpetersyra inte bör förvaras i plastflaskor. Avfallsflaskor till peroxidbildande ämnen ska vara av mörkt glas och förvaras mörkt och svalt.
Grundregeln är att olika typer av kemikalier inte ska blandas.
Organiska lösningsmedel utgör ett undantag från regeln om att inte hälla ihop olika kemikalier/lösningar. Organiska lösningsmedel kan i många fall hällas ihop i samma avfallskärl t.ex. kan man blanda etanol, metanol, toluen.
Halogenerade lösningsmedel ska samlas separat på grund av att avfallet måste omhändertas och behandlas skilt från andra lösningsmedel.
Lösningsmedelsavfall som kan bilda peroxider, t.ex. etrar och tetrahydrofuraner, får inte hällas ihop med annat lösningsmedelsavfall.
För beställning av transport och destruktion av kemiskt avfall se er institution/enhets interna dokument och universitetets upphandlade avfallshanteringsföretag.