This page in English

Laboratoriesäkerhetshandboken

Gravida och ammande

I samband med en graviditet och ammande ska arbetstagarens arbetsmiljö undersökas och revidering alternativt ny riskbedömning görs. Arbetsgivaren är ansvarig för att denna riskbedömning görs.

Arbetsmiljöverkets föreskrift om Gravida och ammande arbetstagare reglerar vilket arbete som får utföras av gravida och ammande arbetstagare. Syftet med denna föreskrift är att förebygga att gravida kvinnor, nyligen förlösta kvinnor och kvinnor som ammar utsätts för förhållanden i arbetet som kan medföra risk för ohälsa eller olycksfall. Om resultatet visar att det finns risker ska åtgärder genast vidtas för att undanröja dessa. Om riskerna inte är möjliga att undanröja ska åtgärder som är rimliga eller praktiskt möjliga vidtas av arbetsgivaren för att ge kvinnan andra arbetsuppgifter.

En gravid eller ammande kvinna får inte sysselsättas i arbete som betraktas riskabelt. För att förhindra skadlig exponering är en del arbeten förbjudna för gravida. Till exempel får hon inte i sitt arbete riskera att exponeras för rubella eller toxoplasma (AFS 2018:4 Smittrisker, där kraven belagts med sanktionsavgift på 400 000 kr). Zikavirus är potentiellt fosterskadande och gravida ska inte arbeta med detta virus. Även andra smittämnen än de som det är förbudet att arbeta med kan utgöra en potentiell risk vid graviditet (för exempel se AFS 2018:4 ), detta ska beaktas vid riskbedömningen.

Det finns dosgränser för verksamhet med joniserande strålning (den ekvivalenta stråldosen till fostret får inte överstiga 1 mSv under den återstående graviditeten efter att arbetstagaren har meddelat arbetsgivaren om sin graviditet).  Personal som arbetar med joniserande strålning har en skyldighet att tidigt anmäla graviditet eller amning. Arbetsgivaren är skyldig att informera personalen om detta.

En gravid, eller ammande, får heller inte exponeras för blyföreningar, CMR-ämnen, kolmonoxid och det finns även restriktioner vid arbete med organiska lösningsmedel (främst höggradig exponering), mitoshämmande cytostatika med mera, se AFS 2007:5.

En arbetstagare som är gravid eller har fött barn högst 14 veckor tidigare får inte utföra nattarbete om hon uppvisar läkarintyg som anger att sådant arbete skulle vara skadligt för hennes hälsa eller säkerhet. Arbetet för gravida eller ammande arbetstagare ska ordnas så att det finns möjlighet för dem att under lämpliga förhållanden tillfälligt kunna vila i liggande ställning på arbetsstället.