Minor Field Studies (MFS)

Tjej sittandes på en gunga i djungeln

Minor Field Studies (MFS) är ett Sida-finansierat stipendieprogram som erbjuder studenter möjligheten att genomföra fältstudier i länder där Sverige bedriver utvecklingssamarbete.

Ansökan för fältstudier under HT25 är öppen perioden 15 mars - 15 april 2025.

Programmet ger studenter en unik chans att samla in data eller genomföra en fältstudie som en del av sitt examensarbete eller uppsats, samtidigt som de får värdefulla insikter i internationellt utvecklingssamarbete.

MFS riktar sig till studenter på grundnivå eller avancerad nivå (kandidat-, magister- och masternivå) vid Örebro universitet. Akademiska områden är inte begränsade, så länge projektet är kopplat till en eller flera av Sveriges strategier för utvecklingssamarbete.

Man som tittar ut över bergen.

Informationsträff om MFS den 4 mars!

Välkommen på digital informationsträff.
Klicka här för att anmäla dig!

Målet med MFS är att genom att ge studenter erfarenhet av fältarbete i de länder där den svenska regeringen har beslutat om strategier för svenskt utvecklingssamarbete, främja spridning av kunskap om internationellt utvecklingssamarbete inom svenska lärosäten och till externa aktörer både i Sverige och i utlandet. Programmet förväntas leda till en ökad och mer systematisk användning av svenska studenters kompetenser och erfarenheter inom svenskt internationellt utvecklingssamarbete.

Fältstudier inom ramen för MFS-programmet innebär att samla in data för en uppsats eller ett examensarbete i ett värdland under minst 8 sammanhängande veckor (56 dagar) och högst 20 sammanhängande veckor. Perioden räknas från den dag man anländer till värdlandet till den dag man lämnar det. Observera att fältstudier inte kan kombineras mellan flera länder.

Stipendiet är en fast summa på 35 000 SEK och ska bidra till att täcka de kostnader under fältstudien t.ex. visum, boende, resa, vaccinationer m.m. Det kan också kompletteras med studiemedel från CSN. Stipendiet är personligt och kan inte delas mellan studenter.

MFS-medlen kommer från Sida

MFS är ett Sida-finansierat stipendieprogram. Örebro universitet ansöker om dessa medel från Stockholms universitet som är programkontor för MFS. Dessa stipendier kan sedan studenter vid Örebro universitet söka. MFS-stipendierna administreras av Internationella kontoret.  

Behörighetskrav för att kunna söka MFS-stipendium via Örebro universitet:

  • Genomför examensarbete eller uppsats på grund- eller avancerad nivå (kandidat-, magister- och mastersnivå).
  • Är aktivt inskriven vid Örebro universitet vid tidpunkten för ansökan.
  • Är svensk medborgare eller varit folkbokförd i Sverige sedan minst ett år vid tidpunkten för ansökan.
  • Har aldrig påbörjat en utbildning på forskarnivå.
  • Vara behörig att läsa uppsatskurs under den fältstudieperiod som utlyses.
  • Ha goda kunskaper i engelska då fältstudierna ska resultera i en uppsats eller ett examensarbete på engelska.
  • Inte ha beviljats ett annat stipendium finansierat av Sida för samma studieperiod som ansökan avser. 
  • Inte ha beviljats ett MFS-stipendium tidigare på samma utbildningsnivå.
  • Ha en akademisk handledare vid Örebro universitet.
  • Ha en kontaktperson i värdlandet som är knuten till studien och kan hjälpa till med genomförandet. 

Du kan läsa mer i MFS Allmänna villkor 2025-2028.

Du som student har följande ansvar efter att fältstudien är genomförd: 

  • Fylla i och lämna in en deltagarrapport och studentrapport.
  • Senast 3 månader efter hemkomst ska du presentera projektet för övriga studenter inom din kurs, alternativt spela in en video som presenterar projektet och som kan användas som informationsmaterial.
  • Delta i de kunskapsspridningsaktiviteter som Örebro universitet arrangerar, exempelvis öppna föreläsningar vid universitetet där du presenterar din studie eller MFS-informationsträffar för andra studenter.
  • Presentera dina fältstudier vid MFS-seminarium i Stockholm (som Sida kommer att arrangera) för andra aktörer som är involverade i Sveriges utvecklingssamarbete. 
  • Publicera uppsatsen eller examensarbetet i MFS-databasen (lanseras 2025) senast ett år efter hemkomsten.
  • Dessutom uppmuntras studenter att göra sin studie tillgänglig i värdlandet på det lokala språket, när det är möjligt, till exempel i form av en sammanfattning eller artikel.

Möjliga MFS-länder är länder där den svenska regeringen har aktiva strategier för utvecklingssamarbete. Du kan läsa mer om svenskt utvecklingssamarbete på MFS programkontors hemsida. Observera att fältstudier inte kan kombineras mellan flera länder.

Möjliga länder för studenter vid Örebro universitet (uppdaterat 2025-01-28)

Det finns en sammanställd lista med möjliga MFS-länder för MFS via Örebro universitet. Samtliga länder kommer att genomgå en granskning, men väljer du att åka till ett rödmarkerat land kommer din ansökan att granskas ytterligare av universitetet som kommer att utgå ifrån säkerhetsläget och rådande omständigheter i landet. Om landet inte bedöms säkert (oavsett färgmarkering) kan din ansökan nekas. Listan på länder revideras löpande och du hittar den längre ner på denna sida under Dokument för MFS. Finns den inte där så betyder det att den håller på att uppdateras.

Läs mer om säkerhetsbedömningen under Ansökan och Urval och bedömning.

Utrikesdepartementet (UD) avråder

Observera att MFS inte kan beviljas till ett land eller en region som Utrikesdepartementet (UD) avråder från att resa till. Läget kan snabbt förändras när det gäller säkerheten i olika länder och regioner. UD ansvarar för att informera om risker med att resa till särskilt farliga områden. Ett tips när du förbereder din MFS-ansökan är att noga undersöka hur säkerhetsläget ser ut i det område du planerar att besöka. Du måste själv jämföra listan på möjliga MFS-länder med om UD avråder från resor. 

UD avrådan då en MFS-studie inte får genomföras: 

  • ”alla resor i hela landet”
  • ”uppmanar alla svenskar att lämna landet/del av land”

Obs! Om avrådan från alla resor gäller endast en del av ett land, kan studenter genomföra MFS-studier i en annan del av landet så länge studenten kan ta sig dit/hem utan att resa genom del av land som omfattas av avrådan.

Obs! Om avrådan införs, eller ändras, efter avresa och avser ”alla resor” ska studenten resa hem inom 30 dagar.

Obs! Om avrådan införs, eller ändras, efter avresa och ”uppmanar till att lämna land/del av land” ska lärosätet säkerställa att studenten omedelbart följer avrådan och lämnar landet/del av land.

Om UD inför en avrådan när du är på plats i värdlandet behöver du inte tänka på att uppfylla kravet på att befinna dig i fält i minst 8 veckor. Fältstudier som avbryts före eller efter avresa baserat på införd avrådan från UD är ej grund för återbetalningskrav. Detta anges i MFS allmänna villkor. 

Möjliga MFS-länder är länder där den svenska regeringen har aktiva strategier för utvecklingssamarbete. Du kan läsa mer om svenskt utvecklingssamarbete på MFS programkontors hemsida.

Strategierna beskriver vilka länder och tematiska områden som det svenska utvecklingssamarbetet prioriterar samt de mål som ska uppnås. 

Det finns två typer av strategier:

1. Geografiska strategier: gäller enskilda länder eller regioner.
2. Tematiska strategier: handlar om specifika frågor, såsom mänskliga rättigheter, demokrati eller utveckling av rättssektorn.

Användbara resurser för att hitta svenska strategier för utvecklingssamarbete:

Hur kopplar jag min MFS till svenska strategier för utvecklingssamarbete?

1. Börja med att välja ett land eller en region från listan "Möjliga MFS-länder HT25" som Örebro universitet har tagit fram.

  • Kontrollera om det finns en aktiv landstrategi för det aktuella landet.
  • Om det inte finns en landstrategi läs den regionala strategin för att få reda på vad det svenska utvecklingsamarbetet fokuserar på i den regionen.

2. Studera strategierna. Läs igenom landstrategin eller den regionala strategin noggrant för att förstå de prioriterade områden och mål som anges för landet eller regionen.

3. Är ditt projekt relevant för något av de tematiska områdena i strategin?

4. Koppla ditt projekt till strategiska mål. Säkerställ att ditt projekt är kopplat till ett eller flera mål inom de tematiska områdena i strategin.

5. Specificera kopplingen i din ansökan. 

  • Vilken land- eller regionalstrategi som projektet är kopplat till.
  • Vilket mål inom det tematiska området som projektet adresserar.
  • Eventuellt vilken tematisk strategi ger bakgrunden.
  1. Prata med din studievägledare, kursansvarig på uppsatskursen för att höra om dina möjligheter att göra en MFS-studie.
  2. Fundera på vad du vill skriva om och vart du vill åka. Prata med lärare, forskare eller internationaliseringsansvarig på din institution för att höra om det finns aktuella forskningsprojekt eller internationella kontakter som kan hjälpa dig.
  3. Bli tilldelad en akademisk handledare och ta fram en kvalitativ projektplan för uppsatsen tillsammans.
  4. Hitta en kontaktperson i värdlandet som kan knytas till din studie.
  5. Börja i god tid med att förbereda ansökan. Det är viktigt att din ansökan är genomtänkt och komplett när du skickar in den. 
  6. Du ansöker i Ansökningsportalen för MFS-studier. Glöm inte att bifoga det material som efterfrågas. Läs mer under "Ansökan" nedan.

Det är viktigt att du konsulterar din handledare på din institution innan du lämnar in ansökan så att du får bra hjälp och kan göra en projektbeskrivning av hög kvalitet. 

  • Ansökan skickas in via Ansökningsportalen för MFS-studier. Den är endast öppen under ansökningsperioden.
  • Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla samtliga delar nedan. Ladda upp varje del som bilagor i pdf-format.
  • Vill du skriva ihop med en kursare så går det bra att skicka in samma projektplan, men ni måste skicka in individuella MFS-ansökningar då MFS-stipendiet är personligt.

Vad ska ansökan innehålla?

1. Projektplan (ca 2-3 sidor) som ska innehålla:

- titel, syfte, problemformulering, teori och metoddiskussion
- koppling till strategier för svenskt utvecklingssamarbete
- eventuell koppling till pågående forskning eller internationellt arbete vid Örebro universitet
- fältstudiens upplägg och material
- beaktning av forskningsetiska aspekter
- stationeringsort(er)

Din uppsats ska vara relevant för ditt utbildningsprogram eller ämne, samt vara kopplad till en eller flera strategier för svenskt utvecklingssamarbete i det land du vill åka till. Specificera i din ansökan:

  • Vilken land- eller regionalstrategi som projektet är kopplat till.
  • Vilket mål inom det tematiska området som projektet adresserar.
  • Eventuellt vilken tematisk strategi ger bakgrunden.

Om din fältstudie har koppling till pågående forskning eller internationellt arbete vid Örebro universitet så ska du nämna det i projektplanen. Du ska också redogöra för vem din kontaktperson är och hur hen kommer att bidra till din fältstudie. 

Att beakta etiska aspekter i projektplanen innebär att visa på forskningsetisk känslighet och problemreflektion i relation till projektets samtliga delar, särskilt vad avser problemformulering, design och insamling av data (särskilt om etnografiska dito).

Källhänvisningar ska finnas med men behöver inte räknas in i 2-3 sidor.

2. Intervjuguide

Intervjuguiden är ett utkast över hur du har tänkt formulera dina frågor när du träffar de personer du vill intervjua. Tänk på att vald metod och utformning av intervjuguide bör harmonisera. Referera till adekvat källa i din projektplan.

3. Alternativ plan

En alternativ plan är en beskrivning av vad du ska göra om ursprungsplanen för studien inte kan genomföras. Inkludera potentiella scenarion som kan tänkas uppstå före och under dina fältstudier, exempelvis om dina intervjupersoner inte skulle vara tillgängliga. Då har du större chans att få en förändring beviljad om något händer som äventyrar ursprungsplanen.

4. Enkel budget

En enkel budget kan innehålla kostnader för exempelvis resor, visum, tolk, boende, vaccinationer etc. Stipendiet är på 35 000 SEK.

5. Intyg för kontaktperson i fält

Intyget ska vara underskrivet av din kontaktperson i värdlandet och dig själv. Du ska i din projektplan redogöra för vem din kontaktperson är och hur hen kommer att bidra till din fältstudie. 

Kontaktpersonen i värdlandet kan representera eller vara anställd vid en inhemsk myndighet, ett lärosäte, en organisation eller ett företag i landet, eller vid utvecklingsprojekt (Sida, FN, NGO, konsult- eller Swebolag) eller liknande. Kontaktpersonen behöver inte vara verksam i en organisation.

Din kontaktperson bör vara någon som arbetar inom ditt forskningsområde och som kan hjälpa dig att identifiera och skapa kontakt med relevanta personer eller organisationer för intervjuer eller datainsamling. Kontaktpersonen bör även kunna vara behjälplig med praktiska saker både före och under fältarbetet, såsom tipsa om boende, transporter och säkerhet. 

Kom ihåg att du måste vara ute på fältstudier i minst 56 dagar (utresedatum från Sverige till och med utresedatum från MFS-landet) för att vara berättigad stipendiet. Datumen på intyget ska därför omfatta 8-10 veckor

6. Säkerhetsbedömning av landet/området

Gör en utförlig säkerhetsbedömning av landet kopplat till de områden/orter du planerar att besöka, oavsett vilket land du väljer ur listan. De rödmarkerade länderna kommer att granskas ytterligare. Ju mer information du inkluderar i din bedömning desto mer underlag har universitetet för att göra en rättvis bedömning. Bedömning sker efter att ansökan skickats in. Beakta och följ uppdaterade rekommendationer från Utrikesdepartementet vad gäller länder och områden som man inte bör resa till.

7. Registreringsintyg

Skrivs ut från Studenttjänster (Ladok Student) och visar att du är registrerad på Örebro universitet när du ansöker.

8. Resultatintyg

Skrivs ut från Studenttjänster (Ladok Student) och visar dina betyg på avslutade kurser.

9. Personligt brev

Skriv ett personligt brev som beskriver varför du vill göra en MFS. Lyft fram eventuell internationell erfarenhet. Max en A4-sida.

10. Passkopia eller personbevis

Bifoga passkopia eller personbevis från Skatteverket där medborgarskap framgår. Om du inte är svensk medborgare ska du bifoga ett intyg från Skatteverket som styrker att du har varit folkbokförd i Sverige i 12 månader.

I ett första steg kommer universitetet att granska landet du har valt och göra en säkerhetsbedömning utifrån information från UD:s avrådan men också utifrån den information du beskriver i din säkerhetsbedömning, samt de områden du kommer att besöka i landet. Ansökningar kan komma att nekas här utifrån vilket land man valt.

De ansökningar vars länder bedöms som säkra och som uppfyller övriga behörighetskrav, kommer i ett nästa steg bedömas av en bedömningsgrupp bestående av representanter från samtliga institutioner vid universitetet. Bedömningsgruppen utgår från dokumentet MFS Allmänna villkor 2025-2028 och stor vikt läggs på ansökans kvalitet, hur genomförbart projektet är och hur den relaterar till någon av de strategier som regeringen har fastställt för svenskt utvecklingssamarbete.

Du kan läsa mer om riktlinjerna för urvalsprocessen i dokumenetet Beslut om riktlinjer för urval av MFS-stipendium (Minor Field Studies)

Som student vid Örebro universitet omfattas du av försäkringen Student UT vid fältstudier, uppsats och praktik utomlands samt utbytesstudier. Läs mer om försäkringen.

Om du har en dokumenterad funktionsnedsättning och behöver särskilda hjälpmedel för att kunna genomföra dina aktivitet behöver du ta kontakt med Internationella kontoret.

Kontakta Internationella kontoret

Tjej på bro i djungeln

Ansökningsportalen för MFS

I ansökningsportalen för MFS kan du ansöka om ett MFS-stipendium samt se din inskickade ansökan.

Tjej på båt i Asien

Du som beviljats MFS

Du som fått ett MFS-stipendium kan läsa mer om vad du behöver göra innan, under och efter din fältstudie.

Gruppfoto på Jennifer och Elias ihop med studenter i Brasilien

MFS tog studenterna till Brasilien

Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet. Under HT24 skrev de C-uppsats i Brasilien tack vare stipendium från Minor Field Studies.

Bild på sjuksköterskestudenterna Hampus Bockholt, Amanda Karlsson och Lisa Brorson.

Studenter åker till Zambia

Sjuksköterskestudenter gör fältstudier i Zambia genom MFS-stipendier.

Bild på Jennifer Schlyter

Jennifer åkte till Kuba

Jennifer Schlyter ville skriva en C-uppsats om Kuba. Genom MFS-stipendiet kunde hon resa dit.