This page in English

Laboratoriesäkerhetshandboken

Hantering av brandfarlig och explosiv vara

Innan arbete med brandfarliga och explosiva varor ska den som ansvarar för verksamheten säkerställa att de personer som hanterar brandfarliga och explosiva varor har nödvändiga kunskaper för det arbete som ska utföras. En viktig del av detta arbete är att medvetandegöra de aktuella ämnenas risker och eventuella risker som kan uppstå vid användningen. Särskilt viktigt är kunskap i vilka zoner explosiv atmosfär kan uppstå och vilken utrustning som får hanteras i explosionsfarlig miljö. Läs alltid varans säkerhetsdatablad där finns detaljerad information om respektive produkt. Personal som hanterar brandfarliga och explosiva varor ska ha god kunskap om vilka åtgärder som ska vidtas vid tillbud och olyckor. En viktig del vid hantering av brandfarliga och explosiva varor är att personal och studenter har god kunskap om åtgärder i händelse av brand och hur spill eller hastigt utsläpp ska hanteras. Arbetsgivaren ska säkerställa att personal som inte vardagligt hanterar brandfarliga och explosiva varor i den aktuella miljön har nödvändig kunskap om risker och åtgärder i händelse av tillbud och olyckor. Exempel på sådan personal kan lokalvårdare, annan servicepersonal och hantverkare. Inom område där brandfarlig- eller explosiv vara är det förbjudet att använda eld eller andra tändkällor om detta medför mer än ringa risk för olyckor.

Öppen hantering och tappning

Öppen hantering av brandfarliga varor medför ökad risk för brand eller explosion. Slutna system ska därför alltid eftersträvas. All öppen hantering ska ske i dragskåp, dragbänk eller med punktutsug. Om dragskåp utan förreglade uttag används måste elektrisk utrustning som används i dragskåpet vara explosionsskyddad. Tappning av brandfarlig vätska ska ske i särskild tapplokal och inte i förråd där brandfarlig vara förvaras. Det är viktigt att de kärl som den brandfarliga vätskan tappas i märks på samma sätt som originalförpackningen.