Minor Field Studies (MFS)

Tjej sittandes på en gunga i djungeln

Minor Field Studies är ett Sida-finansierat stipendium som ger dig möjlighet att åka till ett låg- eller medelinkomstland för att göra en fältstudie. Det innebär att du samlar material till din uppsats eller examensarbete för kandidat-, magister- eller masterexamen.

Ansökan för MFS-stipendium under VT25 är nu stängd.

Fältstudietiden ska vara i minst 8 veckor (56 dagar) och resultera i en uppsats eller ett examensarbete som ska skrivas på engelska. Krav under VT25 är att du måste vara hemma i Sverige igen senast den 30 april 2025.

Regeringen publicerade i december 2023 en reformagenda för biståndet, "Bistånd för en ny era – Frihet, egenmakt och hållbar tillväxt" som anger den nya inriktningen för svenskt utvecklingssamarbete och fastställer sju tematiska prioriteringar:

  1. Fattigdomsbekämpning genom jobbskapande, handel och utbildning
  2. Förbättrad hälsa för de allra mest utsatta
  3. Främja frihet och bekämpa förtryck
  4. Utökat och effektiviserat klimatbistånd
  5. Stärka kvinnors och flickors frihet och egenmakt
  6. Stärka synergier mellan bistånds- och migrationspolitiken
  7. Stärkt humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd

Fältstudien ska relatera till något av de 17 globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030; det målet ska sedan kopplas till ett av de sju tematiska prioriteringar som regeringen har fastställt för svenskt utvecklingssamarbete.

Det är möjligt att göra MFS i ett flertal olika låg- eller medelinkomstländer runt om i världen. Du kan göra en MFS-studie inom alla akademiska områden, från humaniora och samhällsvetenskap till naturvetenskap, teknik och medicin. 

Är du behörig att söka MFS? Läs villkoren som listas nedan.

För att kunna söka MFS-stipendium via Örebro universitet ska du:

  • Studera vid Örebro universitet.
  • Aldrig ha påbörjat utbildning på forskarnivå.
  • Bedriva fältstudier i det valda landet under minst 8 sammanhängande veckor (56 dagar).
  • Bedriva fältstudier någon gång under perioden juni 2024 - 30 april 2025.
  • Vara behörig att läsa uppsatskursen under den aktuella ansökningsperioden.
  • Vara hemma i Sverige igen senast den 30 april 2025.
  • Ha goda kunskaper i engelska då uppsatsen ska skrivas på engelska.
  • Inte ha beviljats ett annat stipendium finansierat av Sida för samma studieperiod som ansökan avser. 
  • Inte ha beviljats ett MFS-stipendium tidigare på samma utbildningsnivå.
  • Vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd i Sverige. Studenter från övriga Norden som inte är svenska medborgare ska ha varit folkbokförda i Sverige minst ett år.
  • Ha en handledare vid Örebro universitet och en kontaktperson i fält som har möjlighet att stödja dig under din fältstudie.
  • Inte ha påbörjat din fältstudie i fältstudielandet innan du beviljats stipendiet.

Du kan läsa mer i MFS Allmänna villkor 2024 rev. juni 2024.

Möjliga MFS-länder (uppdaterat 2024-10-11)

Örebro universitet har sammanställt en lista med möjliga MFS-länder. Samtliga länder länder kommer att genomgå en granskning, men väljer du att åka till ett rödmarkerat land kommer din ansökan att granskas ytterligare av universitetet som kommer att utgå ifrån säkerhetsläget och rådande omständigheter i landet. Om landet inte bedöms säkert (oavsett färgmarkering) kan din ansökan nekas. Listan på länder revideras löpande och du hittar den längre ner på denna sida under Dokument för MFS. Finns den inte där så betyder det att den håller på att uppdateras.

Läs mer säkerhetsbedömningen under Ansökan och Urval och bedömning.

Utrikesdepartementet (UD) avråder

Observera att MFS inte kan beviljas till ett land eller en region som Utrikesdepartementet (UD) avråder från att resa till. Läget kan snabbt förändras när det gäller säkerheten i olika länder och regioner. UD ansvarar för att informera om risker med att resa till särskilt farliga områden. Ett tips när du förbereder din MFS-ansökan är att noga undersöka hur säkerhetsläget ser ut i det område du planerar att besöka. Du måste själv jämföra listan på möjliga MFS-länder med om UD avråder från resor. 

UD avrådan då en MFS-studie inte får genomföras: 

  • ”avrådan från icke-nödvändiga resor i hela landet”
  • ”alla resor i hela landet”
  • ”uppmanar alla svenskar att lämna landet/del av land”

Obs! Om avrådan från icke-nödvändiga resor/alla resor gäller endast en del av ett land, kan studenter genomföra en MFS-studie i en säker del av landet så länge studenten kan ta sig dit/hem utan att resa genom en del med en avrådan. 

Obs! Om avrådan införs, eller ändras, efter avresa och avser ”icke nödvändiga resor” så ska lärosätet i samråd med berörda utlandsmyndigheter och studenter avgöra om det är lämpligt att stanna i landet eller återvända till Sverige. 

Obs! Om avrådan införs, eller ändras, efter avresa och avser ”alla resor” ska studenten resa hem inom 30 dagar.

Obs! Om avrådan införs, eller ändras, efter avresa och ”uppmanar till att lämna land/del av land” ska lärosätet säkerställa att studenten omedelbart följer avrådan och lämnar landet/del av land. 

Om UD inför en avrådan när du är på plats i värdlandet behöver du inte tänka på att uppfylla kravet på att befinna dig i fält i minst 8 veckor. Detta anges i MFS allmänna villkor. 

Stipendiet är en fast summa på 30 000 SEK och ska bidra till att täcka de kostnader under fältstudien t.ex. boende, resa, vaccinationer m.m. Det kan också kompletteras med studiemedel från CSN. Stipendiet är personligt och kan inte delas mellan studenter.

MFS-medlen kommer från Sida

MFS är ett Sida-finansierat stipendieprogram. Örebro universitet ansöker om dessa medel från Stockholms universitet som är programkontor för MFS. Dessa stipendier kan sedan studenter vid Örebro universitet söka. MFS-stipendierna administreras av Internationella kontoret.  

  1. Prata med din studievägledare eller kursansvarig på uppsatskursen för att höra om dina möjligheter att göra en MFS-studie.
  2. Fundera på vad du vill skriva om och vart du vill åka.
  3. Ta fram en projektplan för uppsatsen tillsammans med din handledare.
  4. Hitta en kontaktperson i värdlandet.
  5. Börja i god tid med att förbereda ansökan. Det är viktigt att din ansökan är genomtänkt och komplett när du skickar in den. 
  6. Du ansöker i Ansökningsportalen för MFS-studier. Glöm inte att bifoga det material som efterfrågas. Läs mer under "Ansökan" nedan.
  • Din ansökan ska skrivas på engelska och innehålla samtliga delar nedan.
  • Du laddar upp samtliga delar som bilagor i pdf-format i ansökan.
  • Du hittar ansökan för MFS i Ansökningsportalen för MFS-studier.

Vad ska ansökan innehålla?

1. Projektplan (ca 2-3 sidor) som ska innehålla:
- titel, syfte och problemformulering
- fältstudiens upplägg och material
- beaktning av etiska aspekter
- stationeringsort(er)
- säkerhetsbedömning av landet/området (nytt!)

Uppsatsen ska handla om frågor som har betydelse för den ekonomiska, sociala, politiska eller kunskapsmässiga utvecklingen i det land du åker till samt ha en koppling till åtminstone ett av målen i Agenda 2030 och ska dessutom relatera till någon av de sju tematiska prioriteringarna för svenskt utvecklingssamarbete. Källhänvisningar ska finnas med men behöver inte räknas in i 2-3 sidor.

Att beakta etiska aspekter i projektplanen innebär att visa på forskningsetisk känslighet och problemreflektion i relation till projektets samtliga delar, särskilt vad avser problemformulering, design och insamling av data (särskilt om etnografiska dito).

Kom ihåg att konsultera din handledare på din institution (kan vara preliminär) innan du lämnar in ansökan så att du får bra hjälp och kan göra en projektbeskrivning av hög kvalité. 

Nytt för den här ansökningsomgången är att du behöver inkludera en utförlig säkerhetsbedömning av landet kopplat till de områden/orter du planerar att besöka oavsett vilket land du väljer ur listan. De rödmarkerade länderna kommer att granskas ytterligare. Ju mer information du inkluderar i din bedömning desto mer underlag har universitetet för att göra en rättvis bedömning. Bedömning sker efter att ansökan skickats in. Beakta och följ uppdaterade rekommendationer från Utrikesdepartementet vad gäller länder och områden som man inte bör resa till.

2. Intervjuguide
Intervjuguiden är ett utkast över hur du har tänkt formulera dina frågor när du träffar de personer du vill intervjua. Tänk på att vald metod och utformning av intervjuguide bör harmonisera. Referera till adekvat källa i din projektplan.

3. Alternativ plan
En alternativ plan är en kort beskrivning av vad du ska göra om ursprungsplanen inte kan genomföras. Då har du större chans att få beviljat en förändring om något händer som äventyrar ursprungsplanen.

4. Enkel budget
En enkel budget kan innehålla kostnader för exempelvis resor, tolk, boende, vaccinationer etc.

5. Kontaktperson i fält
Intyget ska vara underskrivet av din kontaktperson i värdlandet och dig själv. Kontaktpersonen ska kunna ge stöd på plats, till exempel tips på boende eller kunna sätta dig i kontakt med personer av värde för studien. Kontaktpersonen behöver inte ha något ansvar för de akademiska delarna men kan med fördel vara knuten till en aktör (organisation, universitet, myndighet, etc.) som kan tillvarata resultatet av din studie. Kom ihåg att du måste vara ute på fältstudie minst 56 dagar (utresedatum från Sverige till och med utresedatum från MFS-landet) för att vara berättigad stipendiet. Datumen på intyget ska därför omfatta 8-10 veckor. 

6. Registreringsintyg
Skrivs ut från Studenttjänster och visar att du är registrerad på Örebro universitet när du ansöker.

I ett första steg kommer universitetet att granska landet du har valt och göra en säkerhetsbedömning utifrån information från UD:s avrådan men också utifrån den information du beskriver i din säkerhetsbedömning, samt de områden du kommer att besöka i landet. Ansökningar kan komma att nekas här utifrån vilket land man valt.

De länder som klassas som säkra och som uppfyller övriga villkor kommer i ett nästa steg bedömas av en bedömningsgrupp bestående av representanter från samtliga institutioner vid universitetet. Bedömningsgruppen utgår från dokumentet MFS Allmänna villkor 2024 rev. juni 2024 och stor vikt läggs på ansökans kvalitet, hur genomförbart projektet är och hur den relaterar till något av de 17 globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030; samt kopplingen till någon av de sju prioriteringar som regeringen har fastställt för svenskt utvecklingssamarbete.

Du kan läsa mer om riktlinjerna för urvalsprocessen i dokumenetet Beslut om riktlinjer för urval av MFS-stipendium (Minor Field Studies)

Som student vid Örebro universitet omfattas du av försäkringen Student UT vid fältstudier, uppsats och praktik utomlands samt utbytesstudier. Läs mer om försäkringen.

Om du har en dokumenterad funktionsnedsättning och behöver särskilda hjälpmedel för att kunna genomföra dina aktivitet behöver du ta kontakt med Internationella kontoret.

Kontakta Internationella kontoret

Tjej på bro i djungeln

Ansökningsportalen för MFS

I ansökningsportalen för MFS kan du ansöka om ett MFS-stipendium samt se din inskickade ansökan.

Tjej på båt i Asien

Checklista MFS

Du som fått ett MFS-stipendium kan läsa mer om vad du behöver göra innan, under och efter din fältstudie.

Bild på sjuksköterskestudenterna Hampus Bockholt, Amanda Karlsson och Lisa Brorson.

Studenter åker till Zambia

Sjuksköterskestudenter gör fältstudier i Zambia genom MFS-stipendier.

Bild på Jennifer Schlyter

Jennifer åkte till Kuba

Jennifer Schlyter ville skriva en C-uppsats om Kuba. Genom MFS-stipendiet kunde hon resa dit.