Transportkedjan
Enligt lagstiftningen gällande transport av farligt gods börjar transporten redan hos avsändaren när godset transportförbereds. Transporten avslutas när mottagaren tagit emot godset. De delaktiga i transportkedjan är huvudsakligen avsändaren, transportören, lossaren och mottagaren. Vid Örebro universitet finns också en slutmottagare som är beställaren av godset. Transporten mellan mottagaren och slutmottagaren ingår dock inte i lagstiftningens definition för farligt gods-transport.
Avsändare
Avsändaren ska se till att godset är klassificerat, märkt och etiketterat enligt lagstiftningen. Avsändaren ansvarar också för att godset är korrekt förpackad och att all dokumentation som krävs är korrekt utformad och följer med godset. Avsändaren lämnar sedan över det transportförberedda godset till transportören.
Transportör
Transportören förflyttar godset till den platsen som avsändaren angivit. Transportören ansvarar för att transportmedlet uppfyller lagstiftningens krav gällande utrustning och skyltning och märkning av tex lastbilen. Transportören har ansvar för godset under förflyttningen fram till överlämnandet till mottagaren.
Mottagare
Mottagarens ansvar för godset börjar vid överlämnandet från transportören. Örebro universitet tar över ansvaret för godset vid mottagningstillfället och signering av frakthandlingar.
Slutmottagare
Vid Örebro universitet utgörs slutmottagaren av den person som är beställare av godset. Det är väldigt viktigt vid beställning att ha med namnet och kontaktuppgifter på den egentliga beställaren, både för att rätt person ska få sitt beställda gods och för att slippa mellanlagring på godsmottagningen.
Mottagning av farligt gods
Det farliga godset ska urskiljas från övriga paket och gods genom emballagets märkning och etikettering. På varje kolli ska följande information finnas:
- Godsets UN-nummer (identifikationsnummer av det farliga godset bestående av 4 siffror).
- Etiketter som upplyser mottagaren om godsets inneboende fara.
- Riktningspilar, som visar vad som är uppåt på kollit.
All märkning ska vara synlig och läsbar.
Exempel på märkning av kolli. Detta gods innehåller ett ämne med UN-nummer 1090 (aceton). Den röda etiketten visar att det är en brandfarlig vätska. Flamman visar att det är brandfarligt och siffran 3 talar om att ämnet tillhör klass 3, dvs brandfarliga vätskor. Riktningslinjerna visar vad som är upp och ner på godset.
Kontroll
Mottagaren ska kontrollera att antal kollin stämmer överens med godsdeklarationen. Man kontrollerar även att det farliga godset är uppmärkt med etiketter och att godset inte är skadat. Om mottagaren anser att något är fel, att man t.ex. ser att farligt gods är samlastat med livsmedel så ska detta uppmärksammas och rapporteras till transportören och säkerhetsansvarig.
Kvittens
Mottagaren ska alltid kvittera det gods som tas emot. Kvittensen ska alltid ske vid mottagningstillfället. Det kan vara skriftligt, antingen genom underskrift på transportsedel eller elektroniskt.
Mellanlagring
Det är viktigt att förvaringen av det farliga godset på godsmottagningen är kortvarig. I godsmottagningen ska det finnas lämpliga utrymmen för förvaring. Vid utformning av utrymmena ska hänsyn tas till godsets farliga egenskaper. Endast behörig personal ska ha åtkomst till det mellanlagrade godset.
Intern transport
Den interna transporten från godsmottagningen till slutmottagare ska utföras så att risken för olyckor minimeras. Transportvägarna ska vara bestämda på förhand och de ska i möjligaste mån göras i korridorer eller i kulverten där studenter och personal utan kännedom om riskerna med farligt gods inte har tillträde. Farligt gods ska alltid transporteras på en för ändamålet avsedd vagn. De interna transportvägarna som inte går ut på allmän väg omfattas inte av lagstiftningen för transport av farligt gods.
Interna transporter mellan våra olika campusområden kräver således särskilt tillstånd. Fordon måste också vara särskilt utrustade och godkända för transport av farligt gods. I det fall transport av farligt gods mellan campusområdena är nödvändig används lämplig transportör/budfirma.
Överlämning till slutmottagare
Slutmottagaren är den egentliga beställaren på institutionen/motsvarande av det farliga godset. Det måste finnas ett system och rutiner för överlämnandet, som säkerställer att godset når sin rätta slutmottagare. Slutmottagaren, eller ett ombud denne utsett bör kvittera det mottagna godset vid överlämnandet.